Armonia in familie

De multe ori am avut ocazia sa vad parinti care se cearta de fata cu copiii lor si isi reproseaza lucruri sau isi adreseaza apelative, iar asta pe mine ma intristeaza, ca din toate astea copilul are cel mai mult de suferit.
Chiar daca vi se pare ca e mic, bebelus sau de 2, 3 sau 10 ani, pe ei lucrurile astea ii marcheaza. Orice tensiune aparuta intre parinti ei o simt, simt diferenta din tonul vocii, agitatia, tipete, plans, totul.
Nu va bazati pe faptul ca „nu intelege ca inca e mic„, pentru ca si dupa mimica fetei isi dau seama ca nu e ceva in regula. Copiii vad totul si daca mai si aud totul, asta le poate afecta dezvoltarea. Suna cam aspru, dar in multe dintre situatii copiii devin introvertiti, simt ca ei reprezinta o problema, se fac vinovati si isi pierd increderea de sine.
Nu sunt psiholog, dar eu si sotul meu am inteles ca trebuie sa traim in armonie ca sa avem un copil puternic, cu un psihic bun si facem tot posibilul sa nu ajungem la cearta niciodata. Cum? Lasand de la noi. Amandoi! Nu ne facem reprosuri, gasim intotdeauna varianta calma pentru a rezolva problemele. Nu ne-am certat de mai bine de doi ani (si nici atunci nu erau certuri serioase) si sper ca in continuare sa fim asa. Cu partenerul de viata trebuie intelegere si in multe familii incapatanarea e mai presus de psihicul copilului. Comunicarea e cea mai buna solutie si daca acum nu aveti parte de liniste deplina, e momentul pentru schimbari.
Deciziile se iau impreuna, amandoi trebuie sa aveti pareri, amandoi trebuie sa faceti compromisuri si trebuie sa va stiti limitele. O pereche de pantaloni aruncata pe scaun nu trebuie sa fie un motiv de cearta, nu trebuie sa impuneti nimic si nu trebuie sa vi se impuna, dar trebuie sa intelegeti ca nu toti oamenii sunt la fel. Unii sunt mai buni, altii mai rai, unii calmi, altii vulcanici, unii cheltuitori, altii strangatori si tot asa. Daca ati ales sa va impartiti viata cu cineva, acceptati si defecte, faceti si compromisuri.
Cum e familia voastra? Cat de des apar certurile? Ce ai vrea sa schimbi?
Pe curand!
Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *