Canal lacrimal înfundat – povestea noastră cu final fericit

Am născut o fetiță minunată. Mi se părea cea mai frumoasă din câte văzusem până atunci. Din patul meu, se zărea păturica roz cu puiul zâmbăreț şi liniștit. Am privit-o trei ore încontinuu şi am plâns de parcă toate emoțiile mele au fost adunate undeva şi au trebuit scoase cumva. Așa a fost întâlnirea noastră.

canal lacrimal înfundat

Când am mers în salon, am dezbrăcat-o şi m-am uitat la ea. Am mirosit-o, am pupat-o şi am simțit că m-am îndrăgostit de fiecare bucățică.

Un ochi îi era în lacrimi şi eu ştiam că bebelușii nu plâng cu lacrimi. Şi de ce doar la un ochi? Citisem că unii bebeluși se nasc cu canal lacrimal înfundat. Era prea devreme pentru conjunctivită sau alte infecții. Abia o născusem.

I-am zis asistentei de la neonatologie problema, iar ea mi-a zis să nu îmi fac griji, că îmi aduce ceva să îi pun in ochi. În maternitate nu părea grav, însă după ce am ajuns acasă parcă lăcrima mai mult şi în colțul intern aduna puchini. Într-o după amiază am găsit ochiul lipit puțin şi asta m-a speriat. Ştiam că se poate desfunda chirurgical şi mă rugam să treacă de la sine, să nu ajungem la spital.

Am gasit o postare a dr. Monica Pop în care scria clar că serul fiziologic e singurul tratament şi doar un medic oftalmolog poate decide asupra vreunei recomandări pentru ochi. Nu medicul de familie, nu pediatrul! Antibioticul sau alte creme sunt total interzise în acest diagnostic, iar masajul se pare că nu e indicat.

Am șters ambii ochi cu ser în fiecare zi, deşi doar unul lăcrima. Nu s-a mai lipit după aceea dar erau zile când se adunau puchini mulți şi era foarte inestetic. M-au întrebat mai multe persoane ce are la ochişor, era vizibil că ceva nu e în regulă.

Am mers la medicul oftalmolog să vedem dacă are canal lacrimal înfundat

Când a împlinit 3 luni, am mers la medicul oftalmolog. Ioana dormea în wrap şi când s-a trezit, ochii ei erau limpezi şi curați. Doamna doctor m-a întrebat ce are şi i-am zis istoricul problemei. S-a uitat la ea (se vede cu ochiul liber) şi a zis că dacă ar fi înfundat canalul ochiul s-ar lipi continuu, ar aduna secreții continuu şi nu ar fi curați. Mi-a spus ca este posibil să fi fost înfundat canalul la naștere, dar să se fi rezolvat de la sine. Mi-a dat speranțe.

Eu știam că are zile în care ochii îi sunt limpezi, dar şi zile în care nu e așa. Mi-a recomandat să îi desfund zilnic nasul cu batista bebelușului şi mi-a dat niste picături pentru nas, să o ajute să se desfunde. Se pare că asta ar fi fost cauza.

Am ajuns acasă şi am început să îi desfund nasul. După vreo 5 zile eram deja cu speranțele spre zero pentru că ochiul curgea tot mai tare. Ea plângea deja de când simțea serul, eu mă simțeam neputincioasă.

Secrețiile erau abundente şi verzui deşi trebuia să îi treacă..

Câteva zile ochiul a curs rău de tot. Secrețiile erau multe și verzui de acum, credeam că a făcut infecție. Au ținut câteva zile şi deja planificam să cerem şi părerea altui medic.

Până ne-am hotărât ce să facem, secrețiile s-au oprit. De tot, deodată. Credeam că e iarăși o perioadă de aceea în care nu are nimic, dar de fapt chiar nu a mai avut nimic. E mai mult de o lună de când teama mea a luat sfârșit.

V-am scris povestea noastră pentru că poate vă veți întâlni cu această situație. Poate trece, cum s-a întâmplat la noi, sau poate nu. Eu mă pregătisem şi pentru intervenție, eram aproape sigură că la asta vom ajunge, dar în final nu a mai fost cazul. Şi Doamne, cât mă bucur!

Vreau să ştiți că în problemele ce țin de ochi e nevoie de oftalmolog iar intervenția în cazul unui canal lacrimal înfundat se face cu cel mai mare succes în jurul vârstei de 5 luni, deci nu trebuie amânat!

Informați-vă bine, ca totul să fie bine! Multă sănătate bebelușilor!

Facebook Comments

3 responses to “Canal lacrimal înfundat – povestea noastră cu final fericit

  1. Grea e viaţa de mămică! Grea dar frumoasă! Şi plină de griji şi iubire 😉
    Sănătate multă!

  2. Încă o dovadă care arată ce mămică atentă și grijulie ești! Bine că s-a rezolvat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *