Daca vrei sa alaptezi la san, in primul rand trebuie sa iti doresti asta. Sa te gandesti ca e cea mai buna hrana pentru copilul tau si mai ales un start perfect in viata. Trebuie sa iti iasa din cap ca mama si bunica „nu au avut lapte” si nici tu nu o sa ai. Nici ca nu o sa fie destul de gras. Sunt mituri lansate din lipsa de informare. Ai nevoie sa stii cateva lucruri importante inainte de alăptare si sa nu te lasi prada impresiilor si criticilor rudelor, prietenilor si chiar unor medici.
In primul rand trebuie sa stii ca primul lapte care curge dupa nastere se numeste colostru. E cel mai bun lucru care il poti oferi copilului pentru ca sa aiba imunitate. E de culoare galbuie, alb sau transparent si va fi hrana pentru aproximativ doua-trei zile. Abia apoi va curge laptele propriu-zis.
Laptele matern contine toti nutrientii de care are copilul nevoie. E atat de echilibrat, ca tine loc si de apa si de mancare. Nu trebuie dat copilului ceai sau apa in primele 6 luni daca e alaptat la san.
Cat de des trebuie alaptat un copil?
Alaptarea se face la cererea copilului, in functie de nevoile lui. E normal daca cere dupa 10 minute, o ora sau trei ore. Bebelusii au pusee de crestere in primul an de viata si in acele perioade se poate sa stai sa alaptezi aproape incontinuu.
Chiar daca nu mai curge lapte dar copilul inca suge, lasa-l sa suga. Asa creste productia de lapte. O alaptare poate dura mai mult sau mai putin. O sa observi ca uneori suge 5 minute iar uneori dupa 45 de minute inca nu e satul.
Se zice ca primul lapte care curge la o alaptare e mai apos si ii calmeaza setea. Apoi curge lapte mai satios care ii calmeaza si foamea. Sunt dati cand copilul cere san doar din cauza ca ii e sete si suge doar putin si gata. Laptele se schimba tot timpul in functie de nevoile copilului.
Puseele de creștere în alaptare
Primul puseu de crestere e in primele doua saptamani de viata. Numai bine ajungi acasa de la maternitate si alaptezi cate 45 de minute, mai stai jumatate de ora si iar iti cere, moment in care iti sar rudele in cap ca nu ai lapte. Nu asculta ce ti se spune, alapteaza! Ca sa fie oferta trebuie cerere. Asa e programat organismul nostru.
Nu opri copilul de la san cand suna la usa, ca trebuie sa mananci sau sa mergi nu stiu unde. Mai bine folosesti o pozitie de alaptare care sa iti permita sa te deplasezi cu el lipit de san decat sa i-l tragi din gura ca ai treaba. Poti folosi un sistem de purtare daca ai nevoie de mobilitate.
Am citit ca dupa fiecare alaptare trebuie golit sanul cu pompa. Eu am pompa dar nu am folosit-o niciodata. Am cumparat-o dupa ce intr-o seara am avut dureri mari la un san. Se infundase un canal. Aveam si frisoane si stiam ca cea mai buna solutie e sa pun copilul la san.
Cum am reusit sa evit o problema mai mare?
Eram in primele zile de alaptare si Edy sugea, dar nu avea forta mare. Solutia a fost sa umplu cada cu apa fierbinte cat puteam eu suporta si am stors sanul acolo. Apa calda ajuta foarte mult. Pana a doua zi m-am refacut foarte bine si de atunci n-am mai patit niciodata dar am luat pompa ca sa fie acolo.
Nu golesc sanii dupa alaptare pentru ca eu cred ca organismul are setarile lui care nu trebuie schimbate. Si n-a fost problema pana acum.
Stresul, trairile si emotiile mamei reprezinta un factor care fac ca laptele sa nu curga cum trebuie. Trebuie sa fiti linistite cand alaptati. Eu de exemplu alaptez mai mult daca e multa lume in jurul meu. Poate nu ma simt tot timpul confortabil si de aceea.
Mai este o traditie veche, tot de pe la bunici si mame care te pun sa storci sanul sa vezi ce lapte ai. Ca daca are grasime deasupra e bun, daca nu, nu. Sa nu faci asta ca poate te sperii degeaba si treci pe lapte praf doar pentru ca incepi si tu sa crezi ca nu e bun.
Off, kilogramele..
Eu am vrut sa merg la un doctor pediatru cand Edy avea o luna fara vreo 4 zile, ca sa ne cunoastem si sa am un doctor pe care sa pot sa il sun la nevoie. L-a consultat pe Edy, totul a fost super, dar cand l-am cantarit, luase 900 de grame fata de greutatea de la nastere.
Ma tot intreba cum imi e laptele, daca simt ca se umple sanul si se goleste si ca unii copii iau si 1.5 kg. Nu mi-a zis ca „n-am lapte bun” dar mi-a dat de inteles ca ar fi ceva problema.
Mi-a zis ca sunt prea slaba sa alaptez.
N-am bagat in seama pentru ca imi propusesem sa nu ascult in stanga si in dreapta si sa fac cum stiu eu mai bine. Asa.. un mic semn de intrebare mi-am pus in minte. Dupa 10 zile am mers iar, ca Edy a facut acnee. L-a consultat si l-a cantarit din nou si avea 600 de grame luate in cele 10 zile.
Mi-a zis ca sunt copii care in primele doua saptamani de viata iau mai putin si apoi cresc foarte bine asa ca nici macar greutatea din prima luna nu trebuie bagata in seama. Abia din a doua luna copilul incepe sa aiba scaun mai rar, sa fie mai multe scutece ude, sa ia mai bine in greutate si abia apoi putem sa ne dam seama daca e hranit bine.
Sa nu suplimentati cu lapte praf decat in caz de urgenta. De exemplu cele care fac cezariana in primele zile nu mananca satios si e posibil sa nu produca prea mult lapte. Pediatrii recomanda repede laptele praf, dar sunt cazuri in care daca parintele ar fi mai informat nu ar mai ajunge la formula.
Eu il alaptez pe Edy exclusiv la san. Ziua cere cam la o ora jumatate dar asta nu e o regula la el, iar noaptea la 3-4 ore. Am foarte mare grija ce mananc pentru ca are alimente de la care face colici. Despre asta o sa va povestesc in alte postari.
Fiindca il alaptez des, daca plec undeva il iau cu mine. Nu mi-am facut niciodata depozite de lapte acasa ca sa pot pleca fara el. Daca i-a fost foame si eram in oras la plimbare sau in masina, i-am dat mancare.
Trebuie sa mai stiti ca laptele de san se digera in totalitate si unii copii nu au scaun zilnic. Asta inseamna ca digera din ce in ce mai bine si ca intestinele incep sa isi faca treaba. Nu folositi supozitoare cu glicerina sau mai stiu eu ce, e normal daca e doar alaptat.
Alaptarea nu trebuie intrerupta in caz de raceala
Daca o mama care alapteaza raceste sau are alte probleme minore, nu trebuie intrerupta alaptarea. Exista multe medicamente compatibile chiar si pentru probleme mai grave.
Despre alaptare se poate vorbi mult si bine, eu am incercat sa va spun cat mai multe dar restul o sa le invatati pe parcurs.
Sper sa va ajute postarile mele si sa fim cat mai multe mamici care alaptam, ca sa avem copii sanatosi!
Pe curand!
Citeste si:
8 Comments
Cris
feb. 24, 2015
Mami si Copilul
feb. 24, 2015
tighinaromaneasca
oct. 28, 2015
Mami
oct. 28, 2015
Daniela Boban
nov. 05, 2015
Mami
nov. 05, 2015
Poziții de alăptare - Emotii de mamica
mai 14, 2017
Avantajele alaptarii - Emotii de mamica
iul. 13, 2017