Unele femei au tendinta sa se „transforme” atunci cand sunt insarcinate. Nu stiu daca e vorba de hormoni sau altceva, dar se schimba enorm in timpul sarcinii. Daca suntem insarcinate, intr-adevar suntem mai sensibile. Uneori insa se ajunge la exagerare. Sarcina nu inseamna ca toata lumea trebuie sa fie la picioarele noastre. Sotul are misiunea cea mai grea cand apar pofte de gravida.
In primul rand e vorba de autosugestie. Afli ca esti insarcinata si odata cu bucuria vine si: „de-acum pot manca ce si cat vreau!”. Cu gandirea asta iei cam 35 kg pe timpul sarcinii. Orice punga colorata care iti straluceste prin fata reprezinta „pofte de gravida”. Nu iti poti lua gandul de la ea si daca e pofta, nu poate trece doar cu gustatul. Mai bine cumperi doua pungi si le mananci dintr-o data, ca sa fii sigura ca esti salvata.
Chiar exista acele pofte de gravida?
Se stie ca pe timpul sarcinii femeile pot avea pofte. Unora li se poate face rau daca se gandesc prea mult la o mancare. Totusi s-a generalizat asa mult lucrul asta ca, de frica, orice gand considerat „pofta de gravida”. Nu se intampla nimic daca nu va satisfaceti toate poftele!
Unele femei se folosesc de pretext ca sa isi convinga sotul sa cumpere „ceva bun” si intaresc cererea cu: „vrei sa mi se faca rau de pofta?”. Specialistii considera ca ar trebui satisfacute doar poftele sanatoase (daca e vorba de un fruct sau de o mancare sanatoasa). De cele mai multe ori se intampla ca pofta sa se rezume la chipsuri, ciocolata si shaworma.
Eu nu am avut pofte din acelea care sa imi provoace rau. Am avut insa zile cand as fi mancat ceva dulce doar ca am vazut o reclama la tv. Asta nu prea se incadreaza la pofte ci la mofturi. Daca am amanat o saptamana pana am mancat, nu s-a intamplat nimic. Nu se intampla nici daca nu cumparam. Am mancat in limita normalului, respectand niste reguli alimentare de baza si fara nicio exagerare. Adica mofturi de astea se pot face si de trei ori pe zi, sau de cate ori vad o reclama, dar in loc de 14 kg pe timpul sarcinii se ajunge la 25.
A gusta inseamna a lua o gura, doua, cat sa iti asiguri psihicul ca ti-ai facut pofta. Totul tine de autosugestie.
Eram intr-o zi la un salon de manichiura. Imi faceam unghiile, insarcinata in luna a saptea. S-au adunat mai multe fete, ca la orice salon si bineinteles ca fiecare imi punea intrebari cate si mai cate. Erau foarte curioase de cum ma simt si cum ma descurc. Una dintre fete avea niste prajiturele. M-a servit si am refuzat-o si dupa ce a mai insistat si tot am refuzat-o mi-a zis ca o sa mi se faca rau mai tarziu si n-o sa stiu de la ce e.
Mi s-a parut de prost gust ce mi-a zis, dar tot n-am luat si n-am avut nimic. Adica eu cred ca trebuie sa iti doresti ceva din tot sufletul si sa te gandesti numai la asta ca sa ti se faca rau.
Nu va trimiteti sotii in toiul noptii sa caute ce ati visat voi. Puteti astepta pana dimineata sa faceti asta, fara nicio problema. De fapt nici n-ar trebui sa mancati noaptea! E o greseala enorma sa te trezesti noaptea si sa te duci la frigider, chiar si in timpul sarcinii. Daca esti insarcinata nu trebuie sa iti faci obiceiuri proaste si nici sa mananci cat pentru doi.
Copilul isi ia din nutrientii pe care ii ai tu pusi deoparte, asa ca daca tie iti e putin foame nu inseamna ca el sta flamand in burta.
Tu ai sau ai avut pofte in timpul sarcinii? Cum ai procedat?
Pe curand!
No comments