Povestiri din viata

Familia inainte si dupa nastere

constientizezi cand devii parinte

Venirea unui nou membru intr-o familie face sa se schimbe foarte multe. Unii sunt pregatiti pentru aceste schimbari, altii nu stiu ce ii asteapta sau, desi sunt pregatiti, schimbarile ii coplesesc. De aceea m-am gandit sa scriu astazi despre familia inainte si dupa nasterea unui copil.

Pe timpul sarcinii, majoritatea femeilor sunt mai sensibile si toata sensibilitatea asta se sparge in capul sotilor. Ei incearca sa le fie pe plac, ele simt ca nu ar mai fi iubite ca inainte. Incep sa creada ca sotul le da mai putina atentie, tocmai cand au cea mai mare nevoie de afectiune.

Multi barbati se schimba cand afla ca sotiile lor sunt insarcinate, asta e adevarat, insa aceasta sarcina e si pentru ei o provocare. Nu vor sa deranjeze cu nimic,  isi doresc sa fie bine, asa ca se dau un pas in spate. Nu mai au in fata o femeie, ci o mare responsabilitate. Se gandesc la bani, la ce vor fi nevoiti sa faca in plus, iar asta face sa scada afectiunea in familie. Au griji.

Dupa nastere se schimba si mai multe. Prioritatea este copilul, asa ca noua mamica da mai multa atentie nevoilor bebelusului. E o perioada incarcata emotional, iar asta se vede in comportamentul sau. In prima luna e mai greu sa se ocupe ea de toate (curatenie, mancare, cumparaturi, copil) asa ca cea mai mare nevoie o are de partenerul de viata. Sotul va fi mult pe drumuri, pentru ca e nevoie sa faca cineva cumparaturi, sa rezolve lucruri, sa faca actele copilului.

In prima luna din viata micului bebelus vor fi multe persoane care vor dori sa vina in vizita. Este obositor, pentru ca multi nu inteleg sa nu stea mult. Chiar si cele mai apropiate persoane devin obositoare daca vin gramada si stau pe capul mamei, sa vada ce si cum.

Curatenia si mancarea nu pot fi lăsate baltă în totalitate, asa ca sotii isi impart treburile in functie de pricepere. De exemplu sotul meu nu stie sa faca mancare, asa ca a ajutat la capitolul curatenie. Orice ajutor conteaza. Cu cat trece timpul, parintii incep sa se obisnuiasca cu noua rutina, invata nevoile copilului si parca totul devine mai usor. Astfel, dragostea creste pe zi ce trece.

Cu cat este familia mai numeroasa, cu atat iubirea e mai multa

Poate ca sunt prea multe schimbari. Poate ca uneori ne vine sa plangem de sa nu ne mai oprim. Poate ca simtim nevoia sa facem lucrurile asa ca inainte de sarcina, de dragul vremurilor trecute. Chiar si asa, nimic nu poate fi cum era. Ce a fost, a trecut.

Un copil e o bucurie. E cea mai frumoasa raza de soare de pe cerul vietii. E ceea ce ne înseninează zilele si ne face sa tresarim chiar si la lucruri mici si neinsemnate.

Uneori, noua nu ne vine sa credem cat de fericiti si impliniti suntem. Parca traim un vis. Niciodata nu am crezut ca va fi atat de frumoasa viata noastra. Noi ne-am alintat si am fost dragastosi mereu unul cu altul. Credeam ca am atins maximumul fericirii, dar se pare ca se poate si mai mult. Doar un copil poate scoate la iveala dragostea adevarata.

Linistea sufleteasca si iubirea e cea mai importanta. Astfel devine familia legata si copilul va creste intr-un mediu frumos si cu un psihic bun. Ce ne-am putea dori mai mult?

Facebook Comments
Sosete si caciuli
Armonia in familie

No comments

Lasă un răspuns