Mancare, sanatate, retete

Kugelhopf la masina de paine – reteta

De Craciun si de Revelion am vrut sa am cozonac in casa. Fiindca Edy e mic, nu am chiar tot timpul din lume pentru gatit, dar imi propusesem sa framant aluatul la masina de paine si sa il umplu cu nuca, sa il pun la cuptor si sa ma bucur de rezultat.

N-a fost chiar asa cum mi-am propus pentru ca au avut prioritate fripturile, aperitivele, tortul si tot asa, iar cozonacul s-a transformat intr-o briosa kugelhopf cu stafide si papaya confiat.

Eu am o masina de paine Moulinex, dar daca respectati reteta, o puteti face la orice masina. Eu recomand si folosirea unui cantar de bucatarie.

Cantitatile pentru 1000 de grame sunt (in aceasta ordine):

– 120 ml de lapte

– 3 oua

– 210 grame unt

– 90 grame zahar

– o lingurita mica de sare

– 530 grame de faina

– trei lingurite jumatate de drojdie uscata

– 120 grame de stafide hidratate in apa cu putina esenta de rom si doua bucati de papaya confiat taiate patratele adaugate dupa aproximativ 25 de minute de la pornirea masinii.

Am selectat programul 11 care la masina mea e programul pentru „paini dulci”, 1000 grame, rumenire usoara si dupa 25 de minute am adaugat si stafidele.

Initial, reteta era cu 50 g migdale si 150 g stafide uscate dar eu nu am avut migdale si am pus papaya confiat pe care il aveam cumparat de ceva timp si chiar ma intrebam la ce sa il folosesc. Cred ca puteti folosi cam orice vreti in briosa asta, orice fructe confiate taiate bucatele, migdale, nuci, rahat, ce va place voua. Eu am facut si cu ciocolata ceva asemanator, dar la programul de paini dulci framanta mai mult si eu am pus patratele mici de ciocolata. Va recomand, daca faceti cu ciocolata, sa folositi ciocolata menaj din aceea mare, pe care sa o congelati inainte, ca bucatile sa ramana ferme.
Stafidele sunt dispuse aleatoriu, in unele felii mai multe, in unele mai putine. Imaginea de mai sus e din aceeasi briosa ca si cea de mai jos:

Daca vreti, va pot da reteta de briosa Kugelhopf si pentru 750 g si pentru 1500 g.

Data asta am folosit oua mari, cumparate, de 65 g si cred ca mai mergea o lingura de faina ca s-a lasat un pic in partea de sus, dar doar putin. Eu am mai lasat in masina cam 10 minute dupa ce s-a terminat programul si atunci cred ca s-a lasat, ca nu am deschis sa vad. Dar chiar si asa, iese foarte bine, e foarte gustos si pufos. Sa nu il scoateti imediat din cuva ca e moale si sa nu se turteasca.

Voi ati facut pana acum genul acesta de briosa? Va place? Sa mai postez astfel de retete?

Pe curand!

Facebook Comments
Ce fel de ulei folosim la gatit? Iata ce ar trebui sa stii despre prajeli!

No comments

Lasă un răspuns