Esti viitor parinte si iti faci planuri. Te gandesti cati bani ai nevoie pentru cand vine bebe pe lume, dar nu stii de unde sa incepi, nu-i asa? Te pot ajuta eu cu cateva sugestii ca sa stii ce te asteapta si sa iti poti face un calcul. Nu cumpara toata lumea aceleasi lucruri, asa ca preturile difera in functie de alegerile personale.
Cat se cheltuie la venirea unui copil tine de veniturile parintilor si de modul lor de viata. Nu toata lumea traieste la fel sau gandeste la fel, asa ca fiecare alege ce are nevoie si cat vrea sa cheltuiasca pentru anumite lucruri. Poti eventual sa faci o lista si in lateral sa scrii bugetul necesar, apoi poti face socoteala cu aproximatie.
In timpul sarcinii se vor duce bani pe analize si ecografii. Sunt mamici care aleg spitalele de stat pentru control, cu trimitere de la medicul de familie, sunt care merg la cabinet particular sau sunt care nu merg deloc la control. Fiecare alege daca merge lunar la ecografie, daca face morfologie fetala (doar o data sau in fiecare trimestru de sarcina), dublu test etc. Analizele pe care le fac viitoarele mamici difera in functie de doctor. Acestia recomanda mai multe sau mai putine, cum considera necesar. Dupa analize pot recomanda si suplimente nutritive, medicamente de mentinere a sarcinii, repetarea unor analize etc.
Tot pe timpul sarcinii, cum afla sexul copilului, unii parinti se apuca de renovari. Unii fac o camera speciala, plina cu jucarii si desene pe pereti, unii dau cu var sa primeasca nou-nascutul intr-un mediu curat. Depinde de fiecare cat spatiu are la dispozitie si cati bani. Unii cumpara patut pentru copil, mai scump sau mai ieftin, personalizat sau nu. Altii asteapta pana se naste copilul ca sa il cumpere, unii nu cumpara deloc. Unele lucruri se pot cumpara si second hand.
Eu recomand viitorilor parinti sa puna cativa banuti deoparte pentru ca nu se stie ce complicatii pot aparea pe timpul sarcinii si o rezerva poate usura situatia.
In ce priveste nasterea, fiecare mama, de asemeni, alege. Poate naste in maternitate privata si sa coste mai mult (in functie de pachetul de servicii), sau la maternitate de stat.
Bagajul de maternitate de asemeni trebuie pregatit in functie de nevoi. Sunt parinti care opteaza si pentru recoltare de celule stem, deci si aici e vorba de bani.
Pentru bebelus e nevoie de hainute, dar despre asta am scris la bagajul de maternitate. Nu trebuie multe, pentru ca nu stiti cate o sa primiti si copilul creste repede, nu apuca sa le poarte. Toata lumea aduce hainute, mai mari sau mai mici. In afara de hainute va fi nevoie si de alte lucruri, dar parintii decid daca le sunt sau nu necesare: vanita pentru baie, termometru de camera, de apa si de corp, scutece, servetele umede, paturele de mai multe grosimi, lenjerie de pat sau patut, cercei, jucarii, suzeta, biberoane, batista bebelusului, aparat de aerosoli, umidificator/ dezumidificator de camera, cosmetice pentru bebelusi, forfecuta de unghii, prosopele. Bineinteles, unele s-ar putea sa le primiti. De multe ori scutecele, cerceii, jucariile etc sunt variante bune de cadou cand se merge in vizita la un nou-nascut. Cei din familie sau cei foarte apropiati au obiceiul sa intrebe ce aveti nevoie si ar fi incantati sa stie ca aduc ceva cu folos, asa ca sa nu va fie rusine sa spuneti.
Cand vine pe lume un copil, trebuie facut si botez. Puteti alege sa faceti ceva intim (cu cativa apropiati) sau sa organizati ceva mai amplu, cu multi invitati. Costurile cresc in functie de cate persoane participa si de locatie.
Pentru transportul bebelusului cu masina, legislatia rutiera prevede obligativitatea dotarii cu scaune speciale, omologate, in functie de varsta si kilograme. Si aici preturile variaza in functie de model, firma etc.
Imediat dupa nastere o sa vi se recomande sa administrati copilului Vigantol, calciu si altele in functie de necesitate (iritatii, febra, colici) si trebuie sa puneti la socoteala vizite la doctor si eventuale probleme (mai mici sau mai mari). De aceea recomand sa aveti niste banuti pusi deoparte pentru urgente. Nu se stie niciodata.
Alimentatia bebelusilor pana la 6 luni consta in lapte matern, dar exista mame care nu pot alapta si trec la alaptare artificiala cu formula de lapte (lapte praf). Acesta este costisitor si exista si riscul ca bebelusul sa nu accepte orice tip de lapte praf.
Un carucior va fi indispensabil pentru ca un copil nu poate fi dus doar in brate, iar cand incepe singur sa mearga oboseste sau vrea sa doarma. Se gasesc cu tot felul de accesorii si cu preturi variabile. De asemeni exista marsupiu sa fie mai usor de dus in brate si hamuri sau premergator pentru mai tarziu. Se poate creste un copil si fara acestea, tot voi decideti ce cumparati.
Alte lucruri care s-ar putea sa fie necesare sunt cele pentru mamica (pompa de san, creme pentru sani sau vergeturi, sutiene de alaptare etc), scaun de masa, leagan si alte lucruri optionale.
Aceasta este o lista aproximativa care poate fi completata cu ajutorul vostru, asa ca va invit sa lasati un comentariu cu alte lucruri care v-au trebuit, informatii despre lucrurile pe care le-ati cumparat si cam ce buget ati avut nevoie pentru bebelus.
Pe curand!
4 Comments
Daniela Boban
sept. 24, 2015
Mami
sept. 24, 2015
o femeie
oct. 17, 2016
emotiidemamica
oct. 17, 2016