Sarcina, maternitate si nastere

Contraceptia dupa nastere

contraceptia dupa nastere

Exista un maaaare mit care spune ca dupa ce nasti, o perioada nu ramai insarcinata. Este mit, da, chiar daca alaptezi, chiar daca nu alaptezi. De aceea vreau sa va vorbesc un pic despre contraceptia dupa nastere.

Oricum ai naste, natural sau cezariana, dupa nastere vei avea parte de sangerari. Se numesc lohii si reprezinta un mod de curatare a organismului de resturile care au ramas dupa nastere. Acestea tin pana in jurul a 40 de zile, dar la unele persoane tin si mai putin (3 saptamani).

Ca sa revina pe fagasul normal, organismului ii va lua ceva timp. De aceea, prima menstruatie va aparea in jurul a 10 saptamani de la nastere. Asta nu e o regula, se poate intampla si mult mai tarziu. De obicei femeilor care alapteaza le intarzie prima menstruatie si cateva luni bune de la nastere sau sangerarea lunara e nesemnificativa.

In tot acest timp are loc ovulatia, ceea ce inseamna ca desi nu aveti sangerari, puteti ramane insarcinate!

Metodele de contraceptie sunt aceleasi dintotdeauna, cu exceptia faptului ca daca va bazati pe „metoda calendarului” s-ar putea sa mai vina „barza” inca o data. Cat alaptati, nu puteti lua orice pastile anticonceptionale. Dupa nastere, doctorii recomanda de obicei abstinenta timp de 40 de zile, dar unele femei se refac mai repede si ignora aceasta recomandare, mai ales daca nu li s-a facut epiziotomie. Unele femei sunt afectate psihic dupa nastere si desi s-au refacut fizic, sexul dupa nastere li se pare ceva de speriat.

Cel mai bine este ca, dupa nastere, cand mergeti la control, sa discutati cu doctorul ginecolog despre cea mai buna metoda de contraceptie pe care o puteti utiliza si sa va asigure ca v-ati vindecat si nu exista alte riscuri.

Pe curand!

Facebook Comments
Cati bani ai nevoie pentru cand vine bebe pe lume?
Mai putine kilograme dupa sarcina

No comments

Lasă un răspuns