Nou nascut si bebelus

Obiceiuri la botez si dupa

Nu sunt o fana a traditiilor care nu au o explicatie, dar recunosc că unele lucruri le-am facut si noi la botez pentru ca „asa se fac”. Eu locuiesc intr-un oras din zona Moldovei si precizez asta pentru ca fiecare zona e cu traditiile ei.

Botezul l-am facut la trei saptamani dupa ce am nascut, in familie, fara prea mult tam tam. Am ales o zi de sambata si am planificat la biserica ora. Se zice ca o moasa duce copilul la biserica unde il da nasilor, dar l-am dus eu la biserica apoi l-am dat mamei. N-am putut sa intru decat in prima parte a bisericii pentru ca nu aveam cele 40 de zile trecute, dar am vrut sa fiu acolo sa iau si eu parte la crestinarea copilului nostru.
Nasii au venit cu lumanarea si au luat copilul cand a zis preotul. A urmat slujba, pe Edy l-au dezbracat, botezat, miruit, a mai si plans, i s-a facut foame, s-a linistit, apoi nasii l-au imbracat in hainute aduse de ei si l-au adus la noi acasa. Unii imbraca in aceleasi haine cu care se aduce copilul la biserica, la noi nasii au imbracat cu altele.
La intrarea in casa i-am primit pe cumetri cu o tavita cu pahare cu tarie si suc. Ei au stins lumanarea de tocul usii si au intrebat daca ma prind de nasa, lumanare sau copil si eu am zis ca si de nasa si de lumanare si de copil. Mi-a mai spus ca a primit pagan si mi-a adus crestin si mi-a dat copilul si lumanarea. Am stat apoi toti la masa, am ras, am discutat si am hotarat sa ne vedem urmatoarea zi la scaldaciune. Se zice ca se lasa copilul sa stea in mir in noaptea aia (chiar si trei nopti am mai auzit) si a doua zi nasa face baie copilului.
A doua zi au venit si am pregatit camera pentru baie, nasa a pus in apa mai multe (flori, ou, busuioc, orez, bani, pene, ratuste de baie etc) si apoi i-a facut baie, l-a masat cu ulei, i-a suflat cu busuioc si l-a imbracat frumos. L-a inchinat, ni l-a dat noua, parintilor, ne-a facut tot felul de urari, ne-a dat cadouri si am facut cateva fotografii. Dupa asta am mers toti la restaurant dar nu pentru cumetrie mare ci la o masa in familie. Am dat si colacii, asa se dau la noi in zona, doi colaci pe care am pus o tavita, fata de masa, pahare, o sticla de alcool, zahar, faina, ulei, orez si cadouri.
A fost frumos totul si cel mai important lucru, Edy a fost crestinat. Voi ce traditii ati avut la botez?

Pe curand!

Foto ziarullumina.ro

Facebook Comments
Trece timpul..
Obiceiuri ortodoxe dupa nastere

No comments

Lasă un răspuns