Nou nascut si bebelus

Obiceiuri ortodoxe dupa nastere

In religia ortodoxa se obisnuieste ca la opt zile dupa nastere sa fie chemat preotul sa citeasca rugaciuni pentru mamica si o rugaciune pentru primirea numelui copilului nou-nascut. Fiindca dupa nastere exista acea perioada de lehuzie (sau lauzie) de aproximativ 40 de zile in care noua mamica se curata si se reface (timp in care nu poate intra in biserica), iar copilasul e destul de mic, e mai comod de chemat preotul acasa. Unii sar peste aceasta rugaciune si abia la botez se citeste. Noi am chemat preotul acasa si a facut si putina aghiazma.

Dupa implinirea celor 40 de zile, mamica va merge la biserica si preotul va citi o rugaciune pentru a-i permite intrarea in biserica.
Botezul noi l-am facut la trei saptamani dupa nastere si preotul nu a intrat cu copilul in Altar, dar dupa 40 de zile i-a citit si lui (se zice ca e o rugaciune de imbisericire) apoi l-a dus si prin Altar. Am putut si eu sa intru in Biserica. Am dus si lumanarea de la botez desi unii o pastreaza in casa pentru momente dificile. Noi am dus-o sa o arda acolo.
Copilul poate fi impartasit oricand dupa botez, se zice ca se mai linisteste daca se sperie in somn sau plange. Nu stiu daca e sau nu asa, imi puteti spune voi daca ati testat.
Despre botez o sa scriu maine un post separat. Fiecare zona din tara e cu obiceiurile ei, o sa povestesc cum a fost la noi.
Pe curand!

Foto credinta-ortodoxa.ro
Facebook Comments
Obiceiuri la botez si dupa
Un mic sfat si o carte - Mama si Copilul

No comments

Lasă un răspuns