Mancare, sanatate, retete

Paine alba si pufoasa la masina de paine

Paine la masina de paine

V-am scris deja motivele pentru care noi utilizam masina de paine si m-am gandit sa va scriu si reteta de paine alba si pufoasa pe care o folosim noi cel mai des. Reteta perfecta este cea care ne place cel mai mult, iar pentru noi aceasta este. Fiecare o poate personaliza dupa bunul plac, cum am procedat si noi pana am ajuns la aceasta varianta.

Noi avem uneori lapte de la tara. Prefer sa pun asa, sa iasa painita mai gustoasa, dar si apa se poate folosi in aceeasi cantitate. Uneori adaug si un ou, mi se pare ca iese mai galbena si mai pufoasa. Daca pun ou nu schimb cantitatile.

Ca sa iasa painita ca cea din imagine, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

325 ml lapte caldut
30 grame unt la temperatura camerei
2 lingurite sare
1 lingura zahar
600 grame faina
1.5 lingurite drojdie uscata.

Ingredientele se pun in cuva in ordinea de mai sus si recomand si folosirea unui cantar de bucatarie. N-am dat niciodata gres cand am facut paine pentru ca tot timpul am respectat masurile. Nu iese painea nici sfaramicioasa, nici necrescuta sau prea crescuta, iese foarte bine.

Lingura si lingurita sunt masurile standard. Toate masinile de paine au aceste masuri sau daca le pierdeti, cum am facut eu, puteti gasi de cumparat in hypermarketuri sau la magazine cu ustensile de bucatarie.

Eu am o masina Moulinex si coc aceasta paine la programul 8, care la mine inseamna „paine de baza”. Folosesc rumenire light, pentru ca imi place sa nu aiba prea multa coaja. Se poate folosi orice masina de paine, insa fiecare coace diferit si e posibil sa iasa mai deschisa la culoare.

Cantitatea la care coc eu este de 1000 g, dar daca aveti o masina de paine care suporta doar 750 g va pot spune ce sa modificati. Pentru noi, cea de 1000 g e cea mai potrivita.

Reteta originala este cea din cartea Moulinex, dar am inlocuit uleiul cu untul și laptele cu apa si am mai scazut cantitatea de zahar. Dupa reteta lor, painea iesea buna, mai neteda deasupra, dar cu lapte si unt creste mai bine si iese mai pufoasa. Merge foarte bine prajita, pentru ca aceasta e o reteta de paine toast.

Aceasta reteta se poate face si la cuptor, doar ca trebuie sa framantati la mana si sa lasati la dospit. Eu cand faceam paine de casa puneam un plic de drojdie, acum pun mult mai putin.

Sper sa va placa si voua la fel de mult aceasta reteta. O puteti vedea si pe cea de Kugelhopf si astept sugestii si din partea voastra!

Pe curand!

Facebook Comments
Paine cu ou la masina de paine
De ce mi-am cumparat eu masina de paine

No comments

Lasă un răspuns