Cand vine pe lume un copil, toti apropiatii se bucura si ar vrea sa il vada repede. Totusi, sunt persoane care nu realizeaza ce presupune asta. Astazi vin cu sugestii despre ce ar trebui sa insemne vizita la un nou nascut. La noi se spune ca mergi in rodini, nu am idee de ce.
Tineti cont de faptul ca in ziua cand mamica vine de la maternitate nu are chef sa vada multa lume in jur. Nu de alta, dar e destul de obosita, vrea sa faca un dus si are nevoie de liniste.
Nici urmatoarele zile nu e mai plina de energie, asa ca poti sa amani vizita. Daca esti prieten de familie si nu ruda foarte apropiata poti veni dupa doua saptamani. Inchipuie-ti ca fratii, parintii, nu prea pot amana si mai mult o sa incurci. Crede-ma, nu se supara nimeni daca vii mai incolo. Lasa parintii sa respire, si-asa o sa aiba casa plina.
In prima saptamana copilul inca se obisnuieste cu mediul cel nou. Nu e recomandat sa il tina toata lumea in brate si sa-l paseze de la unul la altul. Uita-te la el si lasa-l in patutul lui, asa e cel mai indicat. Sau daca tii neaparat, intreaba intai de mamica daca poti sa il iei. Cred ca nu te-ai parfumat cu tot parfumul pe care il aveai acasa si nici nu ai gripa, nu? Spala-te pe maini cand intri la copil!
In general, cei care au deja copii au tendinta sa isi dea cu parerea: inveleste-l nu stiu cum, vezi ca are o manuta rece, pune-i caciulita mai pe ochi, ia sa-l vad eu sa-ti spun daca e bine, tine-l cu fata in sus etc. Nu faceti asa ceva, decat daca vi se cere sfatul! Stiti cat de enervant e sa te simti cel mai rau parinte din lume? Mamica nu trebuie sa se enerveze. E la inceput, are timp sa invete.
Daca aveti copil mic si stiti ca nu sta locului, lasati-l acasa. De ce? Pentru ca parintii nu au nevoie de tipete si casa intoarsa pe dos. Desi un nou nascut doarme mult, nu inseamna ca parintii au timp pentru orice.
Daca mamica alapteaza, respecta-i intimitatea!
Chiar daca esti tot de sex feminin nu inseamna ca se simte confortabil. E valabil si pentru copii mici care se uita curiosi pe unde mananca bebe. Nu e tot timpul confortabil sa iti inspecteze un copil sanii. Intreaba daca poti intra, e mai bine asa.
Nu merge seara, iar cand mergi stai doar putin. In general seara parintii fac baita copilului si vor sa se culce devreme. Poti telefona inainte, sa fii sigur ca nu deranjezi sau asteapta invitatia lor. Vor fi care vin si neanuntati si nu e bine sa fie casa plina.
Cand mergi in vizita la un nou nascut nu te astepta ca parintii sa te puna la masa. Poate vor avea o sticla de suc si niste saleuri, dar daca n-au, n-ar trebui sa fie o problema. Mai bine cumpara tu o sticla de suc, pentru orice eventualitate.
In cazul in care cumperi haine pentru bebelus, nu lua cea mai mica marime de pe piata. Copilul poate fi un pic mai marisor si poate nu-i vine orice. La maternitate mamica a avut niste hainute, deci nu duce lipsa in primele saptamani. Cumpara ceva care sa poarte mai tarziu, dar tine cont si de anotimp. Daca ii cumperi o geaca pentru varsta de 6 luni, asigura-te ca acel copil nu face 6 luni in august.
Nu lua lucruri pe care sa nu le poata purta.
De exemplu o rochita foarte eleganta si infoiata pentru primele trei luni nu e tocmai potrivita. E greu de imbracat si mai mult chinui copilul. Poate o va imbraca o data si atat, asta ca sa nu ramana noua in dulap. Poti cumpara scutece, sau daca copilul e hranit cu formula, o cutie de lapte praf. Mai poti duce si obiecte care le-ar fi de folos si nu le au (marsupiu, scoica, leagan, termometru, suzeta, biberon etc), jucarii, flori pentru mama, fructe sau prajituri.
De multe ori barbatii vor sa bea alcool la evenimente de acest gen. Nu ii lasati sa uite de masura. Proaspatul tatic va fi o gazda buna, dar asta nu inseamna ca ii va face si placere. Nu uitati ca trebuie sa stati doar putin.
Nu faceti glume sau remarci pe seama copilului!
Se stie ca nou nascutii pot fi rosii, cu bubite, cu puf, cu ochii umflati, vineti, ciufuliti etc dar chiar si asa, pentru parinti copilul e perfect. I-ai jigni profund daca ai face o remarca nepotrivita. Referitor la mama, la fel. Ca are burta lasata, cearcane, kilograme in plus sau ca e obosita, stie si ea. La ce bun sa ii amintesti?
Las-o moale cu intrebarile despre nastere daca vezi ca ea evita subiectul si nu intra prea mult in detalii. Mai bine discuta cu ea sa vezi daca are nevoie de un suport psihologic, pentru ca unele femei se simt neputincioase in fata micului membru.
Lasa superstitiile si obiceiurile antice deoparte. Nu o zapaci pe mama ca pana la botez nu poate scoate copilul afara sau ca dupa baie trebuie scos copilul de cap sa i se lungeasca gatul. Trebuie sa accepti ca deciziile le iau parintii si ca suntem in 2015 cand este acces la informatii. Nu mai crestem copii ca in anii ’70.
Daca poti respecta tot ce am scris eu aici, ai toate sansele sa ii ramai mamicii la suflet si sa vada in tine un sprijin. Inseamna ca esti o persoana deschisa si intelegatoare. Totul tine de educatie..
Mai astept si alte sugestii de la voi, mamici!
Pe curand!
4 Comments
Diana Novac
feb. 03, 2015
Mami si Copilul
feb. 03, 2015
Violeta
feb. 07, 2015
Mami si Copilul
feb. 07, 2015