In primul rand ai nevoie sa iti planifici pentru cand iti trebuie caruciorul. Exista unele pentru copii foarte mici, care nu stau in sezut. Altele sunt pentru copii mai mari, care au deja cateva luni si vor sa vada lumea. Mai exista si varianta pentru copii si mici si mai mari, adica se poate schimba spatarul si pentru somn si pentru stat in sezut.
Carucioarele potrivite pentru nou nascuti permit asezarea la orizontala, pentru ca bebelusii mici dorm in cea mai mare parte a timpului. De obicei sunt de tip landou si au accesorii pentru acoperirea picioarelor, dar sunt si de tip scoica (se pot monta si in masina).
In general scoica e recomandata de la 0 la 13 kg, dar incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul e destul de mare si vrea sa se ridice sa vada in jur. Nu prea mai sta acolo. Se spune ca in scoica ar trebui pus cu pauza, adica ridicat dupa doua ore. In landou nu exista aceasta limitare.
Carucioarele sport sunt pentru copiii care stau deja bine in fundulet, se uita in jur, se joaca. Majoritatea carucioarelor pentru nou nascuti se pot transforma si in carucioare sport, dar exista carucioare sport care nu sunt si pentru nou-nascut. Cele mai practice carucioare sport sunt cele tip umbrela, pentru ca sunt foarte usoare si se pliaza usor, insa acestea sunt pentru copii mai mari deoarece nu se lasa spatarul la orizontala.
Caruciorul pentru bebelus e ales in functie de necesitate si de buget
Daca pentru nou nascut ai deja in ce sa il transporti sau consideri ca nu iti e necesar, poti lua direct un carucior sport. Daca vrei sa ai si pentru copil nou nascut, trebuie sa te uiti dupa un carucior care se se intinda la orizontala. Poti cauta unul care sa se transforme si in sport (ca sa nu cumperi inca un carucior mai tarziu). Cred ca ar fi indicat sa aiba maner reversibil sa poti sa il intorci daca bate soarele si sa il vezi tot timpul cat e mic, iar cand e mai mare sa stea cu fata la sensul de mers.
Este important sa fie usor de manevrat daca stai la etajul 4 si nu ai unde sa il lasi. Sa fie destul de lat ca sa incapa bine copilul (de exemplu iarna, in haine groase, in unele carucioare nu incape). Rotile trebuie sa fie usor de manevrat si sa nu aiba mult plastic unde sunt prinse (din punctul meu de vedere cele cu patru roti simple, doua mari si doua mici sunt cele mai bune). E bine sa poata fi strans, asa incat sa incapa in portbagaj (daca ai masina), iar cadrul sa fie dintr-un material mai trainic.
Daca alegi de pe internet, citeste caracteristicile si masuratorile. Un avantaj ar fi sa aiba piesele lavabile (sa poata fi spalat) mai ales daca e de culoare deschisa. Carucioarele sport si scoica ar trebui sa aiba centuri si curelele sa aiba protectii de burete.
Sunt carucioare care au in plus geanta, plasa pentru tantari, husa pentru ploaie, umbrela, jucarii, buzunare, suport de plastic pe maner, suport de plastic pentru joaca copilului. Se gasesc si carucioare pentru gemeni, unul in spatele celuilalt (trenulet) sau unul langa altul.
Ofertele sunt variate, alegerea insa va apartine.
Preturile variaza in functie de model, de calitate si de accesorii. In magazinele mai mici, de copii, sunt si modele care nu se gasesc pe internet. Si noi am umblat mult si pana la urma am luat un carucior cu landou care are un alt accesoriu pentru a se transforma in carucior sport (e 2 in 1), cu maner reversibil si patru roti simple. Nu a costat mult, dar nu e nici cel mai ieftin. Am avut separat scoica si nu am folosit-o de foarte multe ori.
Exista si carucioare 3 in 1 care contin mai multe accesorii in functie de varsta: scoica, landou si inca ceva pentru stat in sezut. Cred ca sunt si acestea variante bune, insa costa un pic mai mult. Uneori, cand au cateva luni, copiii nu vor sa mai stea in carucior asa ca parintii aleg varianta unui sistem de purtare sau tricicleta. Ne pare rau de investitie, de aceea e bine sa ne gandim si la aceasta situatie. Totusi, calitatea conteaza la orice am alege.
Am vazut la cineva un carucior ieftin, cu roti duble (de foarte proasta calitate) in fata si in spate si fara maner reversibil. Dupa jumatate de an de folosire rotile erau descentrate. Era greu de condus si parintii erau nervosi toata plimbarea ca nu vedeau copilul si nici copilul nu ii vedea pe ei. Nu cred ca dupa o vara mai aveau ce face cu el. Noi pe al nostru speram sa il avem si la al doilea copil. Cred ca de asta conteaza calitatea.
Sper ca te ajuta informatiile mele si sa faci alegerea cea mai potrivita. Te astept apoi sa revii si sa spui dupa ce criterii ai ales. Ce ai schimba la caruciorul pentru bebelus pe care il ai acasa?
Pe curand!
3 Comments
Cris
mart. 01, 2015
Mami si Copilul
mart. 02, 2015
Cat de necesar e un carucior pentru copil? - Emoţii de mămică
nov. 30, 2017