Diversificare si autodiversificare

Diversificarea dupa doua saptamani

Autodiversificarea

Inainte de a incepe diversificarea mi-am facut zeci de planuri despre cum va manca Edy. Visam la schema perfecta de diversificare, la pofta mare, dar uneori socoteala din targ nu e ca cea de acasa.

Puteti citi aici planurile pe care le aveam. Nu am facut modificari extreme, dar nici nu am putut respecta tot.
Am inceput treptat, cate putin, apoi il hraneam pana refuza lingurita. Nu era incantat in mod deosebit de mancare, voia doar putin si de fiecare data completam cu lapte ca sa fie satul.

Acum doua zile a mancat mai bine, n-a mai vrut completare, dar ieri i-am completat iar. Are zile si zile, dar eu sunt multumita de cat mananca. Am introdus pana acum pastarnac, patrunjel, morcov, dovlecel si cartof alb, in ordinea asta, respectand regula de trei zile pentru fiecare aliment nou.

Nu am facut zilnic acelasi  tip de mancare la care doar sa adaug alimentul nou, ci am facut diferite combinatii, schimband consistenta, ca sa vad ce prefera. Mi-am notat in fiecare zi ce i-am dat, daca i-a placut si cum a tolerat alimentul nou pentru ca sa nu uit.

Ma ajuta foarte mult faptul ca notez.

I-am dat suc de morcov crud in doua zile pentru ca incepea sa se constipe usor si 3 lingurite de portocala, din acelasi motiv.

Va recomand sa nu repetati greseala mea si sa ii dati portocala. Amanati cat puteti, pentru ca e acida pentru bebelusi si provoaca crampe, gaze, iritatii de scutec si altele. Eu i-am dat destul de putin si tot a avut cateva crampe, dar nu mai am de gand sa ii dau pana la 8-9 luni. Sucul de morcov crud e si gustos si bun impotriva constipatiei. Si dovlecelul e recomandat in aceste cazuri. Apropo de dovlecel, am scos samburii inainte sa bag in blender.
Eu voi continua diversificarea cu ceapa, dar nu o sa o pasez deocamdata, doar o sa o fierb impreuna cu celelalte legume si apoi o sa o scot. Pana acum am cumparat legumele din Carrefour si din piata, iar unele le am de la tara (cartof, ceapa, morcov).

Mi se pare ca Edy incepe sa manance din ce in ce mai bine. Oricum ar fi, nu ma stresez deocamdata. Il alaptez in continuare si cat va vrea sa manance si mancare solida, ii voi da. Mi-am dat seama ca nu prea ii place gustul pastarnacului. O sa il evit o saptamana si apoi o sa mai incerc.

Voi cum va descurcat? Pe curand!

Facebook Comments
Diversificare: introducem fructe
Primele trei zile de diversificare

6 Comments

  • avatar image

    Anonim

    mart. 26, 2015

    Reply

    Buna! Te citesc ocazional pur si simplu pt ca am fetita mai mare cu o luna fata de baietelul tau. Tot caut pe net informatii si experiente diverse in ceea ce priveste cresterea copilului si din aproape in aproape am dat de blogul tau. Nu comentez sau contrazic de obicei... nu as vrea sa fiu perceputa gresit...Insa, NU sunt de acord cu cateva dintre informatiile tale. Mai precis cea despre sucul de portocala atat de hulit in Romania si, de fapt, atat de sanatos. Nu inteleg de ce studiile internationale considera sucul de portocale alcalin in contac cu stomacul, ca si lamaia, iar forumurile de mamici crizate la fel ca si unii pediatrii obositi il considera acid?

  • avatar image

    Anonim

    mart. 26, 2015

    Reply

    Sucul de portocale l-am adminustrat fetitei mele inca de la inceputul diversificarii (4,5 luni la noi) diluat 1/3 suc, 2/3 apa. Altfel nu bea apa fetita mea. De atunci si pana acum la 7 luni bea cca 100 ml apa cu 50 ml suc portocale/ mandarina (mai dulce) zilnic. Nu a reactionat in niciun fel. Din pacate, desi as fi vrut s-o alaptez mai mult, nu am putut. Copilul plangea de foame.

  • avatar image

    Mami si Copilul

    mart. 26, 2015

    Reply

    Ma bucur ca mi-ai scris, poate si pe alte mamici care citesc o sa le ajute informatia. La mine a avut crampe dar nu m-am gandit niciodata sa diluez cu putina apa. Este normal ca nu toata lumea sa fie de acord cu tot ce scriu, de aceea sper ca cine citeste sa ia deciziile pe cont propriu. Oricum, multumesc mult de sugestie, e binevenita!

  • avatar image

    Anonim

    mart. 27, 2015

    Reply

    Tot eu sunt :) Poate te ajuta experienta mea. Pt ca a trebuit sa incep diversificarea fetitei mele la 4,5 luni (nu prea am avut cum s-o alaptez mai mult de 6 luni si plangea ore intregi de foame) am procedat astfel: mi s-a parut ca un piure destul de lichid din morcov nu este f gustos asa ca am fiert de la inceput radacinoase diverse: morcov, pastarnac, 1 feliuta infima de telina, 1 bucatica patrunjel radacina si o feliuta ceapa (pe care am scos-o la blenduire; acum, la 7 luni, o las in piure). Le -am fiert la abur dar, uneori, si in apa. Am adaugat 1 lingurita ulei de masline extravirgin (acum pun unt fara sare- president). A iesit ceva delicios. Apoi am crescut treptat cantitatea. Am adaugat si dovlecel la fiertura. Lovitura am dat-o cu cartoful rosu dulce. Se gaseste in unele supermarketuri. Este absolut delicios adaugat piureului mai sus mentionat; mananca cea mica pana la ultima picatura. Apoi am adaugat 1/2 ardei capia pe care-l decojesc inainte de blenduire. Lainceput si eu eram f stresata incercand sa introduc "ca la carte" atat cantitativ cat si conform regulii de 3-4 zile. Dar radacinoasele sunt dovedit nealergogene. Asa ca nu aveam nimic de pierdut. Nici eu nu as manca un piure numai de morcov sau pastarnac. De ce ar manca bebe? Cartoful tomanesc alb sau rosu poate duce la balonare ( cica!) De aceea l -am preferat pe cel rosu- f sigur. Sigure mai sunt: avocado ( si de la 4 luni, il lasi la copt intr-o punga de hartie pana devine mai inchis la culoare si moale; poate fi consumat ca atare; eu il amestec cu alt fruct pt gust: mar sau banana sau para+ 1-2 biscuiti; uneori pun si cateva bobite de vanilie pastaie; bebelusii adora vanilia)

  • avatar image

    Anonim

    mart. 27, 2015

    Reply

    Dovleacul este si el sigur. Am mai gasit si acum la piata. Este dulce copt. Eu am copt 1/2 dovleac. Am adaugat un pic de apa plata si l-am blenduit. L-am turnat in forme pt gheata. Eu am niste forme lungi, gen baton, de la ikea, si l-am congelat. Ii fac mar copt sau para oparita si adaug pt gust un baton de dovleac + biscuite. De la plafar / magazin naturist am luat caise uscate ( nu au zahar adaugat ca cele de la supermarket) . 2-3 buc le fierb 10 min in apa putin pt hidratare si apoi le blenduiesc cu alt fruct crud sau oparit ( de obicei mar sau para) + 1 -2 biscuiti. Totul e sa iasa ceva gustos pe care l-ai manca si tu.

  • avatar image

    Mami si Copilul

    mart. 27, 2015

    Reply

    Deocamdata eu am pastrat regula de 3 zile si cartof alb am avut de la tara asa ca mi s-a parut mai bine de adaugat. Am vrut si eu dovleac sa cumpar dar nu am gasit asa ca vreau sa continui cu ardei, fasole verde, in functie de ce gasesc si ok de cumparat.Am mai auzit lucruri bune despre cartoful dulce de aceea va veni si randul lui curand. Mai astept sugestii :)

Lasă un răspuns