Diversificare si autodiversificare

In curand.. diversificare

In curand incepem diversificarea si ma pregatesc pentru asta de mult timp. Adica citesc tot felul de lucruri, imi fac liste, tabele, planuri, vreau ca totul sa fie.. asa cum cred eu ca ar trebui sa fie.. si mami si Edy pregatiti. 
Lui Edy ii dau Vigantol cu lingurita si e foarte incantat cand o vede, deschide gura inainte sa ajung, asa ca ma gandesc ca nu o sa fie asa de greu. I-am cumparat si o canita pentru apa, o lingurita de silicon si mai aveam o lingurita si un bol de plastic care asteapta cuminti in dulap.

Edy nu a supt niciodata din suzeta sau biberon. I-am dat, dar pentru el sunt ca orice jucarii. Le mesteca in gingii dar nu stie sa suga. I-am pus intr-o zi lapte in biberon si cand se juca ii mai picura in gura. N-a prea stiut ce se intampla si nici eu nu am insistat, asa ca in ce priveste apa o sa bea doar din canita cu cioc, cat sa se obisnuiasca cu gustul, pentru ca laptele vreau sa ramana alimentatia principala si va tine si de sete in continuare.

Am vazut ca multe mamici incep cu mancarea solida mult mai devreme chiar si la recomandarea medicului desi ultimile studii insista asupra diversificarii de la sase luni.  Si mie mi-a zis doctorita la vaccinul de 4 luni ca pot sa ii dau cate o lingurita de suc de fructe si nu mai stiu ce, ca sa se obisnuiasca. Am facut cum am considerat eu mai bine, adica alaptat exclusiv pana la 6 luni si sunt bucuroasa ca am facut asta.
Deocamdata am hotarat sa incep cu legume la masa de pranz, adica orele 13-14, cu aliment nou introdus la diferenta de trei zile. Daca merge bine, incepand de la 7 luni introduc dimineata masa de fructe si apoi de la 8 luni masa de seara. Acestea sunt planuri la acest moment pentru ca nu stiu daca o sa accepte si cum o sa fie. Daca nu va fi pregatit, o sa mai aman pana cand va accepta mancarea si sper sa nu grabesc lucrurile si sa fac conform planurilor de acum.
Mi-am facut un tabel pentru prima luna in care sa scriu alimentele introduse si toleranta lor. Mi-am mai facut un tabel de diversificare cu diferite alimente pe care l-am scos la imprimanta si l-am prins pe frigider, ca atunci cand voi gati sa ma pot uita pe el. Odata cu inceperea diversificarii o sa scriu mai multe despre acest subiect si daca vreti o sa postez tabelul sa va ajute si pe voi. Pe internet sunt multe variante, eu am ales ce am crezut ca e ok.
Multi se grabesc cu diversificarea (chiar si cu cantitatea portiei) si apoi se plang ca e greu cu mancarea. Eu vreau sa incep treptat ca odata cu bebe sa ma obisnuiesc si eu. Cred ca va conta mult.
Despre locurile din care o sa cumpar alimentele inca ma gandesc. Deocamdata radacinoase in afara de morcovi nu am de unde sa iau de la sursa de incredere si ma gandesc cum o sa procedez, dar cand o sa incep sa scriu pe blog despre cum merge diversificarea o sa va spun si despre provenienta ingredientelor.
Sunt optimista ca totul va fi bine si astept si de la voi sfaturi (daca aveti) la acest inceput. Pentru mine e un pas mare si cu emotii :).
Facebook Comments
Primele trei zile de diversificare

No comments

Lasă un răspuns