Nu judec pe nimeni cand spune ca are bebelus de 3-4 luni si incepe diversificarea. Fiecare alege pentru copil. Daca asa considera ca e bine, inseamna ca asa e. Multor parinti chiar medicul le recomanda inceperea diversificarii timpurii. Pentru copilul meu eu am ales alaptarea exclusiva pana la 6 luni. Nu pentru ca asa recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii ci pentru ca eu, ca mama, cred ca e mai bine.
Efectele diversificarii timpurii se vad foarte tarziu. Eu nu am ales sa risc.
Diversificarea are rolul ei in dezvoltarea copilului. Nu inseamna doar sa ii dai mancare si atat. Diversificarea il ajuta pe copil sa invete sa mestece, sa inghita, sa inspire, sa expire. Il invata sa tolereze alimente, sa puna in functiune organele altfel decat a facut-o pana atunci si nu numai.
Cand eram eu bebelus, la trei luni am fost nevoita sa mananc si alimente solide. Mama incepea serviciul, nu era ca acum. Nu stiu cu ce a inceput diversificarea, dar la sase luni cred ca mancam destul de multe. Asa erau vremurile. Informatiile erau putine, sfaturile erau multe, cam cum mai e si acum in unele familii.
Nu a tinut cont de zilele intre alimente noi sau de alergii. Nici eu nu am avut probleme grave la stomac, dar asta nu inseamna ca nu au fost repercusiuni. Nu putem sti daca anumite probleme au legatura cu mancarea din primii ani de viata. Nu stim nici daca rinichii, ficatul ar fi functionat mai bine in alte conditii.
Dar merita riscul?
Peste tot vedem copii obezi. Adolescenti cu probleme hormonale, adulti care se plang de „glanda” sau alte probleme endocrine. Avem kilograme multe, ne indopam cu orice, dar nu ne gandim care e cauza. Oare nu asta am invatat de bebelusi?
Stiu ca multi copii la 3 luni ti-ar insfaca lingura din mana iar parintii cedeaza, sa nu le fie pofta. Bebelusii nu au pofte, atata timp cat nu stiu ce este mancarea. E pura curiozitate fata de ceea ce face adultul. De multe ori ei baga in gura tot felul de lucruri ca sa exploreze.
Cand incep sa manance, probabil poate fi vorba si de pofta. Dar te poti gandi la sanatatea lui. Parintii sunt exemplul cel mai bun in cazul alimentatiei. Educatia alimentara se face de acasa. Cand mananci tu ceva, lui ii poti da altceva, sanatos. Daca nu vrea asa, mananca tu sanatos.
Care sunt efectele diversificarii timpurii?
– cand eram mica, tin minte si acum ca ai mei imi spuneau foarte des sa mestec mai mult mancarea. Ziceau sa nu mai „inghit ca un pelican”. De ce? Pentru ca asa mancam de cand ma stiam, nu eram obisnuita sa mestec. Probabil de aceea se trece treptat de la mancare lichida la solida, pentru ca bebelusul sa aiba timp sa invete sa mestece. La 3 luni, desi bebe pare pregatit, el nu stie sa inghita. Primeste mancarea direct in gat, fara sa ii inteleafa rolul.
Pe parinti ii ia valul cand vad ca bebe mananca mult si bine (si uita de cantitate treptata de aliment). Se bucura ca a dat gata castronul, dar masticatia nu se produce sau nu e suficienta si efectul care e in final?
Mancarea se digera mai greu si de la asta apar o gramada de alte probleme, inclusiv obezitate.
– problemele la stomac apar la mult timp dupa ce copilul a trecut la mancarea solida. De aceea e greu de probat faptul ca vina apartine diversificarii timpurii. Multi dau vina pe alimente, nu pe varsta. Eu cred ca si startul are rolul lui. Pana la 6 luni, unele enzime necesare la digestie lipsesc, asa incat unele alimente nici nu pot fi digerate.
– riscul de obezitate e mare in cazul diversificarii timpurii. Copilul deschide gura, mama e incantata si se ajunge in momentul in care copilul primeste mai mult decat e necesar. Chiar auzisem de curand intr-o emisiune ca alimentatia din primul an din viata e foarte importanta. Atunci se fac rezerve de celule grase. Copiii care pornesc cu un numar mare de celule grase au sanse mai mari de obezitate in viitor. Cu cat vor fi diversificati mai devreme, cu atat rezervele vor fi mai mari, nu?
– riscul de alergii nu mai e atat de mare cand copilul mai creste, dar la 3 luni mi se pare riscant sa oferim bebelusilor fructe precum banana. Eu eram sceptica in a da banana la 7 luni, altii cu asta incep.
– risc de imbolnavire mai mare deoarece sistemul imunitar inca imatur este fortat si nu poate face fata la orice.
– proteinele din fructe si legume sunt diferite de proteinele din lapte asa incat cresterea copilului poate fi mai lenta.
– rinichii sunt suprasolicitati, mai ales dacă alimentația copilului conține sare.
Riscurile sunt mult mai multe, acestea ar fi cele principale. Diversificarea timpurie ar trebui recomandata de medic doar in cazul in care copilul nu ia in greutate sau sunt alte probleme, dar unii medici fac si recomandari nefondate.
Va rog sa va informati inainte de a incepe diversificarea, la orice varsta ar fi. Un parinte informat e mai pregatit pentru aproape orice!
6 Comments
Simona
ian. 28, 2016
Mami
ian. 29, 2016
arakelian
feb. 05, 2016
Mami
feb. 05, 2016
Mihaela
apr. 13, 2016
emotiidemamica
apr. 14, 2016