Mancare, sanatate, retete

Spalati vs. murdari

Noua ne plac foarte mult cartofii noi si abia asteptam sa apara pe piata. In ultimile doua zile am tot copt cartofi la cuptor, i-am gratinat cu muuult cascaval (asa ne place noua) si i-am servit cu salata de rosii missouri (sau misurii cum scrie la tarabe), ceapa verde si castraveti. Mie combinatia asta imi place foarte mult si cred ca e destul de usoara. Dar azi vreau sa va spun ceva despre cartofii noi, nu despre preferintele culinare :).
La noi in piata au aparut de cel putin doua saptamani cartofi noi din aceia curati, spalati. Abia de cateva zile au aparut si cei cu pamant pe ei, de care am cumparat si eu. Intr-adevar e mai usor sa ii iei gata spalati, dar anul trecut stiu ca mi-a zis cineva ca aceia curati sunt spalati cu o solutie pe baza de var. Nu stiu cat e de real dar oricum, sunt convinsa ca trebuie folosite anumite substante ca sa ii curete (totul se face industrial, nu va inchipuiti ca au cativa oameni care razuiesc cartofi) si trebuie si putin tratati sa nu se strice prea repede, sa apuce sa se vanda. Am luat odata si spalati si nespalati, iar cei cu pamant au rezistat eroic mult mai mult fata de ceilalti, care pur si simplu s-au stricat in doua zile.  Si cand cumparati sa zicem mere daca le spalati vor rezista mai putin decat cele spalate doar inainte de consum.
Pamantul protejeaza coaja si cartoful e mai rezistent. Poate nu sunt netratati, dar sunt convinsa ca timpul care il petrec eu curatindu-i merita, atata timp cat mananc ceva mai ok.
La pret chiar nu m-am uitat sa va spun diferenta dar cred ca e acelasi, desi cei spalati mai trec prin cateva procese. Cei cu pamant sunt mai rezistenti deci pot fi vanduti la acelasi pret ca si ceilalti.
Totusi, daca nu va place sa ii razuiti vreau sa va spun ca sunt mai sanatosi daca ii spalati foarte bine si nu dati coaja jos. Acolo sunt cea mai mare parte de nutrienti asa ca jumatate de treaba e deja gata.
Cel mai bine e sa cumparati cartofi noi putini, sa nu luati multi si sa ii depozitati in casa pentru ca nu rezista la fel ca aceia vechi. Daca ii tineti mai mult nu se mai curata usor, se invinetesc si apoi incep sa miroasa (foarte urat!). Mai bine iesi la doua zile in piata decat sa iei cateva kilograme si sa ii arunci.
Tu ce fel de cartofi cumperi si de ce?
Facebook Comments
Omletă pentru bebeluși 8 luni+
Pancakes pentru bebeluși

No comments

Lasă un răspuns