Punem copilul in premergator? Daca il punem, cand il punem? Sau cat? E folositor sau nu? Ajuta mersul bebelusilor sau nu? Iata ca acum lamurim aceasta problema care chiar da batai de cap parintilor in primul an de viata al copilului.
Noi avem un premergator primit cadou la botez, nou nout, cu melodii, jucarii si tot felul de briz brizuri. Am fost incantati cand l-am primit, dar pe masura ce Edy a crescut, am citit despre mersul copiilor si evolutia in acest sens. Voiam sa stiu de cand l-am putea folosi si drept sa va spun… mi-am schimbat parerea initiala.
Deci, punem copilul in premergator?
Antrenamentul mersului bebelusilor trebuie sa parcurga anumite etape. Sunt anumite grupe de muschi care trebuie sa se dezvolte. Premergatorul intarzie mersul din cauza ca sustine copilul diferit decat l-am tine noi in picioare. Practic se schimba centrul de greutate si nu toti muschii vor fi dezvoltati ca atunci cand nu am folosi premergator.
De putin timp, Edy a inceput sa paseasca mai bine. Nu merge singur. Se poate tine de un dulap mic, de marginea patului si uneori se dezechilibreaza putin. Nu l-am pus in premergator si nici nu o sa il pun. Consider ca nu e bine sa punem copilul in premergator.
In plimbarile noastre prin casa am observaat ca Edy invata sa fie atent la obstacole, la praguri mici si mari, la margini de pat si altele. Cred ca nu ar face asta daca ar avea premergatorul in jurul sau.
Mi-am dat seama ca premergatorul i-ar ascunde picioarele si in mers nu ar vedea unde calca si cum calca. Nu ar putea aprecia distantele, pentru ca tot timpul ar fi acele margini in jurul sau. Un copil tinut in premergator inveta pana la urma de scari si de obstacole, dar eu sunt de parere ca toate se fac la timpul lor. Echilibrul, atentia, e important sa le exersam cat mai devreme.
Premergatorul e un ajutor pentru parinti, nu pentru copii!
Stiu cat de dificil este sa ai treaba prin casa si sa nu ai unde sa pui copilul, sa fie cat de cat in siguranta. Stiu cat de greu e sa nu ai ajutor si copilul sa vrea atentie non stop. Curatenia, mancarea nu se fac singure, insa este vorba despre binele lui, despre viitor.
Ce facem daca totusi alegem sa punem copilul in premergator?
Din punctul meu de vedere, copiii nu ar trebui pusi niciodata in premergator. Daca totusi alegeti sa faceti asta, este important sa asteptati pana dupa ce copilul sta singur bine sprijinit in picioare (de pat, de dulap).
Ganditi-va ca premergatorul, chiar daca e setat pe treapta cea mai joasa, pune presiune pe coloana vertebrala a copilului. Nu e recomandat sa lasati copilul in el mai mult de 20 minute pe zi, in mai multe sesiuni. Dar eu cred ca odata ce incepeti sa il asezati acolo si veti vedea ca aveti mai mult timp liber, cele 20 de minute pe zi vor deveni ore. In plus, copilul se va lenevi si va uita de abilitatile dobandite pana atunci.
Problemele la coloana vertebrala nu se vad la un an, ci mult mai tarziu. O varianta inlocuitoare sunt antemergatoarele (cele pe care copilul le impinge). Cred ca sunt o varianta mult mai sanatoasa pentru ei.
Cateva luni e dificil dar etapa antemergatoare e scurta si trece. Merita sa facem rau copiilor? Mai bine investim acei bani intr-o iesire frumoasa cu familia sau in altceva mai folositor.
Pe curand!
2 Comments
Lauda exagerata - Emotii de mamica
iun. 24, 2017
Bebelușul meu are șapte luni. Cum e la această vârstă? - Emotii de mamica
aug. 23, 2017