Parenting

Diferente deranjante

Cand sunt doi copii intr-o familie, sau chiar mai multi, oamenii au tendinta sa il cocoloseasca pe cel mai mic. De ce? „Pentru ca e mai mic”. Vi s-a intamplat sa auziti asta? Mie da, pentru ca eu am fost copilul mai mic din familie. Uneori era deranjant sa aud asta. E ca si cum copilul mare e haina pe care ti-ai cumparat-o anul trecut si acum ai luat ceva nou. Esti asa incantat ca de prima uiti.

Nu mi-a placut niciodata linguseala asta pe care o afisau unele rude fata de mine. Uneori ma simteam prost pentru ca se faceau diferente. Nu e normal deloc si nu ajuta cu nimic nici pe copilul mare care devine gelos, nici pe cel mic care e cocolosit, sufocat si inhibat.

Ambii sunt la fel de buni si trebuie tratati in mod egal.

Nu de mult am fost in vizita la rude si cineva apropiat i-a zis lui Edy ca „e cel mai mic si cel mai iubit”. Nu ar fi fost problema asa de mare daca nu spunea de fata cu doi copii mai marisori cu acelasi grad de rudenie.

M-am pus in locul copiilor si ma gandeam cata gelozie le provoaca o propozitie spusa poate fara rautate si vreun interes, doar pentru ca ei sunt „haina” de acum cativa ani. Stiu ca ii iubeste si pe ei la fel persoana respectiva dar atitudinea si cuvintele sunt atat de nepotrivite incat copiii au cu totul alta impresie. Parintii lor erau amuzati de faptul ca ei sunt gelosi si ca au impresia ca Edy e in avantaj.

Mi-a parut rau pentru asta si as vrea eu sa pot schimba ceva, dar ei nu inteleg.

Ii considera destul de mari pe copii, ca sa inteleaga ca iubirea e acolo. Dar cum sa inteleaga cand aud lucruri de genul „Edy e cel mai iubit”. „Cel mai” inseamna ca nu exista altul mai iubit. Si adultii sunt gelosi asa ca pentru asta nu exista o varsta.

Poate ca voi, cei care cititi aceste randuri o sa intelegeti ca un copil realizeaza mai multe decat credeti voi, doar prin simple gesturi. Ma uit la tv la „Schimb de mame” si cand mama ajunge acasa la copii dupa cateva zile, pe copilul mare il pupa pe obraz rapid si apoi se napusteste la cel mic, il ia in brate, in pupaceste tot, il lipeste de ea si nu mai stie cum sa se manifeste de drag. Iar de cel mare uita. Si e asa de fiecare data.

Nu inteleg de ce parintii au tendinta asta.

Toti copiii au nevoie de afectiune la fel si in mod constant. Cu cel mic nu e nimic de recuperat, trebuie mers la fel cu amandoi. Stiu ca unul creste si nu sta la pupat tot timpul dar a petrece timp doar cu el, a-i spune ca il iubesti si cat inseamna pentru tine nu trebuie sa lipseasca. Fa-ti timp pentru toti in mod egal!

Sper sa realizati daca sunteti in situatia asta si sa va puneti in locul fiecarui copil pe care il aveti. Discutati cu ei, vedeti si ce parere au, s-ar putea ca ei sa vada lucrurile diferit. Si incercati sa schimbati ceva.

Pe curand!

Facebook Comments
Nume de alint
Cat timp e prea mic?

No comments

Lasă un răspuns