Nou nascut si bebelus / Parenting

Nume de alint

Cand scriu pe blog despre copilul nostru tot timpul zic Edy pentru ca e mai simplu, dar noi acasa ii zicem: Ed, Edy, Eduard sau Eduard Gabriel cand ne adresam lui, ca sa invete si „scurtatura” dar si numele lui intreg. Nu vreau sa mergem pe o singura forma de alint ca sa nu ne trezim ca merge copilul la scoala si noi ii spunem „Edutu” sau mai stiu eu cum. De obicei vrem sa mai scurtam numele, pentru „adresare rapida” dar se pare ca unii le lungesc.

Copiii ajung la o varsta la care vor sa fie mai mari, incep sa isi ceara intimitatea (inchid usa la baie, nu se dezbraca cu oricine de fata) si prefera sa nu mai fie alintati (mai ales de fata cu alti copii). Si e normal, dar e greu sa schimbi si modul de adresare al bunicilor, matusilor etc. Daca de 4-5-6 ani toata lumea zice un nume de alint, desi parintii la un moment dat vor zice pe numele real,  rudele de multe ori raman pe „vechi”. Si pe mine inca ma alinta rudele 🙂
Cred ca numele de alint trebuie alternat si cu cel intreg, sa nu se creeze o obisnuinta foarte mare. Multi parinti aleg in ziua de azi nume mai sofisticate care cer o scurtatura. Si chiar daca nu sunt sofisticate se gasesc variante. De exemplu Patricia va fi Pati, Adelina va fi Ade, dar si pentru Mircea, Mihnea, Horia (nume cu mai putine silabe) se gasesc variante. Unii parinti alinta copilul intr-un mod care nu are nicio legatura cu numele (bebe, bebi). Chiar stiu o mama care ii povestea cuiva despre fiul ei de 28 de ani(!) si cand se referea la el spunea „Bebita”.
Eu v-am mai scris si despre ce criterii ar trebui sa tineti cont la alegerea numelui. Cred ca fiecare parinte ar trebui sa inteleaga faptul ca si copilul creste si nu e in regula sa se foloseasca nume de alint in discutiile cu alte persoane, la gradinita, scoala sau in alta parte.
Tu cum procedezi?
Facebook Comments
Cat trebuie pupati copiii?
Diferente deranjante

No comments

Lasă un răspuns