Sarcina, maternitate si nastere

Superstitii in timpul sarcinii

Astazi discutam despre un subiect care pe mine m-a enervat cat am fost gravida si anume: superstitii in timpul sarcinii. Nu cred in ele dar cunosc multe, mai ales ca exista destula lume “binevoitoare” care are tendinta sa se afirme si sa streseze femeile cu burtica :).

Eu cred ca acum mult timp in urma, femeile erau supuse la multe munci grele si barbatii nu intelegeau ca in timpul sarcinii (si dupa) ele nu mai pot face orice. Ca sa poata sa le menajeze in vreun fel, batranele scorneau tot felul de superstitii. De exemplu “daca cosi, iese copilul cu intestinele legate” sau “daca iesi din casa 40 de zile dupa nastere seaca pamantul si fantanile si tot ce-i in jur :)”. Eu am cusut si am iesit si afara, iar Edy digera alimente si am si flori in fata blocului 🙂 Nici fantanile nu au ramas fara apa pe unde am trecut. Totul e un mit.

Fiecare zona e cu superstitiile ei. De exemplu, la mine in zona, cand vezi ceva urat si esti gravida trebuie sa pui mana pe burta. In alta zona pui mana pe fund sau scuturi mainile pentru acelasi lucru. Cunosc pe cineva care toata sarcina s-a ferit de tot felul de oameni (urati zicea ea) ca sa nu iasa copilul asa. Dar totul e genetic. Copilul va semana cu rudele sale, nu cu oamenii pe care ii vede mama in timpul sarcinii. De cand e conceput e stabilit in codul sau genetic ce sex va avea si cum va fi.

Unele superstitii in timpul sarcinii sunt doar simple coincidente.

Stiu ca unii dau cu sare in par gravidei si asteapta sa vada daca duce mana la nas sau la gura prima data. Sau o pun sa ia de jos o batista. Mai sunt niste obiceiuri si cu verigheta pusa pe o ata. Se zice ca prin aceste metode “se afla” sexul copilului. Pe internet circula si un calendar care iti spune asta. De fapt, cateodata e coincidenta. Nici macar bataile inimii, simptomele sau forma burtii nu au legatura cu sexul copilului.

Unele femei prefera sa nu zica de sarcina decat dupa trei luni sau chiar mai tarziu (cand riscul de avort spontan e mult mai mic). Asa considera ca au mai putin ghinion. Altele spun tuturor de cand afla, “ca sa nu iasa copilul mut”.

De cumparaturile din timpul sarcinii se zice ca trebuie sa te apuci tarziu de tot, cand mai ai putin si nasti. Dar asta era tot de pe timpul cand nu exista ecograful, deci fiecare cumpara cand vrea. Doar ca daca te apuci devreme, esti tentat sa tot cumperi 🙂

De furatul in timpul sarcinii e singurul lucru de care eu m-am ferit.

Am ramas cu ideea ca furatul in timpul sarcinii face pete pe corp copilului. La fel si cu sperieturile. Eram in scoala generala si aveam o profesoara de engleza foarte simpatica. Avea o pata mare si mov pe gat si spunea ca e de la o creanga de liliac. Nicio floricica din copacul din fata blocului nu am luat in timpul sarcinii fara sa cer voie. Nu stiu daca e real, dar atata timp cat crezi in ceva, pana la urma se adevereste.

Dupa nastere am scos copilul nebotezat afara chiar daca rudele au bulbucat ochii cand le-am zis. Nu cred in deochi asa ca nu m-am sfiit. Am mers zilnic la plimbare si nu s-a intamplat nimic. Am taiat si unghiile pana la botez desi “nu trebuia”.

Superstitii o sa auziti muuuuuulte. Eu am enumerat doar 0.0001% din cate sunt de fapt si cu timpul o sa mai apara si altele. Sunt doar niste mituri care nu cred ca merita multa atentie.

Pe timpul sarcinii am fost nasa de botez si mi se spunea sa nu tin finul in brate in biserica pentru ca ii ia norocul celui pe care il port eu in pantece. Botezul e un obicei sfant si minunat si nu are legatura cu noroc sau ghinion.

Cel mai bine e sa te bucuri de sarcina cat mai mult si sa nu asculti “binevoitorii” pentru ca nu patesti nimic. Doar ca e nasol sa vina cineva si sa iti zica o chestie de genul asta. Te pune pe ganduri si pur si simplu te streseaza… :(.

Pe curand!

Facebook Comments
Fericirea e o alegere
Cum ai putea sa nu intri in depresie post-natala

No comments

Lasă un răspuns