Superstitii in timpul sarcinii

Nu cred in superstitii dar stiu multe, mai ales din timpul sarcinii cand multa lume “binevoitoare” are tendinta sa streseze gravidele aiurea :).

Eu cred ca acum mult timp in urma, femeile erau supuse la multe munci grele si barbatii nu intelegeau ca in timpul sarcinii (si dupa) ele nu mai pot face orice. Ca sa poata sa le menajeze in vreun fel, batranele scorneau tot felul de superstitii. De exemplu “daca cosi, iese copilul cu intestinele legate” sau “daca iesi din casa 40 de zile dupa nastere seaca pamantul si fantanile si tot ce-i in jur :)”. Eu am cusut si am iesit si afara, iar Edy digera alimente si am si flori in fata blocului 🙂 Nici fantanile nu au ramas fara apa pe unde am trecut asa ca e doar un mit.
Fiecare zona e cu superstitiile ei, de exemplu la mine in zona cand vezi ceva urat si esti gravida trebuie sa pui mana pe burta. In alta zona pui mana pe fund sau scuturi mainile pentru acelasi lucru. Cunosc pe cineva care toata sarcina s-a ferit de tot felul de oameni (urati zicea ea) ca sa nu iasa copilul asa. Dar totul e genetic, copilul va semana cu rudele sale, nu cu oamenii pe care ii vede mama in timpul sarcinii. De cand e conceput e stabilit in codul sau genetic ce sex va avea si cum va fi.
Unele superstitii sunt doar simple coincidente. Stiu ca unii dau cu sare in par gravidei si asteapta sa vada daca duce mana la nas sau la gura prima data, o pun sa ia de jos o batista, mai sunt niste obiceiuri si cu verigheta si se pare ca prin toate acestea “se afla” sexul copilului. Eu cred ca la nastere sau cu un ecograf performant se afla mai sigur :).
Unele femei prefera sa nu zica de sarcina decat dupa trei luni sau chiar mai tarziu (cand riscul de avort spontan e mult mai mic) pentru ca asa considera ca au mai putin ghinion, iar altele spun tuturor de cand afla, “ca sa nu iasa copilul mut”.
De cumparaturile din timpul sarcinii se zice ca trebuie sa te apuci tarziu de tot, cand mai ai putin si nasti. Dar asta era tot de pe timpul cand nu exista ecograful, deci fiecare cumpara cand vrea. Doar ca daca te apuci devreme, esti tentat sa tot cumperi 🙂
De furatul in timpul sarcinii e singurul lucru de care m-am ferit. Nicio floricica din copacul din fata blocului nu am luat sau sa iau ceva de la cineva fara sa cer voie. Nu stiu daca e real, dar atata timp cat crezi in ceva, pana la urma se adevereste.
Dupa nastere am scos copilul nebotezat afara chiar daca rudele au bulbucat ochii cand le-am zis. Nu cred in deochi asa ca nu m-am sfiit. Am mers zilnic la plimbare si nu s-a intamplat nimic. Si am taiat si unghiile pana la botez desi “nu trebuia”.
Superstitii o sa auziti muuuuuulte (eu am enumerat doar 0.0001% din cate sunt de fapt) si cu timpul o sa mai apara si altele. Dar sunt doar niste mituri care nu cred ca merita multa atentie.
Cel mai bine e sa te bucuri de sarcina cat mai mult si sa nu asculti “binevoitorii” pentru ca nu patesti nimic! Si nici bebe!Pe curand!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *