Mancare, sanatate, retete

Budinca de tapioca – ideala pentru bebelusi si nu numai

Budinca de tapioca

Noi avem tot timpul fructe in casa, asa ca nu imi fac planuri cu o zi inainte ce vom manca la micul dejun. Gasim variante in permanenta. Edy are zile in care n-ar manca nimic dimineata si zile in care mananca mai mult decat mi-as fi inchipuit. Cu ce nu dau gres niciodata? Cu budincile. Daca vreau sa il fac sa manance, ii fac budinca de tapioca, de cus-cus sau de mei, in functie de cat timp am la dispozitie. Adaug uneori si stafide, curmale, scortisoara sau fructe si iese un mic dejun grozav.

Multa lume nici nu a auzit de tapioca, deci nici de budinca de tapioca. De aceea am hotarat astazi sa scriu cateva cuvinte despre ce este si cum se prepara. Eu lui Edy am inceput sa ii dau pe la 9 luni sa manance si drept sa va spun imi place mult si mie, deci nu e cu limita se varsta :).

Ce e tapioca?

E o radacina de planta, trecuta prin mai multe procese. E foarte sanatoasa si nu contine gluten. E o pseudocereala si se gaseste la magazinele naturiste. Din cantitate mica de boabe iese destul de multa budinca de tapioca, deoarece creste in timpul fierberii, ca orezul.

La magazinul naturist o gasiti sub denumirea de „perle de tapioca”. Sunt pungi cu niste bilute albe, mici si multe. Are efecte benefice pentru intreg organismul si poate fi consumata si de cei care au intoleranta la gluten.

Cum prepar eu budinca de tapioca?

Pentru budinca, fierb tapioca in lapte de vaca. Edy e alaptat si cu pompa de san nu reusesc sa mulg nici 50 ml, dar stiu ca nu e chiar recomandat sa fierbem laptele matern. Am vazut ca el tolereaza laptele de vaca la budinci, asa ca am ales varianta asta.

Laptele de vaca poate fi folosit la gatit (nu trebuie sa inlocuiasca laptele matern sau formula cel putin pana la un an) si trebuie testat intai daca bebelusul il tolereaza. 

Tapioca nu cred ca poate fi hidratata, adica pusa in apa. Eu am incercat si s-a facut faina cu apa :). Credeam ca daca o las la hidratat ar fierbe mai repede, in 10 minute, dar mereu saream peste acest moment pentru ca ma hotaram dimineata ce mic dejun fac.  De fapt nici nu e necesar. Perlele de tapioca fierb in aproximativ 20 minute.

Atunci cand tapioca este fiarta devine sticloasa, transparenta.

budinca de tapioca

Raportul este de 1 la 6 (o masura tapioca la 6 de lichid) dar eu pun la ochi, nu prea masor. Merge si mai mult lichid daca vreti sa se fiarba bine si sa nu ardeti ibricul.

Se poate face si cu lapte praf, matern, lapte vegetal, lapte de capra, dar eu nu as fierbe lapte praf sau matern. Tapioca poate fi fiarta in apa si apoi transferata in lapte, dar asa nu iese budinca ci un fel de perle cu lapte, ca laptele cu paste.

Cand vad ca a fiert, eu opresc focul si o las putin sa se odihneasca. Astfel, amidonul de tapioca face sa devina budinca in toata regula, adica se „leaga”.

Edy e foarte incantat de budinca de tapioca

Pentru ca se intareste un pic, se pot face straturi si turna in pahar impreuna cu fructe, piureuri etc. Eu adaug stafide de cele mai multe ori, pentru ca asa ii place lui, dar si cu fructe e grozav, mai ales cu fructe de sezon.

Edy adora bilutele de tapioca, le mananca cu pofta si daca ii pun pe masuta lui, e foarte interesat de ele. Arata ca niste bilute de gel, sunt bune la gust si au o textura interesanta.

Pana acum nu am fiert in apa sa va spun cum ies. Daca fierbeti in lapte trebuie sa aveti mare grija sa nu dea in foc. Desi pare ca fierbe „linistit”, laptele se ridica imediat. O lingura lasata in lapte il mai tine in frau, dar chiar si asa, trebuie supravegheat.

Va recomand sa incercati. Nu e scumpa, iar o punga ajunge pentru mult timp. Poate fi o varianta buna si de cina, nu numai de mic dejun. Poate fi servita si cu mamaliguta, nu numai cu fructe!

Pe curand!

Facebook Comments
Tort - aniversare 1 an
Branza de casa pentru bebelusi - simplu si rapid

No comments

Lasă un răspuns