Dezvoltare Eduard

11 luni

De doua zile am mai atins un prag, cel de la 11 luni, iar schimbarile sunt din ce in ce mai mari. Edy memoreaza repede daca ii arat obiecte si le denumesc, are anumite preferinte, stie de catei, pisici, furnici si le cauta cu privirea cand il intreb, isi cunoaste toate jucariile si rade la jocuri de cuvinte (lac-lac-lac, mac-mac-mac, oac-oac-oac) sau la poezii.

L-am lasat sa intre peste tot prin casa, sa puna mana si sa vada lucruri, sa stea pe jos si sa se deplaseze singur (de-a busilea) sa ne caute. Poate manevra obiecte fara sa se loveasca si am avut curaj si incredere sa ii dau furculita in mana sau alte obiecte care in mod normal alti parinti nu le dau copiilor, de frica.
Edy e foarte atent la detalii. Nu ii scapa nicio scama pe jos, nicio firmitura, iar azi incerca sa imi prinda genele de la ochi :).
A inceput sa se ridice in picioare singur langa pat si se deplaseaza usor pe langa, inca sceptic. Sta singur in picioare si 10 secunde dar nu face pasi nesustinut. Ne cauta cu mana daca i se pare ca se dezechilibreaza. Daca sta langa pat si se joaca cu telecomanda de exemplu, cat o manevreaza, nu se tine de altceva.
A inceput sa nu manance prea mult, asa ca ma mai astept la un set de dintisori. Poate e si caldura de vina. Suge foarte mult, iar in timpul alaptarii ma cauta sub tricou si se joaca cu celalalt san. Pana acum il acopeream, dar acum stie exact unde sa caute.
De-a busilea merge foarte bine, dar s-a cam plictisit. Vine si ne trage de pantaloni sa il ajutam sa se ridice si se antreneaza intr-ale mersului „de oameni mari”.
Adoarme greu, orice zgomot sau luminita ii atrage atentia si il amuza. E plictisit de lucrurile pe care le stie bine si trebuie sa ii gasesc lucruri noi care sa il tina ocupat. Afara nu se plictiseste cu ceea ce vede dar de cateva zile nu mai sta nici in carucior, nici in sling ci doar in brate (daca se poate doar la tati) si nu oricum ci cu fata spre sensul de mers.
Nu are rabdare multa in cada, se joaca 10 minute dar apoi vrea sa se ridice sa mai mearga, asa incat baitele sunt multe si scurte in aceasta perioada.
Televizorul il deschid foarte rar pentru ca ii plac prea mult reclamele si nu vreau sa exagereze cu asta.
Azi noapte a fost cea mai calda noapte de pana acum la noi in casa si a supt de multe ori. De vreo saptamana nu se mai trezea decat pe la 5-6 dimineata dar aseara la 12, la 2, 4, 5.30, 7, 9 s-a tot trezit.
Acum curiozitatea e la cote mari,  ar vrea sa gadile toate prizele din casa. Noi ii spunem ca nu e voie si intelege, pana urmatoarea data cand o vede.
Cea mai comoda pozitie de somn este mai ciudata. Capul si mainile sunt pe o parte dar sta cu fundul in sus, in genunchi. Asa doarme si noaptea. Cand e treaz si il pun pe burta la marginea patului stie ce sa faca sa coboare, dar altfel inca nu stie sa se intoarca pentru a cobori de pe pat.
Limbajul deocamdata l-a lasat balta. Acum se concentreaza la mers si nu pune accent pe vorbe noi. Zice „mama” mai des si se chinuie sa spuna „apa” care iese doar „pa” dar in rest canta in legea lui, nu are silabe clare.
In rest lucrurile merg foarte bine. Suntem mandri de el si asteptam prima aniversare.
Pe curand!Foto protejamcopilaria.ro

Facebook Comments
Cu fundul in sus
Frica de necunoscut a bebelusilor

No comments

Lasă un răspuns