Dezvoltare Eduard / Parenting

Cum știi când bebelușul înțelege?

bebeluș intelege șapte luni

Edy a inceput sa înțeleagă destul de multe cuvinte. Eu îi aliniez jucăriile și îl întreb pe sărite unde-i ursul sau puiul de exemplu. Le cunoaște pentru că se uită spre cea despre care întreb și începe sa râdă.

bebeluș intelege șapte luni

O mămică m-a intrebat odată: “Dar cum știi când bebelușul înțelege?”. M-am gândit sa va scriu despre asta, pentru ca e un moment foarte important pentru noi părinții. Vrem să vedem cum copilul începe să memoreze lucruri și să facă progrese. E ca şi cum ne-ar oferi feedback :).

Poartă-te ca şi cum ar înțelege tot ce zici

Discuțiile cu copilul trebuie să existe dintotdeauna. Chiar și când e în burtică trebuie să te audă că îi vorbești. Dacă la început e ciudat, te vei obişnui. Când se naște, poate că bebelușul nu înțelege mare lucru din ce îi spui, dar ii place sa te audă vorbind. Aşa te vei obișnui si tu sa îi spui orice.

Exemple: “acum pun scutecul”, “te imbrac cu body”, “pune mami pantaloni”, “mergem în bucătărie”, “aici  este baia”, “tati se uită la televizor”, “afară sunt copii”, “mami bea apă”, “uite jucăria”, “mergem afară”, “îți pun șosetele că e rece” și tot așa.

Dacă începi sa vorbești,  cu cât creste  și începe să se uite la lucruri tot mai atent, vei fi și tu tentată sa îi vorbești mai mult.

Noi întotdeauna i-am vorbit. Ca să ne dăm seama dacă ține minte ceva, am inceput sa îi arătăm becul și să îi tot repetăm ca ăla e becul. A fost mai simplu așa pentru ca Edy, ca sa îl vadă, trebuia sa se uite în sus.

După zile de arătat și de întrebat “unde-i becul?”, Edy a inceput sa se uite la tavan.

Așa am realizat că începe să memoreze lucruri. Avea în jur de 8 luni atunci și va închipuiți că nu memora prea multe. Uneori uita, ii arătam iar și iar, dar era un reper.

Trebuie sa înțelegeți ca fiecare copil e diferit și se dezvolta diferit, asa ca unii pot memora mai repede, alții mai greu. E un proces de lungă durată, care necesită rabdare.

Am început să exersăm cu mai multe lucruri, mai mult în joacă. Îi arătam jucării și i le denumeam pe toate. Le făceam să “vorbeasca” și ușor ușor le-a învățat.  Copiii învață cel mai repede prin joacă,  dar totul trebuie să vină de la sine, să nu facem o competiție din asta. Fiecare părinte vrea sa aibă un copil dotat din punct de vedere mental. Nu trebuie însă să trecem în cealaltă extremă, pentru ca îi putem face rău.

Sper sa vă fi dat niște repere bune și aștept să îmi scrieți cum v-ați dat seama că înțelege copilul vostru.
Pe curand!
Facebook Comments
Socializarea in parc -prima etapa
11 luni

1 Comment

  • avatar image

    Anonim

    aug. 22, 2015

    Reply

    Da. De acord cu tine. Eu ii si citesc de cand avea 3 luni. Nu intelegea mare lucru dar radea la poze si la voci diferite. Cel mai mult ii placea Scufita Rosie. Am gasit la Ikea si cele 3 personaje in plus: Scufita, lupul, bunica si i le aratam si manuiam ca marionete. Uneori mai inventam personaje sau replici pt diversitatea vocabularului. A ras luni intregi. Apoi a inceput si ea sa manuiasca cartile. Da paginile, rade, le mai baga in gura. ..rontaie. Am trecut la cele de carton gros cu tematica diferita: ferma, animale salbatice, culori, fructe si legume etc sau mici povesti. Mai am unele in engleza care au pagini tactile. De ex pt Cei 3 purcelusi casa de paie e chiar de paie etc. Le adora...intinde mana si pipaie indelung. Sper ca va avea un vocabular bogat ...candva :) Cristina

Lasă un răspuns