Vaccin 11 luni

Ieri am mers cu Edy la medicul de familie sa facem vaccinul de 11 luni. Stiti ca s-a schimbat schema de vaccinare si s-a scos cel de la 6 luni, iar unul dintre cele doua care se faceau la varsta de un an s-a mutat la 11 luni. E vorba de Hexacima, asa se cheama vaccinul care l-am facut noi si e practic a treia doza impotriva hepatitei B, difteriei, tetanosului, poliomielitei etc.
Edy a plans un pic, dar mai putin decat la primele doua doze (2 luni si 4 luni). Si-a revenit imediat si pana am ajuns acasa deja uitase unde am fost sau cel putin asa parea.
Aseara am iesit un pic la plimbare si uitasem si eu de vaccin, dar cand am ajuns acasa si l-am dezbracat, a inceput sa planga. Cred ca il mai durea locul, cine stie, desi nu era fierbinte. Nu i-am pus nimic, l-am pus la san si a adormit imediat.
Am vazut ca unii doctori recomanda sa se evite baia in seara vaccinului.  E din cauza ca apa calda mentine locul inflamat. Se poate face insa baie, daca trebuie si apoi se poate tine o compresa rece, cartof, varza, ce vreti voi.
De obicei daca nu sunt efecte adverse la primele doua doze, la a treia n-ar trebui sa apara, dar e bine de verificat temperatura. Eu il pup pe Edy pe frunte. Mi-am facut un obicei din asta, nu stiu daca v-am mai spus. El de obicei in mijlocul fruntii e cald foarte putin, uneori rece. Daca acolo simt ca e cald mai tare ca de obicei, inseamna ca trebuie sa aduc termometru. Cred ca fiecare ar trebui sa isi ia un reper de genul asta mai ales ca ei au partea de la ceafa si tamplele mult mai calde si ne pot induce in eroare.
Urmatorul vaccin e la un an, anti rubeola, oreion si rujeola. De data asta va fi facut in mana, nu in picior.
Vroiam sa va mai spun un lucru important. Daca alegeti sa faceti vaccin copilului, nu va bazati doar pe medic. Sunt care fac vaccinul fara sa il controleze inainte, sunt parinti care merg direct la asistenta si nici macar nu vad doctorul. Asigurati-va voi, ca parinti ca nu sunt probleme cu copilul, ca nu are sau a avut de curand febra, ca nu e racit sau are alta problema. E foarte important ca imunitatea sa sa nu fie scazuta. De exemplu acum la 11 luni multi copii pot fi in toiul eruptiei dentare. Daca vedeti ca are febra si nu e totul normal, nu il duceti la vaccin. Asa se poate ajunge la complicatii si cred ca nimeni nu isi doreste. Sper sa nu aveti probleme.

Pe curand!

Foto televiziunea-medicala.ro

Facebook Comments

6 responses to “Vaccin 11 luni

  1. Cum a fost cu hexacima? La noi pe timpul noptii a avut temperatura putin crescuta dar nu mare, dar dimineata 39.2. Chiar nu ma asteptam si ziceam ca nu ar trebui sa apara efecte. Uite ca au aparut 🙁

  2. Nu a avut nicio problemă. Nu temperatură, nu plâns, nimic. Doar puțină miorlăială. Marți mergem să facem ROR-ul. Vedem atunci dacă va face vreo reacție sau ceva de genul.�

  3. Cum a fost si la ROR?

  4. Ce sa întâmplat cu linkul???
    https://emotiidemamica.wordpress.com/2015/09/23/vaccinul-ror-la-un-an/
    De l-ai șters? Ai fost forța sa i-l ștergi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *