Sarcina, maternitate si nastere

Nasa de botez in timpul sarcinii

nasa de botez in timpul sarcinii
Astazi vreau sa vorbim despre cum este ca nasa de botez in timpul sarcinii. Eu aveam in burtica un bebelus de patru luni atunci cand am botezat o fetita. Iarna era pe sfarsite si am prins vreme frumoasa. Eram foarte incantati sa devenim parinti spirituali, desi inainte sa botezam nu prea stiam ce trebuie sa facem.
nasa de botez in timpul sarcinii
Era primul copil pe care il botezam. Mai fusesem la astfel de evenimente dar nu ca nasa, sa ma ocup de tot. Am inceput sa citesc pe internet despre asta. Fiindca obiceiurile difera de la zona la zona, am inceput sa imi intreb si rudele si apropiatii ce si cum se face la noi (in regiunea Moldovei).
Bineinteles ca majoritatea au fost „binevoitori” si au inceput sa imi etaleze superstitiile negative. La un moment dat incepusem sa ma gandesc daca fac bine ca botez. Uneori oamenii vorbesc mai mult decat trebuie si sperie gravidele cu tot felul de povesti si obiceiuri aiurite.

A boteza e ceva frumos, crestinesc si nu are nicio legatura cu sarcina nasei. Poti fi nasa de botez in timpul sarcinii, fara a avea probleme.

Nu ii ia nimeni norocul bebelusului nenascut, nu ii schimba nici destinul si nici sexul, nu influenteaza cu nimic.
Oamenii, ca sa se afle in treaba, spun sa nu tii bebelusul in brate. Sa nu ai tu ghinion, sa nu aiba copilul tau ghinion. De fapt astea sunt niste aberatii. Tine-l in brate cat poti. Nu patesti nimic, e „de bine” sa botezi!

Nasul „principal” sa zic asa, e cel care primeste copilul in brate dupa ce preotul il boteaza.

La noi a fost sotul cel care a primit finuta in brate, pentru ca nu am stiut de acest lucru. Nu am putut sa o tin doar eu, pentru ca imi era prea cald si nu voiam sa mi se faca rau. Eram gros imbracata. S-a nimerit sa o primeasca el, dar cred ca nu are importanta atata timp cat noi suntem casatoriti.
Ca sa va zic si despre „organizare”, noi am avut prosop si sapun pentru preot (unii cer si ulei). Pentru copil, prosop si „crisma” in care sa il scoata preotul, hainute de schimb (unii il imbraca in hainele in care a fost adus) inclusiv pampers si servetele umede in caz de nevoie. Am mai avut un platou de prajituri, o sticla de vin si suc. In plus fata de ce am scris deja, mai e lumanarea de botez, fasa pentru legat si bani la preot.

Nu trebuie sa stii ce ai de facut si cand, pentru ca preotul iti spune tot in timpul slujbei.

La noi se face si „scaldaciunea” dupa botez. Am mai scris despre obiceiurile de la botez de care am tinut noi cont, asa ca nu o sa repet.

Am mers dupa eveniment la o masa, restrans, fara petrecere si a fost foarte bine, frumos si relaxant. Am putut sa ma imbrac destul de lejer, prima zi cu o fustita scurta si bluza, a doua zi cu pantaloni si camasa.

Stiu ca e mai dificil sa gasesti o rochie de ocazie atunci cand esti gravida. Si eu am cununat cand aveam 7 luni de sarcina si burtica era foarte vizibila. Despre asta am mai scris si in articolul rochii de mireasa pentru gravide. Unele modele pot fi croite chiar si pentru nasa, pe alta culoare, asa ca te invit sa cauti si acolo inspiratie.

Pe curand!

Facebook Comments
Gravidele sunt frumoase!
Ce sa nu ii spui unei gravide

1 Comment

  • Superstitii in timpul sarcinii - Emoţii de mămică

    sept. 29, 2017

    Reply

    […] timpul sarcinii am fost nasa de botez si mi se spunea sa nu tin finul in brate in biserica pentru ca ii ia norocul celui pe care il port […]

Lasă un răspuns