Diverse / Povestiri din viata

Apa se mananca, mancarea se bea!

Ati auzit vreodata aceasta vorba? Eu am citit-o intr-o carte si mi-a ramas fixata profund in minte. Am ras cand nu intelegeam la ce se refera, dar dupa ce am inteles, mi-am dat seama ca e o vorba inteleapta. Va explic imediat.
Noi, romanii, mancam mult si prost. Asa am fost invatati: sa fim gurmanzi, sa ne bucuram de cantitate, nu de calitate, sa mancam doar ce se digera foarte greu pe motiv ca e satios. Nu avem o cultura alimentara cum au alte tari, nu avem un orar de masa, nu consumam fructe si legume asa cum ar trebui si nici nu gatim asa cum ar trebui. Cand ne asezam la masa avem doua-trei feluri de mancare, jumatate de paine si inghitim ca pelicanii. Nu avem rabdare sa stam mult acolo pentru ca urmeaza sa ne tolanim in fata tv-ului.

Ca sa ajutam organismul sa treaca cat de cat peste multimea de greseli pe care tocmai am enumerat-o, am putea sa „bem” mancarea, adica sa o mestecam mult. Se recomanda sa mestecam fiecare gura de mancare macar cate 30 de secunde! In felul acesta ajutam digestia, simtim bine gustul mancarii si ne putem da seama (la timp) cand ne saturam.
Apa se „mananca”. Adica trebuie luate inghitituri mici, ca si cum am savura cel mai bun desert. E de preferat sa consumam cantitati mici de apa foarte des pe timpul zilei, pentru ca sa hidratam corpul asa cum trebuie. Se spune ca nu trebuie sa asteptam sa ne fie sete. E greu, dar cu putin antrenament putem face schimbari.
Cum vi se pare vorba asta inteleapta? E greu de urmat?

Facebook Comments
Copii la proteste? S-a intors lumea pe dos!
Cand nu ai copii dar ai multe pareri

7 Comments

 • avatar image

  noridecuvinte

  nov. 03, 2015

  Reply

  Normal ca apa o mananci ... asa te hidratezi.. cat despre calitate.. mai nou nu se mai ajung caci lucrez in domeniu.. aspiratii! Si tot despre apa... cum toti stim... dupa ce mancam apa bem la jumatate de ora

  • avatar image

   Mami

   nov. 03, 2015

   Reply

   Tu ce fel de apa bei acasa? Ma gandesc ca daca lucrezi in domeniu ai facut o alegere bazata pe niște criterii..

   • avatar image

    noridecuvinte

    nov. 03, 2015

    Reply

    Sincer imi fac ceai de relaxare, fierb apa si o pun la rece 2 3 ore... de pe piata as alege carpatina sau harghita la sticla

   • avatar image

    Mami

    nov. 03, 2015

    Reply

    Aqua carpatica de exemplu e mai mult reclama sau treaba asta cu nitratii e pe bune? Scuze daca te zapacesc cu intrebari :)

 • avatar image

  racoltapetru6

  nov. 03, 2015

  Reply

  Cu condiția să avem o dantură sănătoasă, ceea ce pe la noi lasă mult de dorit.

  • avatar image

   Mami

   nov. 03, 2015

   Reply

   Asta e o alta discutie interminabila.. la stomatolog se ajunge doar la durere insuportabila sau la prea multi dinti lipsa.. iar spalatul pe dinti e optional, mai ales in mediul rural

 • avatar image

  Nautilus

  nov. 03, 2015

  Reply

  Sunt destul de vechi cele două ”reguli”; le-am citit prima oară în legătură cu mersul pe munte. Totuși, dacă ne e sete, trebuie să nu facem economie de apă. Dacă am bea doi litri, trebuie băuți doi litri; organismul o cere.

Lasă un răspuns