Nou nascut si bebelus

Cum îi faci program bebelușului?

Sunt convinsă că majoritatea dintre voi ați auzit alte mame spunând: „bebelușul meu are program! Acuș adoarme” sau lucruri asemănătoare. De cele mai multe ori ele pot spune cu precizie orele de masă, somn, joacă. Te întrebi cum reușesc, nu-i așa? Există rețete pentru a-i face program bebelușului?

În primul an de viață, cei mici își fac singuri programul, oricât ne-ar plăcea să credem că îl facem noi. Dorm, mănâncă, se trezesc și dorm iar când vor. Sunt copii care își schimbă programul frecvent, sunt și copii care au un program mai stabil. De aceea o să auziți mămici care se plâng că bebelușul nu adoarme decât la 11 noaptea dar și mămici care la 20.30 deja au pus copilul la somn.

Unii bebeluși, de la vârsta de două luni nu se mai trezesc să mănânce noaptea, alții la 2 ani încă au multe treziri. Copiii sunt foarte diferiți, asta e bine să înțelegem. De multe ori avem impresia că le știm programul, dar în câteva zile totul se poate schimba. Ne putem ghida de cele mai multe ori după zilele precedente, dar uneori pur și simplu se dă totul peste cap.

Pusee de creștere, nopți agitate, oboseală acumulată, sunt factori care fac în așa fel încât bebelușul să aibă un program diferit. Unii copii dorm ziua două ore, alții de aceeași vârstă dorm cinci. Unii dorm de două ori pe zi, alții odată sau de mai multe ori. Programul este al lor, noi nu putem decât să ne modelăm după ei.

Îi putem face program bebelușului?

Bebelușii trec prin multe etape de dezvoltare într-o perioadă foarte scurtă. De aceea, este important să le respectăm programul pe care și-l fac singuri. Adică dacă îi vedem că le este somn, să nu îi suprasolicităm, ci mai degrabă să îi ajutăm să adoarmă. Ar fi bine să ne facem noi programul în funcție de ei și să îi lăsăm să se trezească când doresc.

În momentul în care copiii trec de vârstă de 1 an sau chiar un an jumătate, programul lor devine mai stabil. Achizițiile cu mersul s-au încheiat, așa că agitația e mai mult de la erupția dentară.

Ar fi bine să fim disponibile pentru ei, să nu ne enervăm dacă programul nu corespunde cu al nostru. S4ă nu îl trezim să mănânce sau dacă ni se pare nouă că doarme prea mult, să nu îl deranjăm.

Ieșirile în oraș sau venirea musafirilor nu ar trebui să le strice programul. Știu că atunci când sunt cu altcineva se iau cu joaca și uită de program, le distrag atenția. Ei uită de foame sau somn. E bine să intervenim pentru că se ajunge la epuizare imediat și o să spunem că e deocheat copilul. De fapt, faptul că schimbă puțin obiceiurile, îi obosește extrem de mult.

Uneori e dificil când te trezește la ora 4 și gângureşte, râde sau se joacă cu picioarele.

Suntem părinți și părinții fac sacrificii aşa că o să ne trezim și noi să ne jucăm. Pe mine mă amuză momentele astea. Uneori suntem obosiți și copilul adoarme la 12-1 noaptea. O să se întâmple căteva seri şi apoi va fi mai bine. Poate e agitat.

Uneori copilul acumuleaza oboseală. De la 18.30 până a doua zi se trezește doar să mănânce. De ce să îi stricăm somnul? Mai bine profităm și noi.

Eu sunt de părere că legănatul nu e un obicei bun. Edy adoarme la sân, dar dacă nu ar fi fost alăptat l-aș fi ținut la pieptul meu, l-aș fi mângâiat, i-aș fi cântat, l-aș fi plimbat etc. Cred că legănându-l, copilul adoarme un pic forțat, pentru că dacă e intr-o zi cand n-a depus mult efort și nu e obosit, părintele îl leagănă o oră fără niciun rezultat și nu înțelege de ce copilul nu adoarme.

Poate ce scriu eu aici nu bate întotdeauna cu realitatea și poate unii nu imi dați dreptate, dar eu cred că până când copilul ajunge să învețe un ritual, eventual să adoarmă singur, nu putem face decât să îi urmărim semnalele, să nu stăm târziu în oraș si să nu îl ducem la epuizare.

Restul cred că vine de la sine.

Pe curând!

Facebook Comments
Fotografiatul bebelușului poate ajunge la obsesie?
Punem sau nu caciulita la bebelusi?

5 Comments

 • avatar image

  Mamica Mariei

  nov. 16, 2015

  Reply

  Frumos spus...Maria are program,zicem noi...doarme de la 12 la 13:30 si apoi seara la 9:30. Sunt seri cand adoarme la 17 si se trezeste la 19 si ora de somn de noapte uj mai e 21:30. In fine...sunt doar niste cifre pana la urma. Adoarme la san si uneori, pe la ora 16 simte nevoia de odihna. Suge putin si se alinta sau pur si simplu suzeteaza cu ochii inchisi. Asa ii place ei...putina odihna langa mami :) Si ai dreptate...copilul trebuie lasat in voia lui iar parintii trebuie sa isi modifice programul lor in functie de cel al copilului. Felicitari pentru articol :*

 • avatar image

  adndefemeie

  nov. 16, 2015

  Reply

  La primul copil am avut un program: mancam la patru ore, dormeam cam in aceeasi ora in fiecare zi, ora de somn era ora de somn, joaca era joaca si etc. Oricare dintre aceste activitati aveau derogari de plus-minus 30 de minute. Eu am considerat ca este mai bine sa ne obisnuim toti, ca si familie, cu un program ,pentru a sti la ce sa ne asteptam in anumite momente ale zilei. :) Cu cea mica, avem program doar la somn. Fiindca am reusit performanta,zic eu, de a-i pune la somn pe amnadaoi copii in aceleasi momente ale zilei. De mancat mananca cand mananca si restul familiei. Nu toate zilele sunt la fel. Ca mamica mie imi este mai usor asa, si astfel pot fi destul de odihnita incat sa ma pot ocupa la un nivel inalt, de copii mei. :)

 • avatar image

  Lavinia-Ionela

  nov. 17, 2015

  Reply

  La primul copil am acordat mai multă atenţie pentru că am avut mai mult timp şi mai multă răbdare. Însă nu pot spune că a fost chiar ok să îi acord aşa multă atenţie drept dovadă acum la 5 ani şi 2 luni se trezeşte noaptea şi vine la noi în pat. Pe când la al doilea copil nu am mai avut nici acelaşi timp disponibil pentru ea şi nici aceeaşi răbdare drept dovadă adoarme singurică în pătuţ de pe la 4-5 luni şi doarme neîntrerupt toată noaptea, excepţie fac nopţile când i-au ieşit dinţii sau când a fost răcită. Acum are 2 ani şi 2 luni şi tot adoarme singurică, de obicei îi las să cânte muzică de leagăn. Şi mai cred că programul copilului este şi în funcţie de părinţi. Mă refer la cei mai mari, peste 1 an. Adică, dacă părinţii au un program dezordonat de masă, de somn, de spălat, de îmbrăcat aşa vor avea şi copiii. Puterea exemplului este foarte mare. Un exemplu de la mine din familie: Într-o duminică soţul s-a trezit mai târziu şi a rămas îmbrăcat în pijamale până după micul de jun. Următoarea duminică băiatul nostru nu a vrut sub nici o formă să se schimbe de pijamale zicându-mi: "Şi tata a stat în pijamale la masă, vreau şi eu să stau ca tata." Aşa că degeaba le facem noi un program ca la carte dacă noi nu suntem în stare să îl ţinem. De aceea cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanţi. Sunt acei ani de care am cam uitat. Sunt anii unde se deprind obiceiurile bune sau mai puţin bune.

  • avatar image

   Mami

   nov. 17, 2015

   Reply

   Bine zis! Este adevarat. Dar cred ca dormitul in patut este in functie de copil. Al meu nu a vrut sub nicio forma in patut..

   • avatar image

    Lavinia-Ionela

    nov. 17, 2015

    Reply

    Nici cel mare nu a vrut să doarmă în pătuţ dar totuşi cred că este după cum se obişnuiesc.

Lasă un răspuns