Diverse / Nou nascut si bebelus

Fotografiatul bebelușului poate ajunge la obsesie?

Fotografiatul bebelușului

Cred că tuturor ne place să avem multe amintiri. Suntem atât de entuziasmați de noile achiziții ale celui mic, încât am vrea să îl fotografiem la tot pasul. Ne este drag de el cum doarme, cum mănâncă, merge sau vorbește și nu ne dorim să uităm vreun moment petrecut cu el. Dar fotografiatul bebelușului poate ajunge la obsesie?

Din punctul meu de vedere, acesta este un mod prin care ne putem păstra mult mai bine amintirile. Totuși, faptul că au apărut rețelele de socializare au schimbat un pic acest lucru. Adică mulți oameni vor să își prezinte bucuriile public. Acest obicei nu trebuie să degenereze în a sta permanent lângă copil cu camera foto, de a exagera, deoarece chiar putem dezvolta o obsesie.

Dacă ne concentrăm prea mult în a arăta altora, vom fi prea atenți să surprindem tot. Vom uita să ne bucurăm din suflet în loc să trăim cu intensitate fiecare moment, să savurăm cu toată ființa. Asta e de fapt bucuria de a fi părinte, de a acumula acele emoții minunate.

Degeaba avem o sută de fotografii și nicio emoție. Am putea avea o singură fotografie și o sută de emoții…

Nu putem imortaliza fiecare secundă. Dacă totuși vrem să nu uităm anumite detalii, putem scrie un jurnal. Vom uita multe întâmplări oricum și poate când bebelușul devine copil mare, nici nu vor mai părea poate, la fel de grozave. Unele lucruri se întâmplă când ne așteptăm mai puțin și cu cât crește copilul, cu atât vor fi mai multe de fotografiat și mai puțin timp de reacție.

Rețelele de socializare sunt locul unde părinții se laudă cel mai mult, dar cred că nu ar trebui să expunem copiii atât de mult. Facem fotografii, dar ne bucuram noi de ele, nu le transformăm în „poza zilei”.

Unii părinți se laudă că cel mic face pipi la oliță la 5 luni. Pun și poză, să vadă lumea. El oricum nu va renunța la scutec mai devreme de 18 luni, dar ce mai contează? E o întrecere între părinți, care are copil mai deștept. E întrecere la naștere, e întrecere la alăptare, e întrecere la cantitate de mâncare sau cât de devreme merge. Am văzut mame care au postat dezordinea făcută de cel mic în cameră, iar comentariile erau: „Asta e dezordine? Stai să vezi la mine”. Totul e întrecere.

Fotografiatul bebelușului duce uneori spre extrem

Atât noi, cât și copiii, avem nevoie să ne fie respectată intimitatea. Ei sunt mici și nu știu că sunt expuși. Probabil această vulnerabilitate face să existe atât de multe imagini cu copii dezbrăcați, pe internet.

Nu avem dreptul să îi expunem public, dar totuși văd peste tot imagini cu copii dezbrăcați. Părinții pun poze de la botez (și nu numai) pentru că se bucură de moment. Nu știu că cei din jur nu simt aceeași bucurie și că au tendința să se uite strict la detalii. E ca și când cineva își face o poză îmbrăcat super elegant pentru că pleacă la o petrecere. El se simte bine așa și vrea să arate tuturor de pe Facebook, dar nu realizează că în spatele său e un perete plin cu mucegai. La ce credeți că se uită ceilalți?

Să ne gândim: ce ar fi dacă nu ar exista Facebook? Am merge cu copilul să îl arătăm vecinilor? Le-am trimite tuturor cd-uri cu video de când gângurea? Probabil nu. Probabil am fi mai rezervați, am simți noi bucuria, fără să fi atât de preocupați să o împărtășim și altora.

Ne lăudăm extrem de mult. Suntem dependenți de părerea celorlalți și din această cauză fotografiatul bebelușului devine o obsesie. E în regulă să ne bucurăm, dar până unde ajunge bucuria noastră? Oare nu ar trebui să păstrăm un echilibru în toate?

Tu ce parere ai despre acest subiect?

Pe curând!

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu tot ce postez, te aștept și pe pagina mea de Facebook.

Facebook Comments
Un copil schimbă statutul
Cum îi faci program bebelușului?

4 Comments

 • avatar image

  Cristina

  nov. 21, 2015

  Reply

  Da! Subscriu. Si eu sunt de parere ca trebuie sa ne bucuram "live" de fiecare moment. Detest obsesia fotografiilor sau selfie-urilor. Din pacate oamenii au inceput sa nu mai traiasca realitatea ci o alta dimensiune a realitatii frumos ambalata in lumea virtuala.

 • avatar image

  Nautilus

  nov. 21, 2015

  Reply

  Valabil pt. orice tip de fotografie cu valoare personală.

 • avatar image

  Ileana

  nov. 21, 2015

  Reply

  O seara plăcută! http://i1349.photobucket.com/albums/p744/noidoi/uaiborc8e1wbbgdntdiy_zps5f8bdba2.png http://i1349.photobucket.com/albums/p744/noidoi/Red_Breast_zps6e021279.gif Vorbele bune nu costă mult. Nu afectează nici limba nici buzele. Îi fac pe ceilalţi să fie mai buni. De asemenea ele produc imaginea asupra sufletelor oamenilor şi această imagine este cu adevarat frumoasă. - Blaise Pascal Kind words do not cost much. It does not affect the tongue or lips. They make others to be better. They also produce the image on the souls of men, and this picture is really beautiful. - Blaise Pascal http://i1349.photobucket.com/albums/p744/noidoi/1eBj7-2O0_zps94f14ca8.jpg http://i1349.photobucket.com/albums/p744/noidoi/c0fd03481358_zps26ab5205.png În viaţă, este mai bine să nu amestecăm afacerile cu prietenia, pentru că atunci când la mijloc sunt interese materiale se uită valorile prieteniei. In life, it is better not to mix business with friendship, because when the middle are material interests looks values friendship. http://i1349.photobucket.com/albums/p744/noidoi/00000_erdoholgy_39_zps8270a499.png

 • avatar image

  bogdanvi

  nov. 22, 2015

  Reply

  Sincer, nu mi se pare normal ca pozele unor bebelusi/copii mai mici de 7 ani sa apara pe retelele de socializare. Cand vor creste, au dreptul sa publice singuri pozele, nu sa ma apuc acum sa le public si peste 10 ani sa se rusineze de modul in care aratau.

Lasă un răspuns