Dezvoltare Eduard

Mami și Edy după 15 luni

15 luni

Zilele care au trecut parcă nu mi-a ajuns timpul ca de obicei. Am tot fost prin oraș, am făcut mâncare și curățenie și deși fac de obicei toate lucrurile astea, acum a durat mai mult. Poate din cauză că e aglomerat peste tot. La semafor se stă mult, la fel și la casă în supermarket, piața e plină ochi şi tot așa.

M-am tuns. Din parul meu drept şi fără vlagă a rămas mai puțin de jumătate. Mă săturasem de el așa lung şi fără nicio formă, era greu de întreținut, volumul tindea spre 0, așa că am făcut o alegere grozavă. Nu mi-a părut rău nicio clipă, ba chiar aş repeta experiența dacă ar fi nevoie.

Vine Crăciunul şi am cumpărat deja câteva cadouri, dar mai avem de cumpărat. Nu vreau să las pe ultima sută de metri, așa că mă ocup de asta curând. Ieri am mers la o zi de naștere aşa că iar a treacut timpul pe nesimțite. Edy a fost încântat, s-a jucat, s-a simțit ca la el acasă așa că am stat mai bine de 8 ore. Bradul încă nu l-am împodobit pentru că vrem să îl avem întreg de sărbători şi cum lui Edy îi plac mult globurile și beculețele, am zis să mai așteptăm.

Edy a împlinit 15 luni

Vorbește din ce în ce mai mult, încearcă să zică tot mai corect cuvintele pe care le stâlcea mai demult, fuge, țopăie, spune da sau nu dacă îl intreb ceva, ne înțelegem foarte bine. Eu îl intreb tot timpul anumite lucruri şi ieri imi spunea cineva că e prea devreme. De exemplu noi numărăm când are obiecte în mână. Daca are trei bețe și îl întreb câte are, el spune „uuuu”, adică începe să numere unuuu, doi. Mi s-a zis că e devreme pentru asta, dar eu cred că nu e devreme pentru nimic atâta timp cât copilul este receptiv. Memorează foarte repede şi prinde multe din zbor, uneori mă uimește că știe lucruri pe care poate le-am menționat o singură dată fără niciun scop.

A început să mănânce bine, ba chiar m-a uimit în unele zile, mai ales că el nu mânca mare lucru. Știu că după ce se apropie venirea altor dințișori iar o să aibă o perioadă de grevă, dar nu e problemă. Încă îl alăptez mult, v-am mai zis că cererea e mare, noaptea încă suge de 2 ori. Ziua nu țin cont de câte ori vrea, dar mă bucur că mănâncă şi solide. Ieri a mâncat la amiază o porție zdravănă de pește (file de șalău) cu orez, legume şi unt la tigaie. Şi seara a mancat la fel de bine chiar dacă eram în vizită. Imi place că am mers pe autodiversificare, că a învățat să mestece şi nu trebuie să mă plimb cu borcănele. Chiar mă simt privilegiată că laptele e la noi tot timpul la temperatura optimă şi găsesc oriunde ceva solid să îi dau, dacă suntem plecați.

Ieri am simțit că a mai crescut Edy. Are 15 luni :). Nu trebuie să stau lângă el la fiecare pas pentru că se descurcă. Dacă nu ştie ce să facă vine la mine. Chiar dacă nu era la el acasă, s-a învățat repede cu lumea și cu „obstacolele”. Pășește cu grijă peste praguri, se uită pe unde calcă, așa că am putut să stau și să mă uit la el fără să îl dădăcesc. Nu vrea în brațe la alte persoane dar pândește, le atrage atenția, râde. Îi plac copiii şi le urmărește mișcările, îi imită.

Toată lumea mi-a zis că mă prinde noua tunsoare, aşa că pe lângă faptul că mă simțeam o mămică fericită şi împlinită, m-am simțit şi frumoasă. Chiar am avut timp în ultima perioadă să mă îngrijesc mai mult şi am prins mai multă încredere în mine.

De curând am avut cu cineva o discuție referitoare la alăptare. Îmi zicea că nu e bine să continui alaptarea dacă mai fac un bebeluș, că îi „mănâncă” din vitaminele celui mic. Eu tot timpul am considerat că noi, femeile, suntem construite într-un mod miraculos iar corpul nostru ştie exact ce are de făcut. Ştiam că dacă menstruația nu apare pe timpul alăptării e din cauză că încă nu e pregătit pentru un alt copil, chiar dacă femeia poate rămâne însărcinată în această perioadă. Eu m-am gândit mult la bebe 2 şi la faptul că menstra mea era sistată de ceva vreme, dar se pare că odată cu cele 15 luni ale lui Edy corpul meu mi-a dat semnalul că mă pot gândi la alt copil. Deci o să încep să fac planuri. Încă nu se concretizează, dar vom vedea ce și cum.

Pe curând!

 

Facebook Comments
Fiul meu răspunde la întrebarea ”Cum te cheamă?”
Crește puiul mamii, crește

10 Comments

 • avatar image

  lacrimaroua

  dec. 13, 2015

  Reply

  Multi ani sanatosi si binecuvantati lui Edy !!! :)

  • avatar image

   Mami

   dec. 13, 2015

   Reply

   Multumim!!!

 • avatar image

  racoltapetru6

  dec. 14, 2015

  Reply

  N-am auzit și nu cred că alăptatul prelungit să dăuneze viitorului copil. Cred că e mai degrabă o scuză. O săptămână rodnică!

  • avatar image

   Mami

   dec. 14, 2015

   Reply

   Da, s-ar putea sa fie o scuza... Multumesc Petru, o saptamana minunata si tie!

 • avatar image

  Simona

  dec. 14, 2015

  Reply

  La mulți anișori!

  • avatar image

   Mami

   dec. 14, 2015

   Reply

   Multumim!

 • avatar image

  Poteci de dor

  dec. 14, 2015

  Reply

  Eiii, La mulţi ani!!!

  • avatar image

   Mami

   dec. 14, 2015

   Reply

   :) multumim!

 • avatar image

  Nautilus

  dec. 14, 2015

  Reply

  E un oarecare curaj să vă gândiți la al doilea copil. Societatea de azi nu e construită pentru ca familiile să aibă doi sau mai mulți copii. După al doilea viața multor familii se transformă într-un mers pe sârmă în viteză. Pentru cine e mai ”mămos” din fire, nu e o problemă; pentru toți ceilallți este. Apar și problemele ”materialiste”: bunăstarea pe care i-o poți asigura unui copil se împarte la doi. De exemplu, poate că vă veți putea permite să plătiți studiile unui copil la o universitate bună, dar asta nu și pentru doi copii. Timpul dedicat unui copil se va diminua și el, deși aici lucrurile sunt discutabile. Desigur, nu pledez pentru copilul unic, spun doar că de la doi încolo devine mult mai greu.

  • avatar image

   Mami

   dec. 14, 2015

   Reply

   Asa e, dar noi nu suntem genul care "traiesc clipa". Ne-am gandit la ce înseamnă asta si speram sa fim in continuare echilibrați sa putem realiza ce ne dorim. Multi fac copiii ca sa fie la numar sau pe principiul "unde mananca trei, mai incape unul". Nu e asa si in cazul nostru :)

Lasă un răspuns