Povestiri din viata

5 lucruri pe care să NU le faci copilului tău

nu e voie

Te-ai gândit vreodată că ceea ce vede un copil în familia sa îl poate răni? Azi îți prezint 5 lucruri de care să te ții departe. Lucruri pe care să nu le faci copilului tău!

 

1. Dacă ai o problemă gravă, cum ar fi divorț, soț care înșeală, lipsa banilor sau altceva, nu face din copil confidentul tău!

Există prieteni, doctori, preoți, părinți, rude, oricine altcineva, așa că neapărat discută cu un adult! Copilul va fi împovărat, stresat, neputincios şi frustrat şi va crede că e vina lui pentru tot dacă i te destăinui în amănunt. Oricum va şti că ești supărat, dar detalii de genul „taică-tu ne-a părăsit să plece la alta” sunt prea mult pentru el. Nu îi pune în cârcă griji pe care el nu le poate duce şi nu îl încărca cu probleme pe care el nu le poate rezolva.

2. Nu îți jigni, bate, umili copilul!

Deși ai impresia că așa îl pui la punct, de fapt îi scazi încrederea în sine, îl faci să creadă că nu îl mai iubești și cu timpul relația voastră va fi tot mai rece. Tu trebuie să îl educi, nu să îl rănești. El trebuie să învețe din greșeala sa, însă dacă tu o să recurgi la abuz (și umilința e un abuz!) vei vedea că nu o să ai prea multe efecte pozitive sau vei avea doar pe termen scurt. Oferă-i respect şi înțelegere şi fii tu un model pentru el!

3. Nu da vina pe el!

Nu te-ai așteptat să ai un copil şi ai fost luat prin surprindere? Sau poate credeai că o să te descurci cu banii. Ai ramas fără servici sau ai alte probleme? E treaba ta să găsești soluții! Copilul nu are nicio vină că tu trebuie să mergi la serviciu şi vii obosit sau că n-ai niciodată chef de nimic. Nici măcar nu e vinovat că trebuie să cheltui bani cu el. Găsește-ți pe cineva cu care să cauți soluții şi lasă copilul să își vadă de propria copilărie.

4. Nu îl ignora!

El te iubește şi își dorește să petreceți timp împreună. Joacă-te cu el, stați împreună la masă, fă-ți puțin timp zilnic, măcar 20 de minute. Știu că ai de făcut mâncare și curățenie dar unele lucruri pot aștepta. Dacă ar fi să faci o ierarhie, mâncarea şi curățenia ocupă un loc mai bun decât educația copilului?

5. Nu te certa cu partenerul de viață de față cu el!

Chiar dacă ți se pare că așa îți va ține partea sau va vedea defectele celuilalt părinte, să știi că de fapt el va fi cel care va suferi cel mai mult. Copiii își iubesc enorm părinții. Certurile îi pot face să creadă că vor rămâne fără ei, se vor simți vinovați. Ajung să învețe mai rău la școală, nu se pot concentra, dorm rău, slăbesc În loc să se gândească la ale lor, vor căuta soluții să își împace părinții. Cuvintele și atitudinea pe care o adoptați când vă certați o poate împrumuta şi el şi o va folosi în propria familie. Copiii care văd certuri în casă ajung să aibă probleme mari şi traume psihologice!

Tu ce părere ai despre aceste lucruri pe care să nu le faci copilului? Ai grijă să le eviți? Obișnuiești să le pui în practică?

Distribuie postarea, poate ajuți un copil să nu mai aibă parte de așa ceva!

Pe curând!

Facebook Comments
5 lucruri care îți fac căsnicia mai frumoasă după ce apar copiii
Când Edy rămâne acasă cu soacra

5 Comments

 • avatar image

  cristinaburcus

  ian. 14, 2016

  Reply

  Sunt de acord cu tot ce ai scris! Asa este, nu e vina lor pentru grijile noastre iar noi trebuie sa ii protejam caci vor avea ani in șir sa aibe propriile griji. ❤️❤️❤️

  • avatar image

   Mami

   ian. 14, 2016

   Reply

   Asa e! :*

 • avatar image

  racoltapetru6

  ian. 14, 2016

  Reply

  Chiar așa cred că aș fi făcut și eu, dacă eram tătic. Părerea mea e că aș fi reușit, măcar în cei șapte ani de acasă, dar rămâne doar o părere, nu-i așa?

  • avatar image

   Mami

   ian. 14, 2016

   Reply

   Pana nu vezi... nu stii. Nu esti tatic?

   • avatar image

    racoltapetru6

    ian. 14, 2016

    Reply

    N-am avut acel noroc, din câte știu eu.

Lasă un răspuns