Sarcina, maternitate si nastere

Copii cu copii

Când eram mică îmi doream să cresc. Aveam 14 ani, voiam să am 18, apoi 20 mi se părea puțin. Când am împlinit 25, încă nu era destul. Acum nu mai am problema asta deși n-am atins pragul de 30. Cred că aveam nevoie să mă simt responsabilă, să fac ceea ce fac „oamenii mari”, să iau decizii şi să simt că nu sunt luată peste picior pentru că am o părere.

Nu cred că toate mamele simt asta şi nici nu cred că cineva ar face un copil doar să se simtă „mai mare”. Oamenii mă văd diferit acum. Se poartă diferit cu mine doar pentru că mă vad cu mogâldeața care strigă „Mamiii” când cineva se uită mai insistent. Nu ştiam că așa va fi.

Mă gândesc la fetele de 14, 15, 16 ani care fac copii. Copii cu copii..

E trist cum viața lor accelerează mai devreme. Nici nu ştiu dacă suntem noi în măsură să stabilim că e sau nu prea devreme. Poate se descurcă la fel ca orice altă mamă, doar că posibilitățile financiare sunt mai mici. Cine știe..

Eu cred că lucrurile ar trebui făcute în ordinea pe care societatea în care trăim o impune. E mai firesc şi ne permite să acumulăm un pic de experiență şi să nu facem totul în grabă. Normal, există și excepții, dar când citesc câte cazuri sunt în ultima vreme, nu mai par a fi doar excepții.

Copii cu copii sunt tot mai mulți.

Copilării uitate şi maturitate apărută peste noapte din lipsă de informare, din neștiință, din sărăcie şi lipsă de comunicare. Părinți care la rândul lor trăiesc în sărăcie și necunoaștere şi care abandonează suflete nevinovate fără niciun regret.

De ce se întâmplă asta? Poate din cauză că mulți fac copii dar uită că îi au sau nu își fac timp pentru ei. Nu comunică, nu se cunosc şi nici nu ştiu să facă asta. Familii dezbinate, părinți plecați la muncă în afară, alcoolici, sunt mii de cazuri în țară. Și se înmulțesc.

Internetul e o sursă de informație. Toți au facebook, dar mulți nici nu știu bine să citească. Pornografie e peste tot, iar copiii au acces la orice. De mici învață să bea, să fumeze, iar cancan-urile de la tv devin surse de inspirație pentru viața de zi cu zi. Şi credeam că evoluăm..

Cum am putea schimba ceva?

Comunicarea intre parinti si copii ar trebui imbunatatita? Ore de educatie in scoli?

Ce campanii ar mobiliza părinții şi le-ar îndrepta atenția către copii?

Au devenit banii atât de importanți încât nu mai rămâne timp pentru educație?

E sărăcia atât de mare încât se pierde şi dragostea din familie?

Tu ce crezi despre acest subiect?

Pe curând!

Facebook Comments
Frica de naștere - cea mai mare emoție din timpul sarcinii
Ce nu iti spune nimeni despre maternitati si nastere

9 Comments

  • avatar image

    racoltapetru6

    ian. 27, 2016

    Reply

    Educația sexuală făcută în de timpuriu în școală, ar fi o măsură binevenită, chiar dacă Biserica se opune. Desigur că nu-i suficient, dar e un pas mare.

  • avatar image

    Cristina

    ian. 27, 2016

    Reply

    Just! Minunat articol. Din pacate totul porneste, asa cum ai punctat si tu, de acasa. De la saracia fizica si morala, de la lipsa de educatie si informare, de la neglijare si din neglijenta. Da, educatia sexuala trebuie introdusa in scoli nu prin profesoro ci prin colaborari cu spitale (doctori, asistente) sau organizatii nonprofit. Parintii ar trebui si ei sa incurajeze acest demers didactic. Iar parintii ai caror minori de varste ridicole (11-15 ani) au adus pe lume un sufletel nevinovat abandonat prin maternitati sau case de copii sa fie obligati sa plateasca statului o suma fixa pt intretinerea copilului. De fapt toti care abandoneaza copii in grija statului ar trebui obligati la cheltuieli lunare- 20-25% din venit, de ex.

    • avatar image

      Cristina

      ian. 27, 2016

      Reply

      Bine ca noi nu ne vedem bubele din cap dar suntem revoltati de alte masuri (draconice) ale altor state europene (a se citi Norvegia) unde mortalitatea infantila si abandonul sunt spre 0.

  • avatar image

    Nautilus

    ian. 27, 2016

    Reply

    "Eu cred că lucrurile ar trebui făcute în ordinea pe care societatea în care trăim o impune." Nu, n-ar trebui. Noi (ar trebui să) facem societatea, nu invers. În multe privințe societatea de azi are dreptate, în majoritatea nu. Desigur, e o problemă când mama are 14 ani. Dar când are 20 n-ar trebui să fie o problemă (și este).

  • avatar image

    Aliosa

    ian. 29, 2016

    Reply

    Vinovati de aparitia COPIILOR cu COPII, sunt in primul rand PARINTII, apoi educatoarele de la gradinita, invatatoarele de la scoala primara, profesorii de la liceu, profesorii de la facultati si nu in ultimul rand societatea in care traiesc COPIII cu COPII !!! :-( :-( :-( Aliosa.

  • avatar image

    De ce nu?

    ian. 29, 2016

    Reply

    Si eu îmi doream, când eram copil, sa fiu "om mare", dar cred ca, spre deosebire de tine, eu îmi doream sa fiu mare pentru a fi mai puternic. Ma gândesc ca unii oameni așteaptă o anumita vârstă, simțind, cumva, ca la acea vârstă se vor simți cel mai bine (împliniți). Nu știu dacă am dreptate. :)

    • avatar image

      Mami

      ian. 29, 2016

      Reply

      Eu nu stiam pentru ce.. vroiam doar sa nu mai fiu "mica". Cred ca intre timp mi s-a orientat atentia in alta parte..

  • avatar image

    Super-Mami

    ian. 30, 2016

    Reply

    A fost de curand discutia cu educatia sexuala in scoli. Aparuse nu stiu in ce carte si toata lumea s-a scandalizat, au dat ochii peste cap... DE CE? inca e un subiect tabu, acum, cand fetele au menstruatie la 10-11 ani? Nu zic sa le arati exact procedeul :) de la doi ani, dar ar trebui sa stie. Sincer, eu as vrea sa fiu din nou mica. Imi lipseste atmosfera aceea si toate draciile pe care le faceam la tara :)

  • avatar image

    arakelian

    feb. 12, 2016

    Reply

    Sa vorbim in cifre (tocmai am citit niste rapoarte europene despre asta). In Romania comunista unde mariajul era acceptat la 15 ani ! (decretul ala ingrozitor ce voia copii multi...) - atunci cifrele de nasteri inainte de 18 ani erau imense. Astazi s-au injumatatit si scad continuu: si totusi suntem fruntasi in europa la asta (dupa Bulgaria). Apoi am cautat natalitate la minore si am vazut ca cifrele sunt f. mari la romani, nu doar la tigani! - cum dadeam eu vina ca la ei e traditia... Am comparat si cu alte tari (olanda, unde informatii despre sexualitate apar de la 4-5 ani): natalitate la minore e de zeci de ori mai mica! iar inceputul vietii sexuale e aproape la 18 ani pe cand la romance la 15-16 ani. Lipsa de informare si de educatie e cauza: parintii asteapta de la scoala, scoala de la parinti, biserica asteapta de la Duhul Sfant, astfel ca este loc de nestiinta, abuz. Verisoara mea e profesor si are inca 2 joburi, unul fiind sa faca ore de educatie sexuala la liceu. Orele sunt dupa program, vine cine vrea, o face prin joc, discuta despre diferentele de sexe, despre importanta casatoriei, ba mai mult i-a pus sa faca un buget despre costurile...unui copil. O face la oras dar si in comune. A spus ca cel mai mare risc e la tara, la familiile unde mama a plecat la munca in alta parte/tara etc. a cunoscut copile insarcinate care nu au avut curaj sa zica parintilor dar i-au zis ei, sau care isi incepusera viata sexuala si nici nu erau constiente de ce fac!!! etc. Despre menstruatie le vorbeste si fetelor de clasa a 8a, tot dupa ore, o data pe luna, copiii au nevoie sa ceara acordul parintilor, si e clasa doar de fete. Desi ea considera ca si unii baieti ar trebui sa afle de mici - de la mama ... dar mama....

Lasă un răspuns