Majoritatea mămicilor spun că dau copilului mic orice să mănânce, să nu fie mofturos sau pentru că va gusta mai târziu şi nu o să mai poată fi oprit. De ce oare nu e bine să nu obișnuim copiii cu „de toate”?
Ce înseamnă acest „orice”?
La început înseamnă un deget băgat în frișca de pe tort, o sarmăluță, șnițel sau cartofi prăjiți, piftele (prăjite), ciocolată și multe alte „lucruri interzise”. Întâi o bucățică, apoi tot mai mult până când, la 2 ani, copilul are porția lui (de cartofi prăjiți, de tort etc). Ce riscuri există?
În primii trei ani copiii au nevoie de o alimentație echilibrată. Sistemul lor digestiv este mult mai sensibil decât a unui adult și riscul de a face ulcer, gastrită, aciditate gastrică, constipație, diaree şi alte boli, crește considerabil. Un copil care mănâncă nesănătos se alege cu carențe mari de vitamine, alergii alimentare, nu are energie, se îngrașă, devine mai leneș, învață mai greu, se concentrează mai greu.
Apariția obezităţii, a anemiei feriprive sau a deficienţelor de calciu şi vitamina D sunt cele mai întâlnite probleme nutriţionale în rândul copiilor şi se pot reflecta în starea de sănătate a viitorului adult.
O cauză importantă a obezităţii este excesul de proteine, în primii ani de viaţa, peste nivelul optim pentru creştere. Diversificarea timpurie, hrana neadecvată vârstei produc modificări în corpul copiilor şi mai târziu favorizează apariția unor boli digestive. Prăjelile, combinațiile nesănătoase (de exemplu sarmalele, cârnații), mâncărurile cu prea multe grăsimi animale, condimentele, sarea, semipreparatele, în România se consideră a fi sățioase, dar sunt atât de nesănătoase încât nu au ce căuta în hrana unui copil mic.
Zahărul e un alt ingredient pe care părinții nu îl evită. Acesta stimulează producția de serotonină care deși dă o stare de bine, scade activitatea creierului! Copiii care nu sunt alimentați bine, nu au energia necesară și cer dulciuri mereu, ca să compenseze necesarul de zahăr din sânge. Dulciurile scad apetitul pentru mâncare (copilul ajunge să fie selectiv, să refuze fructele, să aibă o alimentație dezechilibrată), îngrașă, favorizează apariția cariilor dentare şi nu oferă nimic nutritiv.
Ştiu că o să îmi spuneți că un biscuite sau un pufulete nu face rău, la fel cum nu face nicio lingură de frișcă sau o bucățică de ciocolată. Eu cred că acolo începe greșeala! Şi odată început așa, copilul își formează preferințe. Până nu gustă, el nu știe ce gust au acele alimente, iar după ce a gustat s-ar putea să vrea tot mai mult. Dacă aceste alimente nu se găsesc în hrana copilului mic, sunt șanse foarte mari ca nici mai târziu să nu fie interesat de ele. După vârsta de 3 ani i se pot explica riscurile consumării unui aliment nesănătos.
Până la vârsta de trei ani se formează celulele grase în corp, care mai târziu se vor umfla sau desumfla (îngrășare sau slăbire). Cu cât mai multe alimente nesănătoase și dulciuri până la această vârstă, cu atât va crește șansa de îngrășare şi obezitate mai târziu. Ori toată lumea știe cât de greu e să îți menții corpul în limite.
Noi ce vrem pentru copiii noștri?
Să se bucure că primesc dulciuri? De fapt noi le inducem bucuria asta, ei dacă nu primesc, nici nu știu că există. Câți dintre voi au copii care mănâncă zilnic fructe și legume crude şi nu primesc ronțăieli precum biscuiți, pufuleți, covrigi şi alte alimente care doar ocupă stomacul?
Să le creștem riscul de a fi obezi? Ați văzut acum câți copii „grăsuți” există? Știți cât de dificil e să trăiești cu așa un complex, să râdă alți copii, să fie marginalizați? Așa se nasc frustrări şi neîncredere în sine și toată viața se învârte în jurul dietelor.
Să nu ceară des mâncare? Părinții preferă mâncarea care se digeră foarte greu (a se citi sățioasă) pentru ca să nu aibă grija copilului câteva ore. Cel mai bine ar fi ca un copil să mănânce mai des, dar nu alimente foarte mult preparate termic.
Să nu fie slab? Mâncarea nesănătoasă nu e o soluție, ba chiar sunt șanse mari să ajungă să aibă foarte multe carențe.
Cred că toți părinții ar trebui să se gândească foarte bine înainte de a băga degetul în tort sau a găti șnițele cu cartofi pai. Viitorul copiilor depinde de obiceiurile deprinse acasă în primii ani. Noi suntem pentru ei cel mai bun exemplu așa că schimbarea ar trebui să înceapă cu noi, cu sucul din casă, cu dulciurile și mâncarea pe care o consumăm.
Pe curând!
6 Comments
racoltapetru6
ian. 23, 2016
mamicadeleut
ian. 23, 2016
Mami
ian. 23, 2016
Aliosa
ian. 29, 2016
arakelian
feb. 05, 2016
Mami
feb. 05, 2016