Sarcina, maternitate si nastere

Frica de naștere – cea mai mare emoție din timpul sarcinii

nasterea naturala frica de nastere

Sunt aproape convinsă că frica de naștere este foarte întâlnită în rândul gravidelor, indiferent dacă nașterea este naturală sau cezariană. Cred că toate am auzit tot felul de povești care mai de care mai îngrozitoare. De cele mai multe ori, acestea sunt spuse într-un mod de-a dreptul pesimist. Ceea ce nu prea spune nimeni este sentimentul care te cuprinde atunci când îți vezi copilul prima dată. Noi suntem obișnuiți să scoatem în evidență ce e rău şi să uităm și părțile plăcute.

Nașterile nu sunt ușoare.

Există riscuri atât pentru mamă cât și pentru copil, așa că e normal să te temi. Nu știu ție de ce îți e frică cel mai mult: de durere, de faptul că n-o să știi să fii mamă, de riscuri, pentru că nu știi ce te așteaptă sau pur şi simplu pentru că ai auzit numai de rău despre spitale, doctori şi nașteri. De fapt nici nu prea contează motivul. Toți oamenii au temeri.

De multe ori ne e frică înainte de un examen, de ceva la care nu ştim dacă putem face față. Şi apoi trece şi ne pufnește râsul de câte griji ne-am făcut. Cam așa e și cu nașterea. Ne e frică pentru că nu ştim dacă o să fie greu, dacă o să ne descurcăm, dacă o să fie un copil sănătos. Apoi uităm greul după câteva luni.

Există multe mame care nasc natural și apoi mai fac și alți copii. Asta înseamnă că ori durerile nu sunt atât de mari, insuportabile, ori există ceva mai presus de asta care te face să iti dorești și alți copii. Eu cred că amândouă variantele sunt valabile. Durerile sunt suportabile, adică simți că nu mai poți, dar treci de ele până la urmă. În schimb, sentimentul pe care îl ai când îți vezi copilul e mai presus decât orice durere din lume.

Nașterea e ceva inevitabil în momentul în care rămâi însărcinată.

Devii treptat mai puternică, pentru că valul de emoții, hormoni, schimbări te pregătește pentru a fi mamă. Corpul tău ştie exact ce are de făcut, tu ai nevoie doar să accepți ceea ce se întâmplă şi să ai încredere că totul va fi bine. Chiar dacă nu te vei simți bine în fiecare zi, vei trece peste.

Ce să faci dacă îți e frica de naștere?

Practic totul pornește din mintea ta. Îți faci griji, îți pui întrebări, iar asta îți dă o stare de neliniște şi îți creează panică. Relaxează-te, citește ceva care îți place, ascultă muzică, plimbă-te, caută-ți activități care te țin ocupată și care îți țin mintea ocupată. Copilul tău are nevoie ca tu să fii mereu veselă şi fericită.

Grijile este normal să le ai, însă dacă vei avea ocupație, te vei gândi tot mai puțin la momentul nașterii. Scrie un jurnal, apucă-te de croșetat, scrie poezii, desenează, completează integrame, stai pe Facebook. Activități se găsesc. Dacă te plângi de fiecare dată când nu dormi bine noaptea sau te gândești că e o povară sarcina, totul ți se va părea prea greu, inclusiv nașterea.

În momentul în care o să intri în travaliu, neliniștea de acum va dispărea.

Vei fi concentrată la alte lucruri şi ceea ce ține de naștere va decurge într-un mod unic. Vei simți că prinzi putere de nicăieri, o putere de care nici tu nu știai că o ai. Nimeni nu știe ce te așteaptă pe tine, însă un lucru e sigur: îți vei vedea propriul copil. Îți vei da seama că toată așteptarea şi tot efortul tău merită. Ca şi după un examen, vei uita ce ai simțit înainte şi te vei concentra pe rezultat. Rezultatul acesta însă, vine la pachet cu dragoste nemărginită, atașament şi dorința de a fi ocrotit și iubit.

Nu uita! Fiecare naștere e unică. Nu vei ști cum va fi a ta până nu vei trece prin asta.

Pe curând!

Facebook Comments
10 lucruri pe care să le eviți în timpul sarcinii
Copii cu copii

9 Comments

 • avatar image

  racoltapetru6

  feb. 06, 2016

  Reply

  Dacă e să ai ghinion, poți să mori și dintr-o apendicită. Frica e naturală și benefică, dacă e ținută sub control.

  • avatar image

   Mami

   feb. 09, 2016

   Reply

   Bine zis!

 • avatar image

  Aliosa

  feb. 06, 2016

  Reply

  " Frica de nastere " e fireasca dar aparitia COPILULUI e Dumnezeiasca ! :) " Asa-i OMUL cat traieste " ! :) youtu.be/r68vhkW5jGk Weekend placut ! :) Aliosa.

  • avatar image

   Aliosa

   feb. 08, 2016

   Reply

   :-( :-( :-(

  • avatar image

   Mami

   feb. 09, 2016

   Reply

   Din pacate am zile cand nu reusesc sa răspund tuturor comentariilor, dar revin asupra lor. Referitor la comentariu, sunt intru totul de acord. Aparitia copilului schimba foarte multe in viata si sentimentele parintilor. Cu rabdarea trecem marea :) Saptamana frumoasa si multumesc de vizite!

 • avatar image

  Ileana

  feb. 07, 2016

  Reply

  http://i1055.photobucket.com/albums/s509/lenus7/poeyie/o%20zi%20buna/3081790_orig_zpsxt2idt9x.gif Ganduri bune pentru o zi minunata!! http://i1055.photobucket.com/albums/s509/lenus7/poeyie/o%20zi%20buna/4652204_orig_zpsoodyqzwu.gif http://i1055.photobucket.com/albums/s509/lenus7/poeyie/o%20zi%20buna/1xyfy0g63imw6tbaa_zpsfa3u85uu.png

  • avatar image

   Mami

   feb. 07, 2016

   Reply

   Multumesc la fel!!!

 • Cum ai putea sa nu intri in depresie post-natala - Emoţii de mămică

  mai 01, 2019

  Reply

  […] cate am inteles eu, totul porneste de la creier. Multe mamici isi aduna in minte o gramada de frici: ca nu o sa nasca usor, ca pot fi complicatii, ca o sa se chinuie, ca spitalele sunt infecte, ca nu […]

 • Despre nașterea naturală. Prima mea naștere - Emoţii de mămică

  mai 04, 2020

  Reply

  […] de după. Cred că pentru viitoarele mămici ar fi importante aceste detalii și ar mai diminua din frică. Faptul că putem alege între cezariană și nașterea naturală ne aduce mai multe griji și […]

Lasă un răspuns