Frica de naștere

frica_nasterea_naturala_blog_zpsr8ertqnc

Sunt aproape convinsă că majoritatea femeilor se gândesc cu groază la momentul nașterii, indiferent dacă aceasta e naturală sau cezariană. Cred că fiecare dintre noi am auzit tot felul de povești care mai de care mai îngrozitoare şi de cele mai multe ori, acestea sunt spuse într-un mod de-a dreptul pesimist. Ceea ce nu prea spune nimeni este sentimentul care te cuprinde atunci când îți vezi copilul prima dată. Noi suntem obișnuiți să scoatem în evidență ce e rău şi să uităm și părțile plăcute.

Nașterile nu sunt ușoare. Există riscuri şi pentru mamă și pentru copil şi e normal să te temi. Nu știu ție de ce îți e frică cel mai mult: de durere, de faptul că n-o să știi să fii mamă, de riscuri, pentru că nu știi ce te așteaptă sau pur şi simplu pentru că ai auzit numai de rău despre spitale, doctori şi nașteri. Nu contează motivul, toți oamenii au temeri.

De multe ori ne e frică înainte de un examen, de ceva la care nu ştim dacă putem face față. Şi apoi trece şi ne pufnește râsul de câte griji ne-am făcut. Cam așa e și cu nașterea, ne e frică pentru că nu ştim dacă o să fie greu, dacă o să ne descurcăm, dacă o să fie un copil sănătos.

Câte mame care nasc natural nu fac mai mulți copii? Asta înseamnă că ori durerile nu sunt așa insuportabile, ori există ceva mai presus de asta care te face să iti dorești și alți copii, nu-i așa? Eu cred că amândouă variantele sunt valabile. Durerile sunt suportabile, treci de ele până la urmă, iar sentimentul pe care îl ai când îți vezi copilul e mai presus decât orice durere din lume.

Nașterea e ceva inevitabil în momentul în care rămâi însărcinată. Devii treptat mai puternică, pentru că valul de emoții, hormoni, schimbări te pregătește pentru a fi mamă. Corpul tău ştie exact ce are de făcut, tu ai nevoie doar să accepți ceea ce se întâmplă şi să ai încredere că totul va fi bine. Chiar dacă nu te vei simți bine în fiecare zi, vei trece peste.

Ce să faci dacă îți e frică? Practic totul pornește din mintea ta. Îți faci griji, îți pui întrebări, iar asta îți dă o stare de neliniște şi îți creează panica. Relaxează-te, citește ceva care îți place, ascultă muzică, plimbă-te, caută-ți activități care te țin ocupată, care îți țin mintea ocupată. Copilul tău are nevoie ca tu să fii mereu veselă şi fericită.

Grijile e normal să le ai, însă dacă vei avea ocupație, te vei gândi tot mai puțin la momentul nașterii. Scrie un jurnal, apucă-te de croșetat, scrie poezii, desenează, completează integrame, stai pe Facebook.. se găsesc activități. Dacă te plângi de fiecare dată când nu dormi bine noaptea sau te gândești că e o povară sarcina, totul ți se va părea prea greu, inclusiv nașterea.

În momentul în care o să intri în travaliu, neliniștea de acum va dispărea. Vei fi concentrată la cu totul alte lucruri şi lucrurile vor decurge într-un mod unic, asta pentru că nicio naștere nu e la fel. Nimeni nu știe ce te așteaptă pe tine, însă un lucru e sigur: îți vei vedea propriul copil, îți vei da seama că toată așteptarea şi tot efortul tău merită şi, ca şi după un examen, vei uita de ce ai simțit înainte şi te vei concentra pe rezultat. Rezultatul acesta însă, vine la pachet cu dragoste nemărginită, atașament şi dorința de a fi ocrotit și iubit. Naștere ușoară!!

Pe curând!

Facebook Comments

7 responses to “Frica de naștere

 1. Dacă e să ai ghinion, poți să mori și dintr-o apendicită. Frica e naturală și benefică, dacă e ținută sub control.

 2. ” Frica de nastere ” e fireasca dar aparitia COPILULUI e Dumnezeiasca ! 🙂
  ” Asa-i OMUL cat traieste ” ! 🙂
  youtu.be/r68vhkW5jGk
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa.

  • Din pacate am zile cand nu reusesc sa răspund tuturor comentariilor, dar revin asupra lor.
   Referitor la comentariu, sunt intru totul de acord. Aparitia copilului schimba foarte multe in viata si sentimentele parintilor. Cu rabdarea trecem marea 🙂
   Saptamana frumoasa si multumesc de vizite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *