Produse, cumparaturi, review

Scaunul auto salvează vieți!

Cred că toți părinții ar trebui să obișnuiască copiii să stea pe scaun în autoturism, cu centură, iar ei să fie de asemeni un exemplu pozitiv. Fii și tu responsabil! Nu uita! Scaunul auto salvează vieți!

Mă întreb câți părinți sunt responsabili și dețin un scaun auto pentru copii sau măcar înțeleg necesitatea lui? Eu mă gândesc cu groază la ce i se poate întâmpla unui copil mic aflat în mașină în brațele cuiva sau singur pe banchetă, în timpul unui accident de circulație.

Scaunul auto salvează vieți, oricât de mult am vrea să credem că nu avem nevoie de el. Acesta nu este un lux, nu e nici măcar un moft, e un obiect la care trebuie să ne gândim încă din timpul sarcinii ca la o necesitate. Ne poate feri copilul de primejdii. Nu degeaba a devenit obligatoriu în România (cred că asta este una dintre cele mai bune modificări a Codului Rutier din ultimii ani). Legislația prevede:

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Scaunele auto pot fi montate pe scaunul din dreapta-față sau în spate, dar se recomandă montarea în spate, deoarece oferă mai multă siguranță (în cazul montării în față, se va dezactiva airbag-ul de pe partea respectivă).

Există scaune care se montează cu spatele la sensul de mers, cele folosite de la naștere până la aproximativ 13 kg, scaune care se montează cu fața la sensul de mers (de la 9-18 kg) şi scaune înălțătoare (pentru copii intre 15-36kg).

Există scaune auto cu sistem Isofix sau cu centuri.

Cele Isofix se montează foarte ușor, sunt mai sigure, dar e nevoie ca mașina să aibă puncte de prindere Isofix. Cele cu centuri sunt cele clasice şi așa cum e de la sine înțeles, se prind cu ajutorul centurilor.

Oferte de scaune auto găsiți destule. Prețul variază în funcție de confortul care îl oferă copilului, de materialele folosite, de greutatea pe care o suportă şi reglajele pe care le au, dar viața copiilor noştri valorează mult mai mult decât costul unui scaun.

Mă gândesc că acum ceva timp în urmă nu se circula cu viteză mare, autoturismele nici nu aveau așa multe mijloace de siguranță şi nici nu erau aşa multe. Copiii erau ținuți în brațe sau dacă erau mai mărișori, îi vedeai în picioare, singuri, între scaunele din spate sau cu nasul lipit de geam. Așa stăteam și eu, îmi plăcea să mă uit afară. Cred că toți părinții ar trebui să obișnuiască copiii să stea pe scaun în autoturism, cu centură, iar ei să fie de asemeni un exemplu pozitiv.

Fii și tu responsabil!

Nu uita! Scaunul auto salvează vieți!

Pe curând!

Facebook Comments
Primul nostru Lego
Cum să arate camera copilului?

6 Comments

 • avatar image

  racoltapetru6

  feb. 02, 2016

  Reply

  Foarte mulți se gândesc că lor nu li se poate întâmpla nimic, doar conduc cu atenție, până o pățesc.

  • avatar image

   Mami

   feb. 09, 2016

   Reply

   Asa e..

 • avatar image

  mopana

  feb. 02, 2016

  Reply

  Foarte bine scris. Ai pus punctul pe I, pentru ca multi parinti se lasa santajati de copii si acestia nu poarta centura de siguranta. :) Copiii nu vor s-o puna pentru ca, zic ei, nu se pot juca in masina si se plictisesc.

  • avatar image

   Mami

   feb. 02, 2016

   Reply

   Da, dar daca folosesc scaun auto de cand e bebelus, practic devine o obisnuinta, intra in educatia copilului. I se pot ulterior explica pericolele

   • avatar image

    mopana

    feb. 03, 2016

    Reply

    Asa este :)

 • avatar image

  arakelian

  feb. 05, 2016

  Reply

  Scaunul auto e obligatoriu prin lege. Noi nu am avut masina dar aveam scaun!! pt ca mai imprumutam masina de la rude o data pe luna. In rest, copilul face ce vede. Daca e obisnuit sa faca ce vrea - ghici ce. Am avut o colega de birou ce... i-a zburat copilul din brate, prin parbriz. A spus ca a imbatranit 20 ani cand si-a fazut copilul intins pe asfalt... si inca 20 ani in cele cateva zile la Bagdazar. Amica mea medic pe ambulanta a zis ca oricine se poate inscrie ca voluntar pe ambulanta, si pt cine cauta scuze sa nu foloseasca scaun il invita cateva sapta. ca daca nu prinde din primele zile un accident unde sunt copii, sigur ajunge la un drum la Bagdazar unde ....

Lasă un răspuns