Parenting / Produse, cumparaturi, review

Și tu poți fi Supernanny

Am terminat de ceva timp de citit cartea scrisă de Irina Petrea. Se numește „Şi tu poți fi Supernanny – cum să-ți crești bine copilul”. Aşa cum v-am promis, vin cu câteva impresii.
carti parenting irina petrea supernanny

Acest articol nu este o reclamă. Cartea mi-am cumpărat-o şi am citit-o pentru că mi-am dorit să fiu pregătită (cât se poate) sau să ştiu ce mă așteaptă în continuare. Nicio carte nu poate fi literă de lege, mai ales când e vorba de parenting, dar informațiile bune sunt binevenite oricând. 

De cele mai multe ori, faptele noastre, ale părinților, duc la problemele cu copiii. Această carte nu e un fel de dicționar al copilului. Ai vrea să te uiți la cuprins, să cauți titlul care corespunde cu situația nasoală în care ești şi apoi să citești cum să acționezi. Nu e chiar așa uşor, dar oferă niște puncte de pornire care mie mi s-au părut destul de bune. Sunt multe informații care trebuie legate între ele şi până nu citeşti tot să îți poți face o idee generală, nu poți găsi răspunsul.

Trebuie să înțelegem că diferențele dintre copii sunt foarte mari şi de multe ori soluțiile sunt în preajma noastră. Nu ne trebuie psiholog și nici o Supernanny dacă observăm care e cauza problemei şi încercăm să o înlăturăm. Fiindcă ne raportăm la copilăria noastră sau la ceea ce am văzut în jur, de multe ori facem greșeli pe care nici nu le conștientizăm. Pur şi simplu nu ştim că suntem capabili să rezolvăm anumite probleme.

Ne obişnuim într-un fel, spunem că e normal, că așa e copilul mai tăcut, mai obraznic, mai bătăuș sau alintat şi mergem mai departe.

De fapt putem face schimbări sau putem să evităm să se ajungă până la acel moment. Asta ne învață Irina. Ne face să înțelegem cum ar trebui să abordăm copiii, ce gândesc ei în anumite cazuri, ce atitudine avem nevoie ca să le câștigăm încrederea, respectul, atenția și ce strategii folosesc ei să își păcălească părinții.

Ce mi-a plăcut din această carte?

 • Că sunt prezentate şi cazuri concrete şi modalitatea de rezolvare a problemei.
 • Că sunt abordate multe probleme la care de multe ori m-am gândit şi mă întrebam „oare ce ar trebui să fac atunci când..?”
 • Că am aflat că sunt lucruri la care eu, personal, nu m-am gândit să dau multă importanță, dar ele contează mult.
 • Că sunt folosite expresii amuzante sau glumițe şi de obicei genul ăsta de abordare te face să ții minte mai ușor ce citeşti.
 • Că a folosit un capitol special pentru tantrumuri.
 • Că se poate citi ușor. Limbajul e simplu, fără termeni medicali.

Ce nu mi-a plăcut?

 • Se simte un pic faptul ca Irina Petrea nu are copii. Adică sunt lucruri pe care inima nu te lasă să le faci când ești părinte. Ea privește situația din postura de Supernanny. Cum am mai spus, cartea nu e litera de lege, deci se poate trece peste.

Per total, mi-a plăcut foarte mult şi aş reciti capitole din ea oricând simt că aş avea nevoie. Am aflat multe lucruri. Am privit şi din postura de copil şi de părinte şi cred că mă va ajuta în drumul nostru.

Pe curând!

Facebook Comments
Geaca 3 in 1 pentru copii
Dezinfectant de... copii

8 Comments

 • avatar image

  mopana

  feb. 15, 2016

  Reply

  Cred că tata ar putea fi UN Supernanny perfect :) Când eram mică eram geloasă. Toți copiii, dar absolut toți, veneau la el să se joace cu ei. Și-apoi veneau la mine să-mi spună: "Eu îl iubesc pe tatăl tău!". Îmi venea să le dau cu ceva în cap. Dar totuși îmi plăcea pentru că astfel eu eram cea mai populară :))

  • avatar image

   Mami

   feb. 15, 2016

   Reply

   Am observat ca vorbesti mult despre tatal tau si pe blog si pare un parinte super. Dar mama ta? Scuza-ma daca te deranjeaza intrebarea. Daca nu vrei sa raspunzi, inteleg.

   • avatar image

    mopana

    feb. 15, 2016

    Reply

    Nu mă deranjează. Stau cu mama, dar m-am înțeles întotdeauna ffff bine cu tata. Sunt fata lui tata :)) Mă înțeleg ok și cu mama, dar nu așa cum mă înțelege tata

 • avatar image

  Ana

  feb. 15, 2016

  Reply

  ...cum sa -ti cresti bine copilul. O carte scrisa de o persoana care NU are copii????!!! I rest my case. Experientia docet + studiu si iar studiu. Eu nu stiam ca nu are copii. De fapt, nu stiam nimic doar ca am vazut-o pe la TV si nici nu am citit cartea.

 • avatar image

  Aliosa

  feb. 15, 2016

  Reply

  Buna seara Mami ! :) Foarte bine procedezi ca te informezi despre cresterea COPILULUI ! :) Asa a facut si NORA mea chiar dinainte de a da nastere nepotelului meu ANDREI aliosapopovici.wordpress.com/2015/11/29/ cu care vorbesc ZILNIC la telefon caci intre noi, destinul a pus vreo suta cincizeci de km ! :) Un OM informat la timp este un OM puternic si sigur pe el ! :) Tine-o tot asa iar COPILUL iti va multumi cu varf si indesat mai tarziu ! :) Multumesc pentru vizita si comentariu ! :) O saptamana pe placul familie voastre ! :) Cu stima, Aliosa.

 • avatar image

  racoltapetru6

  feb. 16, 2016

  Reply

  Cred că o să-i recomand și nepoatei mele să citească astfel de cărți. Din câte știu, ea procedează după cum aude de la soacră sau de la prietene, iar de multe ori sfaturile sunt contradictorii.

  • avatar image

   Mami

   feb. 16, 2016

   Reply

   Din pacate majoritatea parintilor procedeaza asa.. :(

 • Cărți de parenting - Emoţii de mămică

  sept. 29, 2017

  Reply

  […] să nu mai lungesc vorba, vreau să vă spun că acum citesc cartea Irinei Petrea “Și tu poți fi Supernanny – cum să îți crești bine copilul“. Am dat gata cam 200 de pagini dar o să scriu o postare specială cu ce mi-a plăcut și ce […]

Lasă un răspuns