Astăzi vreau să vă spun câte ceva despre aceste cartonașe de activități pe care le-am tot lăudat în alte postări. Nouă ne plac foarte mult, sunt foarte practice și se pot lua oriunde. Copilul are ocupație, se antrenează, din punctul meu de vedere sunt ideale. Eu am câteva seturi tipărite de Editura Gama, însă oferta lor este mult mai mare şi sigur o să mai cumpăr.
Edy are un an şi jumătate acum. Cartonașele de activități pe care le avem sunt recomandate de la vârsta de 2 ani, dar fiindcă lui i-au plăcut mult animalele şi am observat că e interesat, am decis să le folosim mai devreme. Le-am găsit la o librărie din oraş şi am stat mult să aleg, pentru că nu mă puteam hotârî. Erau şi pentru copii mai mari, peste 5 ani, cu numere, litere, socoteli, dar erau și pentru copii mai mici, cu fructe şi legume, orașe, tot felul de asocieri, insecte, păsări, flori etc.
Ele vin sub forma unui pachet de cărți de joc. Cele în stil Montessori au câteva informații despre această metodă și instrucțiuni de utilizare. Producătorul sugerează folosirea lor pe niveluri de dificultate şi chiar propune jocuri.
Eu am un pachet cu ustensile şi unelte. Pe partea din față e o imagine cu obiectul, pe spate e scris numele obiectului (în română şi engleză), o caracteristică, materialul din care e realizat obiectul şi zona de întrebuințare. Edy e încântat când vede șuruburi, cuie, palete, cleștişori, ascuțitori.
Cartonașele cu animale sunt de departe preferatele lui. Tot în stil Montessori, acestea se bazează pe asocieri. Pe un cartonaş se află un animal fotografiat din lateral, pe un alt cartonaș este fața animalului. Le puteți vedea în fotografie. De asemeni, au informații pe spate. Edy le adoră şi știe toate animalele din acest pachet. De multe ori îmi cere să i le dau dacă sunt puse într-un dulap în care nu le ajunge.
Mai avem încă un set cu animale. Pe față au denumirea şi cateva caracteristici indicate de imagini (care se regăsesc într-un cartonaș separat cu legenda). Lui Edy îi distrag un pic atenția acele caracteristici, pentru că sunt colorate. Îmi spune culorile în loc de animalul din imagine. În pachet se mai găsește şi un „vânător” pentru că la instrucțiuni este propus un joc în stilul „Păcălici”, dacă îl mai țineți minte din copilărie.
Se pot grupa cartonașele în funcție de câte picioare au animalele, dacă sunt domestice sau sălbatice, după continentul din care provin, etc. Jocuri se găsesc foarte multe.
Eu am postat şi un filmuleț cu Edy spunându-mi animalele dar şi unul cu culori, forme și unelte de pe aceste cartonașe. Edy a început să zică mai clar şi corect, e interesat şi are răbdare, așa că eu cred că ne ajută foarte mult.
Seturile Montessori pe mine m-au costat 8.5 lei (fiecare) la librărie şi pe cel portocaliu am dat 8 lei, dar prețurile sunt afișate și pe site-ul editurii Gama. S-ar putea să fie diferențe mici. Vi se par interesante?
Pe curând!
6 Comments
racoltapetru6
mart. 05, 2016
Mami
mart. 05, 2016
Super-Mami
mart. 06, 2016
Mami
mart. 06, 2016
Cum putem stimula limbajul bebelușului în primii doi ani de viață? - Emoţii de mămică
apr. 02, 2018
Cum e Ioana la 1 an și 8 luni? Ce face? Cât doarme? Cât mănâncă?
sept. 22, 2018