Activitati si jocuri / Produse, cumparaturi, review

Joacă în aer liber

Când e prea mult pentru un copil

La noi în cartier văd des biciclete, role, trotinete și copii care se joacă ascunselea, cu mingea sau tot felul de alte jocuri. Asta mă bucură. Spațiul de joacă în aer liber (cel amenajat de primărie) din apropiere e foarte mic. Are doar două leagăne, un tobogan, un balansoar şi o jucărie din aceea pe arc, însă şi acolo sunt copii de multe ori. Noi nu mergem des la spațiul de joacă pentru că leagănele sunt strâmbe și pur și simplu îl aruncă pe Edy în față. Trebuie ținute cumva pe spate (şi lui nu îi place). Pe tobogan l-am dat, dar nu a fost foarte încântat (nu e pentru vârsta lui ci foarte înalt). Deocamdată rămâne jucăria cu arc pe care nu tot timpul stă. Ştiu că Edy încă e mic şi coordonarea lui încă nu e foarte bună, dar cine știe, poate peste două luni o să urce aproape singur pe tobogan.

Îmi aduc aminte de cum era în copilăria noastră şi mă gândesc că nu s-a pierdut chiar tot, așa cum se plâng alți părinți.

Eu vara aud din casă voci de copii, țipete, jocuri şi râsete de afară. Acum, în era gadgeturilor, mi se pare excelent. Știu şi copii care vara preferă laptopul, telefonul sau tableta şi nu știu dacă de vină sunt ei sau părinții. Aş tinde să cred că părinții, nu pentru că nu îi fugăresc pe copii la aer ci pentru că nu îi învață să comunice mai bine cu alți copii. Să își facă ușor prieteni (nu cred că un copil cu mulți prieteni preferă să stea în casă). Sau nu ies ei, părinții, să poată fi un model pentru copii. În fine, asta e altă discuție.

Mie întotdeauna mi-a plăcut să mă plimb cu bicicleta iar soțul meu e şi mai mare fan. Ne dorim ca şi Edy să iubească mișcarea şi sunt convinsă că așa va fi. Îmi doresc să reușim să îi cumpărăm şi role, trotinetă sau bicicletă. Măcar să îl vedem că bate mingea de dimineață până seara. Îi plac de pe-acum mingile şi urmărește atent când vede copii jucând fotbal.

Ce putem face noi acum? Să îi deschidem apetitul pentru joacă în aer liber, soare, mișcare .

Cum putem face asta? Plimbându-l mult, luându-l peste tot, lăsându-l să observe ce fac alte persoane din jur, în special copiii.

În curând vine caldura și abia aștept să văd cum se comportă Edy în locuri de joacă. Aș vrea să îl duc la groapa de nisip cu găletuşă şi unelte dar şi în parc unde se poate socializa foarte bine pentru că vara e plin de copii.

Tu vrei un copil activ, care să prefere să stea mai puțin în casă şi mai mult afară?

Pe curând!

Facebook Comments
Urs - Ursul - Urselele. Perioada pluralurilor şi a cuvintelor articulate
Cartonașe de activități Montessori. Se găsesc în librării!

5 Comments

 • avatar image

  Cristina

  mart. 16, 2016

  Reply

  Fetita mea adora miscarea in aer liber iar eu am incurajat-o. Acum sta afara 2 ore dimineata si o ora seara. Am scos-o si cand au fost -20°C afara cam 30 min. Chiar si sapt trecuta cand a plouat ne-am jucat in balti in combinezoane impermeabile si cizme de cauciuc macar 30 min/zi. De cel putin un an nu a existat zi sa nu o scot afara. Poate doar cand a fost canicula 2-3 zile cu radiatii solare maxime am mai ferit-o si am poposit pe la un mall. Un rest cat mai mult afara. De aceea spun ca nu prea mai am timp de facut treburi gospodaresti cu exceptia mancarii si masinii de spalat. Noi suntem printre norocosi. In Buc, in sect in care stam, sunt fff multe locuri de joaca amenajate de primarie. Peste 5 la, distanta de max 100-250 m in diverse directii. Renovate anul trecut, dotate si f iubite de gargarita. Are chiar prieteni constanti pe care ii vede zilnic. Este grozav de sociabila si lipicioasa. (Offtopic: De aceea am optat ca la 2 ani s-o ducem la o gradinita particulara. Apropo, tu ce vei face? Chiar mi-ar placea un articol despre.) Am dat-o/ se da in toate: balansoare, roata, leagane si tobogane. Cu cat mai inalte si imbarligate, cu atat mai bine. La cele inalte o urc eu, o las sa se aseze si apoi o astept jos. Se da in fund dar si peburta. Cel mai periculos a fost de 3m inaltime si 6m lungime. Avea niste margini f inalte asa ca am calculat riscul versus criza de isterie ca nu prea voiam sa o las. Nu stiu de ce, dar cred ca o sa fie mare amatoare de sporturi extreme :)) Desigur astept varstapt role, biciclete etc. Pana atunci o sa-i iau o tricicleta si o jucarie de impins cu picioarele.

 • avatar image

  Ana

  mart. 16, 2016

  Reply

  Ai mei se joaca deja la groapa cu nisip.:)Iarna este mai greu pentru ca nu sunt adepta spatiilor de joaca. Preferam sa ne jucam acasa. Dar de indata ce apare soarele suntem afara. Vara stau afara pana tarziu. Tot de pe acum incepem si plimbarile cu rolele, bicicleta, trotineta. Spor la joaca. Joaca pentru copii este esentiala in dezvoltarea armonioasa. Moooor cand vad parinti, bunici, bone, matusi, etc care sunt tot cu gura pe copil: nu pune mana, ai grija, hai aici, nu fa aia, nu te duce acolo.....moooor. Candva eram si eu asa, noroc ca mi-am revenit :)!

 • avatar image

  giorgilik

  mart. 17, 2016

  Reply

  Noi suntem inca micute(9l)... imi doresc un copil activ,sociabil sa-si faca repede prieteni si sa se integreze usor in gasca altor copii... daca nu va fi asa, mami cu siguranta va fi acolo si o va ajuta...pana atunci testam terenul ;)

  • avatar image

   Mami

   mart. 17, 2016

   Reply

   :) va urez sa aveti spor si succes in ce v-ati propus!

 • avatar image

  racoltapetru6

  mart. 17, 2016

  Reply

  Din păcate, unii părinți nu-și știu face timp pentru a se ocupa personal de copii, un motiv pentru a le permite să stea ore întregi pe gadgeturi.

Lasă un răspuns