Parenting

Sfaturi de părinte

Primul copil

Au trecut zilele pe nerăsuflate, mai ales că Edy două zile nu a dormit la amiază. Are un an jumătate aproape. Se pare că și-a schimbat un pic programul de somn. Până acum dormea 3 ore ziua și adormea târziu (22.30) orice aș fi făcut, deși la 21 eram în pat. Azi și ieri a adormit la 21.30, dar a scăzut o oră din somnul de amiază. Eu tot așteptam schimbarea asta. Inițial am zis că fac ceva greșit, dar în final l-am lăsat să își regleze singur orarul și se pare că a venit timpul.

O măseluță își face loc pe gingia lui. Mai are şi alte zone umflate dar numai de una știu că a spart gingia. Nu e morocănos, e doar selectiv la mâncare. Trece și perioada asta.

Ieri am fost la o zi de naștere. Mi-a plăcut de Edy că nu s-a dat nici după picioarele mele, nu s-a rușinat, a avut curaj, deși era multă lume. La început nu a vorbit foarte mult, dar cum s-a familiarizat un pic, totul a intrat în normal.

S-a jucat cu jucării, s-a plimbat, a țopăit, a fost foarte bine. Mai era un copil de 2 ani căruia i se spunea că e obraznic şi rău. N-am dat sfaturi pentru că m-am gândit că nu dețin eu adevărul absolut. Fiecare părinte are dreptul să ia decizii mai bune sau mai rele, însă eu am plecat de acolo tristă.

Mămica respectivă îmi spunea că nu îi place nicio jucărie copilului ei, le aruncă pe toate şi apoi face prostii prin casă. Am vrut să o ajut cumva. I-am sugerat să îi schimbe atenția către altceva zilnic, să îi arate azi culori, mâine forme, texturi, dar mi-a zis că nu are timp de joacă, are de făcut mâncare și curățenie. N-am știut ce să îi mai spun şi am lăsat lucrurile așa.

Ce i-aş fi spus? Ar fi trebuit să îi dau sfaturi?

I-aş fi zis că până pe la vârsta de 3 ani copiii nu au capacitatea să se joace singuri mai mult de 10-15 minute. Nu ne fac în ciudă, nu vor să ne chinuie, pur şi simplu ei nu pot mai mult. Noi trebuie să ii ajutăm, să le mai lărgim un pic orizontul. Să îi învățăm lucruri noi pe care să le identifice şi în joacă.

Un copil nu se naște cuminte sau obraznic, devine așa în funcție de modul în care este crescut. Să mai zic şi ce efecte au cuvintele „rău”, „obraznic” pe termen lung? Acestea sunt etichete iar el devine exact cum îl etichetezi. Se scot în evidență mai mult defectele şi mai puțin calitățile, iar lucrurile ar trebui să fie exact invers!

Știu că e frumos când e curat în casă şi ai mâncare pentru două zile. E dificil când ai şi servici. Vrei să te împarți în toate direcțiile şi să te şi odihnești. Eu cred că şi curățenia are un rol mare în viața noastră, dar nu mai mare decât educația copilului.

Primii ani contează cel mai mult.

Lucrurile se pot face şi fără stres, implicându-l şi pe el. Cere-i să te ajute la orice, chiar dacă nu face lucrurile cum ai vrea. Măcat îl ții ocupat, îl bucuri, îi dai de înțeles că poate face ceva bun, folositor şi interesant şi îl ai în vizor. Nici nu are nevoie de jucării dacă știi să pui problema.

Gândește-te la ce lucruri poți renunța sau ce poți amâna pentru a avea timp mai mult de petrecut cu copilul. Făcând asta, mai târziu lecțiile vor fi mai ușor de învățat și el cu mintea mai antrenată. Asta te va ajuta și pe tine, pentru că se va descurca singur la teme şi nu numai.

Pentru noi a fost un week-end plin. Am plantat şi ghiocei, am ieşit la plimbare, am cântat şi am zis poezii, dar gândul îmi zboară la ziua de duminică. Aş vrea să știu şi părerea voastră despre situația de mai sus. Am greșit că nu am dat sfaturi? E deplasată părerea mea? Vă aștept comentariile în căsuța de mai jos sau pe Facebook.

Pe curând!

Facebook Comments
Versuri pentru copii mici III
Când e prea mult pentru un copil?

12 Comments

 • avatar image

  deea tusk

  mart. 01, 2016

  Reply

  Cel mai în eficace e să îi spui cum faci tu când te lovești de cutare problemă.Sfaturile sunt acceptate mai bine când spui ,, eu dacă as fi tu...așa as face,, E greu cu un copil mic să te împărți cu toate , mai ales când nu ai vreun ajutor. Iar joacă e lăsată ultima.Eu îmi fac timp și mă joc cu al meu și mă arat f interesată când face un lucru deosebit.Am redescoperit copilăria și mirarea în fata lucrurilor mărunte.Chiar e necesar sa ne jucam cu ei pentru buna lor dezvoltare.

  • avatar image

   Mami

   mart. 01, 2016

   Reply

   N-am putut sa ii zic nici macar cum as face eu.. pentru ca mi s-a parut mai rigida si ca nu ar accepta prea usor un sfat. Stiu ca e greu, dar sincer, eu as face mancare zi as lasa restul casei balta ca sa am timp de copil.

 • avatar image

  mamicadeleut

  mart. 01, 2016

  Reply

  De cand am bebe am invatat sa imi spun parerea doar daca sunt intrebata si daca persoana care ma intreaba pare sincera. In rest consider ca este mai bine pentru linistea mea sa imi vad de treaba. Cand aud mamici care isi neglijeaza copiii pentru treburile casnice ma intristez. Si eu in primele doua luni dupa aparitia bebelusului eram disperata sa fie curat in casa, sa am mancare proaspata zilnic etc. dar mi-am dat seama ca nu astea sunt esenta vietii. Acum il iau pe bebe in bucatarie, ii dau un tel si o oala cu legume si are de lucru cel putin 30 min. Dureaza pregatirea mesei mai mult dar este o placere. In plus bebe invata cuvinte noi, culori, activitati... Eu toc toate legumele, spumez carnea, fac aluatul pentru cocaturi cu bebe langa mine iar la prajeli si mancaruri "mirositoare" fac naveta intre dormitor si bucatarie fiind toate ingredientele pregatite din timp. Trebuie sa existe vointa si un pic de spirit de sacrificiu si responsabilitate, zic si eu...Na ca m-am pornit :) dar parca o si aud pe mama cand imi spunea ca nu are timp de plimbare pentru ca trebuie sa stearga geamurile...obseaia ei...

  • avatar image

   Mami

   mart. 01, 2016

   Reply

   :)) asa cred/fac si eu. Dar na.. fiecare cum crede..

 • avatar image

  mopana

  mart. 01, 2016

  Reply

  Tata spune ca pana la 3-4 ani copiii au inca puternic instinctul animal si ca tot ce fac vine din acel instinct. Ca ei regleaza totul mult mai usor ca adultii. As fi vrut sa nu pierd acel instinct animalic. Cred ca imi era mai usor in anumite momente, daca il mai aveam :)

  • avatar image

   Mami

   mart. 01, 2016

   Reply

   Nu stiu daca asa este si nici nu infirm, insa stiu ca sunt intr-un proces de invatare f accelerat in comparatie cu noi :)

   • avatar image

    mopana

    mart. 01, 2016

    Reply

    Cu siguranta sunt :)

 • avatar image

  racoltapetru6

  mart. 01, 2016

  Reply

  Unele mămici nu-și dau seama cât de important este să petreacă mai mult timp cu copiii mici. Trist este că nici sfaturi nu poți să le dai, fiindcă nu sunt receptive.

  • avatar image

   Mami

   mart. 01, 2016

   Reply

   Asa e :(

 • avatar image

  Aliosa

  mart. 01, 2016

  Reply

  La Multi Ani de MARTISOR mamei si fetitei ei youtu.be/EK-eXiVi-Mc din partea bunicului lui ANDREI ! :) aliosapopovici.wordpress.com/2015/11/29/ Cu stima si simpatie, Aliosa.

 • avatar image

  Mamica Mariei

  mart. 01, 2016

  Reply

  Din pacate, atunci cand incerci sa dai un sfat, risti sa fii perceputa altfel decat cu bune-intentii. La fel ca si mamica.de.leut, prefer sa nu dau sfaturi fara a fi intrebata. E drept ca ma intristeaza situatiile de genul...dar nu sta in puterea mea sa schimb ceva...asa ca imi vad de ale mele... Te pup :*

  • avatar image

   Mami

   mart. 01, 2016

   Reply

   Da, stiu. Cred ca m-am oprit la timp :)

Lasă un răspuns