Dezvoltare Eduard / Produse, cumparaturi, review

Urs – Ursul – Urselele. Perioada pluralurilor şi a cuvintelor articulate

copil inteligent desprins din poveşti

Edy e în perioada pluralurilor şi a cuvintelor articulate. Cred că a prins șmecheria cu ele, pentru că le folosește în contextul potrivit. Când se joacă cu masinute îmi spune: „mașinuțele”, cele din parcare sunt „mașinile”, mai spune „o funică” (o furnică) atunci când o vede, șosetele, „Maiei” (Mariei), jucăriile, alunele, floricelele, copiii, roțile, gâștele, pisicile, capacele etc (cu stâlcelile de rigoare). Articulează cuvintele când ne arată obiectele (şi la singular), în rest le denumește normal. Câteodată spune mai mulți de „le” la sfârșit (gâştelelele). Nu știu dacă doar i se pare comic sau greșește, însă mie mi se pare amuzant și simpatic modul lui de vorbire.

Uneori, când spune un cuvânt greșit, mai repetă de câteva ori până îi iese. Se corectează singur sau îl corectăm noi. Mi se pare grozav că realizează ce nu zice bine. Uneori repetă și cuvinte pe care le-a auzit în melodii sau dacă îi fredonez o linie melodică pe care o cunoaște, îmi spune un cuvânt sau mai multe (oac, oac, diri da; ding, dang, dong).

De curând eram în mașină şi a văzut un pachet de șervețele umede. Avea pe el niște ursuleți colorați și mi-a arătat punga spunând: „urselele”😂😂. Inițial nu am înțeles, dar când mi-a arătat urșii, mi-am dat seama. Nu știu dacă pentru voi e comic sau nici măcar atât, însă pentru mine a fost ceva woow! Edy nu numai că memorează cam tot ce îi spunem, dar mai încearcă şi singur să își dezvolte limbajul.

Aseară l-am învățat să spună corect „verde”. Avem o jucărie, un melc cu o minge care se învârte în loc de cochilie şi de fiecare dată când ni-l arăta, ne spunea ce culoare are. Doar că „verde” era „iede”. Aseară am făcut exerciții cu „v” şi „ve” şi a reușit să spună bine. Şi acum râde când zice corect, pentru că aseară se alinta şi se prostea de fiecare dată când ziceam eu v-v-v şi ve-ve-ve. Bineînțeles că încă nu îl spune pe „r” și iese un fel de „veede”, dar e cred că e super așa.

Abia aștept să poată vorbi mai mult, să pună multe întrebări și să mă lase fără cuvinte cu tot felul de replici :). Da, știu că e grea perioada „de ce?” (mai ales că nu stau grozav la capitolul spontaneitate pentru a-i da răspunsuri scurte, bune şi mulțumitoare), dar cred că o să mă descurc. Mă mai antrenez până atunci.

Pe curând!

Facebook Comments
Adidaşi pentru copii
Joacă în aer liber

2 Comments

 • avatar image

  racoltapetru6

  mart. 31, 2016

  Reply

  Aștept să văd primele taste apăsate de Edy pe calculatorul lui Mami. Și cred că nu este tare mult până atunci, după cum evolueză. :)

  • avatar image

   Mami

   mart. 31, 2016

   Reply

   :)) norocul meu e ca scriu pe telefon si mai dureaza pana ajunge la laptop. Deja butoneaza telefonul

Lasă un răspuns