Mancare, sanatate, retete / Povestiri din viata

Acadeleeee

De când eram însărcinată mi-am propus să îl țin pe Edy departe de dulciuri măcar în primii doi ani din viață. Până acum am reușit. El nu a gustat încă niciun dulce nociv cumpărat. I-am dat clătite (fără zahăr) cu sirop de agave, miere, ciocolată raw fără zahăr, prăjituri de casă făcute doar cu puțin zahăr brut, foietaj cu mere sau brânză și alte din acestea care nu au legătură cu dulcele din comerț. I-am dat curmale, stafide şi fructe proaspete cumpărate, dar nici acestea nu intră în categoria de mai sus.

N-a gustat niciodată ciocolată, bomboane, ouă de ciocolată sau napolitane şi nici nu am de gând să îi dau prea repede. El e fascinat de absolut orice lucru rotund (v-am mai zis) şi când vede în magazin, arată cu degetul și strigă: minge, roată, portocală şi tot așa. Eu i-am zis ce sunt, chiar dacă nu am cumpărat. La intrare în Carrefour sunt niște automate cu mingi și de fiecare dată Edy mi le arată. Eu i-am explicat că acolo sunt mingi mici şi multe şi îl văd că e foarte atras de ele. Totuși nu am cumpărat nici din acestea niciodată. Le-ar băga in gură. 

La supermarketul din cartier, cât stăm la casă îmi arată spre acadele.

Sunt puse ca țepii de arici pe un suport şi Edy când le vedea îmi spunea că e mingea. Eu i-am zis că sunt acadele. Am crezut ca vor rămâne lucrurile așa şi ce e drept nu s-a schimbat nimic, însă de când cald afară, doamna de la chioșcul din aproperea blocului unde locuim lasă ușa deschisă. Noi trecem pe acolo tot timpul şi Edy se duce în fața uşii și strigă: „acadeleee” în timp ce bineînțeles îmi arată cu degetul spre ele. De fiecare dată mă pufnește râsul și îi spun: „da, sunt acadele acolo!”. Putem pleca liniștiți în treaba noastră după aceea și totul revine la normal. N-a fost până acum nevoie să cumpăr.

Mulți ar zice că greșesc („că dacă îi e poftă copilului?”) dar eu cred că atâta timp cât nu știe ce sunt, nu are cum să îi fie poftă. Le vede rotunde şi atât. Cred că părinții fac copiilor obiceiuri proaste.  Mai apoi ne plângem de câte dulciuri mănâncă, de câte bătăi din picioare are lângă ouăle de ciocolată şi lângă raftul cu bomboane. Mai rău e că fructele sunt refuzate și chiar şi mâncarea dacă iubește dulciurile. Cred că ar trebui făcute foarte multe campanii de informare în rândul românilor, poate s-ar mai schimba mentalități.

Tu ce crezi despre acest subiect?

Pe curând!

Facebook Comments
Zile norocoase. O fi de la trifoi?
Doar cine e părinte poate să înțeleagă

6 Comments

 • avatar image

  Racolța Petru

  apr. 13, 2016

  Reply

  E adevărat că și poftele se educă. Eu n-am avut parte de multe dulciuri, iar acum îmi pare bine că nici nu-s atras de ele.

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 13, 2016

   Reply

   Si la mine sunt educate.. in sensul ca as manca tot ce am dulce prin casa :))

 • avatar image

  Monica

  apr. 13, 2016

  Reply

  Au diferite forme, sunt colorate... Normal sa atraga privirile copiilor. Acum doar de tine depinde daca ii cumperi sau nu. Tata era smecher :) Imi spunea: "Azi n-am bani la mine pentru acadele" si ma potoleam. Dar erau si zile cand avea bani de acadele. Nu poti opri totusi un copil, oricate explicatii i-ai da :D

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 13, 2016

   Reply

   Da, dar si mingi ar vrea o gramada si nu pot sa cumpar orice.. avem deja peste 10. Acadelele intra la categoria mingi încă.. deci mai pot sa îl tin departe

 • avatar image

  deea tusk

  apr. 13, 2016

  Reply

  Eu l-am ținut departe de dulciuri din comerț și chiar e bine așa.Deși uneori am avut mici mici scăpări , am constatat cu uimire că nu prea îi plac lui dulciurile chiar dacă i-am dat.Îi place în schimb ciorbita făcută de mine, legumele , iaurtul cu cereale integrale.Sper să reușim să ne menținem așa deși noi ca părinți consumăm dulciuri din păcate.

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 13, 2016

   Reply

   Si noi consumam si cred ca din cauza asta îmi doresc mai mult sa nu ii deschid apetitul. Mi se pare mai greu sa rezisti unei tentatii decat sa nu preferi un anumit lucru..

Lasă un răspuns