Dezvoltare Eduard

Dezvoltare – 19 luni sau un an si 7 luni

pupic fetița pupăcioasă un an și 7 luni alternativele la copii

Azi Edy împlinește 19 luni sau un an si 7 luni. Așa cum v-am obișnuit, vă scriu cum e el la această vârstă. Pentru mine e deja mare, purtăm discuții scurte, înțeleg ce vrea, așa că aș putea spune că îmi e mult mai ușor din punctul ăsta de vedere.

pupic fetița pupăcioasă un an și 7 luni

Are 8 dinți, două măsele, cântărește 11 kilograme dar nu știu şi înălțimea, nu l-am măsurat. A început să alerge mult pe afară, să plece unde e curios, să nu vină când îl chem :). Știe foarte multe poezii şi cântece şi cu ajutorul meu le poate spune.

La un an si 7 luni numără, știe formele, culorile, animalele şi denumește cam orice lucru din casă.

Are un vocabular foarte dezvoltat, vorbește corect dar mai și stâlceşte cuvinte. Leagă două-trei cuvinte ca să îmi spună ceva: „sună telefonul”, „afară mergem”, „cățelul ham ham” etc. E interesat de orice cuvânt nou, așa că l-am învățat și cum se spune în engleză la cățel, pisică, vacă și rață.  Dacă vede un filmuleț educativ în care sunt repetate cuvinte, le repetă şi el.

Ştie cum ne cheamă pe noi şi pe câteva persoane din familie. Știe cum îl cheamă pe el şi înțelege dacă îi explic ceva. Azi a venit la mine cu o cremă pentru dureri şi mi-a zis ” chema față”. I-am zis că nu ne dăm cu ea pe față, că îl dă mami pe tati când îl doare spatele. Următoarea jumătate de oră mi-a tot arătat: „tati, doae patele, chema”. Mi se par foarte simpatice momentele astea mai ales când îl văd atât de implicat și interesat de orice îi spun.

Dacă vrea ceva, poate cere, însă încă greșește cuvintele.

Spune „aduc” dacă vrea să îi aduc eu ceva, „urci” dacă vrea urcat undeva, „vrei” atunci când vrea el ceva. Le greșește din cauză că așa i-am zis noi: îți aduc?, vrei?, urci?.

Afară culege lucruri de pe jos şi îi place să urce şi să coboare rampele.

Am început să nu îl mai țin de mână, stau doar lângă el şi sunt atentă să nu cadă, în rest îl las să se obișnuiască cu urcatul şi coborâtul. Poate urca o scară sau o bordură mică fără susținere. Dacă e vorba de scări, trebuie să îl țin de o mână sau se ține el de balustradă. Ieri am fost la cineva care stătea la casă şi jumătate de curte e rampă. Am alergat și ne-am ascuns pe după mașini şi am fost încântată că nu a căzut când ocolea ceva alergând în pantă.

Are zile când e foarte vesel și ar alerga toată casa şi zile în care ar sta doar la sân. De obicei vrea sân dacă îl doare ceva, e obosit, flămând etc. Dacă e obosit, se supără foarte repede şi am cam început să învăț cum să procedez să evit din supărare. Se știe că cei mici nu au răbdare așa că îmi fac timp pentru el. Dacă vrea să stea pe pervaz îl țin acolo chiar dacă știu că 10 minute nu fac nimic altceva, dar știu că apoi el e relaxat şi vesel. Dacă îl las să se supere, nu uită nici că vroia pe geam dar mai face şi o criză de plâns.

La supărare, Edy începe să dea din picioare.

Niciodată nu îi zic „nu” la ceva la care aș ceda dacă ar face o scenă. Mai bine nu îi zic nimic până cand văd cum reacționează. Dacă am zis „nu”, niciodată nu dau înapoi. Cred că a început să știe asta, așa încât îi trece imediat supărarea. Reușesc să îl fac să râdă şi totul revine la normal.

Când ieșim afară nu aș putea spune că e foarte sociabil. Sunt copii mai mari care trag de el (de drag) şi îl sperie, dar sunt copii la care se duce şi de care e încântat. Cu unii dă noroc și stă aproape, de unii fuge. Nu îi plac zonele foarte aglomerate şi dacă nu se simte confortabil îmi zice: „megem”. Nu l-am forțat niciodată şi știu că el se obișnuiește greu cu cineva. Dacă îl las în ritmul lui prinde curaj, însă dacă sunt copii care vin spre el prea tare şi îl trag de mâini sau de față se supără.

În ultimul timp a mâncat destul de bine şi încearcă şi să mănânce singur cu tacâmuri. Dacă îi dau o furculiță se chinuie să înțepe şi el alimente şi e foarte mulțumit când reușește. 

În rest.. timpul trece. Fac curățenie mai puțin decât înainte deoarece cu cât am mai multă treabă cu atât el e mai nervos. Stăm şi mai mult afară, uneori şi 5 ore pe zi în două reprize, așa că nu pot să fac cine știe câte. Când e soțul meu acasă pot face mai multe.

Copiii voștri ce fac la această vârstă? Voi cum sunteți?

Pe curând!

Facebook Comments
Peste tot pe unde mergem, Edy impresionează
Urs - Ursul - Urselele. Perioada pluralurilor şi a cuvintelor articulate

12 Comments

 • avatar image

  Mamica Mariei

  apr. 12, 2016

  Reply

  Ce dragut! Atat de multe si e atat de micut! ❤❤❤❤❤ Noi facem bine :) vom reincepe cu postari dedicate in curand pentru ca am terminat cu concursurile :)) Maria creste mare si frumoasa :* :* :*

 • avatar image

  Racolța Petru

  apr. 12, 2016

  Reply

  Se pare că de aici nu sunt averizat la apariția articolelor, astfel că a trebuit să caut adresa prin cealaltă casă.

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 12, 2016

   Reply

   Este o casuta care trebuie bifata pentru a primi mail cand apare comentariu nou.. o sa mai vad prin setări daca mai e si altceva

 • avatar image

  Monica

  apr. 12, 2016

  Reply

  Hehehe! Și eu spuneam "mergem!" când ceva nu-mi convenea :) Gata! Edy e baiat mare <3

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 12, 2016

   Reply

   Vezi? Am zis eu ca e mare si tu radeai :))

 • avatar image

  Cristina

  apr. 12, 2016

  Reply

  Sunt pe fuga, trec direct la subiect: este f bine ca l-ai invatat pe Edy cateva cuvinte in lb engleza. Dar...sfatul meu este sa incerci sa le contextualizezi. Adica nu stiu in ce masura il ajuta asa dispersate. Scopul este ca, intr-o zi, sa se exprime fluent intr-o limba straina. Varsta este ideala pt ca inca nu are notiuni lingvistice si nu se gandeste la greseli sau daca pune primul subiectul sau predicatul, adjectivul sau substantivul. Creierul lui absoarbe orice pana pe la 5 ani. Expune-l limba vorbita, in contexte simple: filmulete de 2-3 min, cantecele etc.

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 13, 2016

   Reply

   Avem câteva jucării cu sunetele animalelor si dupa ce apăs pe cățel de exemplu, se aude sunetul și apoi zice " dog". Edy repetă după jucărie, de asta le-a învățat. Eu îi dau să asculte cântecele în engleză dar nu prea insist cu ele, încă nu cred că e nevoie.

 • avatar image

  deea tusk

  apr. 13, 2016

  Reply

  Este o vârstă a descoperirii și parcă de acum te înțelegi cu el altfel. Noi încă nu legăm două cuvinte dar înțelegem cam tot ce se întâmplă prin jur și mai mult gesticulând. Al meu e oarecum iubitor de locuri aglomerate de copii si mai nou de animale. Dacă l-aș lăsa intr-un loc de joaca de capul lui nici nu ar mai întoarce capul după mine.E înnebunit după leagăne, tobogane etc. Cu noi e afectuos , mai ales cu mine, mă îmbrățișează și sta cu capul pe mine , dar nu știe să pupe dar ar vrea..imi înghite nasul. E fascinat de uși: să le închidă, să le deschida,. Ce bine ca e cald si stăm și noi mai mult afară! Sănătate la pui si sa creșteti mari si voiosi!!!

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 13, 2016

   Reply

   Sanatate si voua!! Fiecare copil are ceva ce il face minunat

 • avatar image

  Super-Mami

  apr. 15, 2016

  Reply

  <3

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 15, 2016

   Reply

 • Micuța mea a împlinit 1 an și 7 luni. Ce preferințe are? Emotiidemamica.ro

  aug. 23, 2018

  Reply

  […] diferită de Edy, așa că au și pasiuni diferite. Dacă la aceeași vârstă Edy învăța animale, numere și culori, ea preferă dansul, muzica și moda. Se încalță toată […]

Lasă un răspuns