Activitati si jocuri

Edy ecologistul culege gunoiul de pe jos

ecologistul

Cred că toate mamele știu că cel mai simplu mod de a face curățenie în casă atunci când ești doar cu copilul, este să îl implici și pe el. În caz contrar, el va face exact ce nu îl lași în mod normal sau va vrea să stea cu tine, să vii la el, va vrea în brațe, băgat în seamă etc. Și eu încerc să îl implic uneori pe Edy: îi dau cârpă și lui să șteargă praful, îl las să tragă rufe din mașină, să îmi dea clești, îl trimit să arunce la gunoi câte ceva, așa că am avut când să îi explic de ce facem aceste lucruri. El e foarte încântat de fiecare lucru nou pe care îl învață. Acum îi pot spune și Edy ecologistul pentru că începe să facă și afară curățenie.

 

În fiecare zi când ieșim afară, eu duc gunoiul. Uneori i-am dat și lui să ducă punga și a fost foarte bucuros că poate face asta. Dacă vede la cineva o pungă neagră, tot timpul strigă ”gunoiuuuul” :). Eu i-am arătat că acolo ducem lucrurile nefolositoare: ambalaje, pungi, cutii, resturi etc. Tot timpul îl felicitam pentru că ducea responsabilitatea la bun sfârșit când îl rugam să arunce ceva.

De la o vreme a început să culeagă lucruri de pe jos.

Alege în special bețele de acadele și capacele de la sticle, le ține un pic în mână și în final le aruncă (de obicei când găsește altceva mai interesant). Credeam că se oprește la atât și la un moment dat va renunța să mai culeagă lucruri, însă de vreo 3 zile adună şi ambalaje pe care vrea să le arunce. Până acum n-a fost ceva care să mă țină lângă coş, dar ieri am ieșit de la un supermarket și chiar lângă intrare era un bancomat. Mi-a arătat cutia de acolo și când i-am zis că e coș de gunoi a început să culeagă toate hârtiuțele de pe jos din apropiere și să le arunce. Abia am reușit să îi distrag atenția spre altceva şi să plecăm de acolo.

Știu că mulți o să spună că îl las să ia de jos prea multe, că au microbi şi pământ, dar uneori mă gândesc că îl opresc din explorare dacă stau cu gura pe el: „lasă jos” şi „nu e voie”. Cred că e o perioadă care va trece. Există apă şi săpun.

Aş vrea ca toți părinții să își învețe copiii să arunce gunoiul la coş.

Poate așa nu ar mai exista atâtea ambalaje pe jos. Partea proastă e că am văzut prea mulți părinți care aruncă pe oriunde şi copiii chiar nu au un exemplu pozitiv pe care să îl însușească.

Tu cum procedezi cu gunoiul? Arunci pe jos?

Crezi că e important să folosim coșurile de gunoi?

Facebook Comments
Activități educative în aer liber
Joacă în aer liber

4 Comments

 • avatar image

  Monica

  apr. 10, 2016

  Reply

  Eu cred că e bine că-l înveți așa ;) Și pe mine m-au învățat ai mei tot așa și acum umblu cu tot felul de chestii prin buzunare până găsesc un coș de gunoi sau până ajung acasă :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 10, 2016

   Reply

   Da.. pacat ca cei ca tine sunt pe cale de dispariție..

 • avatar image

  Mamica Mariei

  apr. 12, 2016

  Reply

  E tare dulce! Felicitari pentru educatie!

  • avatar image

   emotiidemamica

   apr. 12, 2016

   Reply

   multumiiim

Lasă un răspuns