Sarcina, maternitate si nastere

Când să faci al doilea copil?

Al doilea copil

Mi-e tare drag să fiu mamă, chiar dacă fiecare zi pare că devine mai solicitantă, mai grea. E frumos când vezi rezultatul, mie parcă nu îmi vine să cred ce am „plămădit”, ce am adus la viață şi cresc acum. E de-a dreptul minunat.

Când nu ai copii, te gândești că vrei măcar doi, să fie pereche. Să se învețe unul pe celălalt tot felul de lucruri, să crească împreună, să se joace. Dar după primul, mulți părinți dau câțiva pași înapoi. De ce? Motive se găsesc întotdeauna… Sarcină și naștere dificilă, faptul că o iei de la capăt, lipsa timpului, lipsa ajutorului etc

De multe ori simți că vrei încă un copil, dar brusc, în minte, apare nedumerirea: „o să mai pot iubi un alt copil?”. Și eu m-am gândit la asta şi la multe alte lucruri.

Oare există o vârstă potrivită pentru al doilea copil?

Eu cred că fiecare mamă găsește resurse de tot felul ca să crească încă un copil, să îl iubească și să facă tot ce e necesar pentru el. E nevoie doar de dragoste, restul vine de la sine. Un părinte care iubește cu adevărat, face sacrificii.

Cred că primii doi ani din viață sunt foarte importanți. Copilul are nevoie de foarte multă atenție. După ce trec doi ani și vezi că te înțelegi cu cel mic, simți că ți-ar fi greu să o iei de la capăt. Te întrebi dacă cel mare va înțelege, dacă va fi bine. Eu cred că dacă ai răbdare și reușești să înțelegi sentimentele copilului, va fi mai ușor, iar el se va acomoda mai repede. Dacă e prea mare, te întrebi dacă nu va fi prea răutăcios sau prea gelos. Îți faci griji dacă e diferență între ei sau dacă o să te descurci.

Eu cred că întrebări și gânduri negre vor fi tot timpul, la orice vârstă, așa că al doilea copil ar trebui să apară atunci când ți-l dorești. Vei fi pregătită, indiferent de ce sentimente s-ar lupta în mintea sau inima ta. Te vei descurca, iar dragostea își va face apariția odată cu embrionul din burtică.

Tu ce părere ai? Există o vârstă potrivită pentru cel de-al doilea copil?

Pe curând!

Facebook Comments
Prima ecografie. Sarcina nr. 2
Despre sex. Al copilului, bineînțeles

5 Comments

 • avatar image

  Racolța Petru

  mai 19, 2016

  Reply

  Depinde de foarte multe condiții și, mai ales, de concepții. Văd că nici tu nu ești hotărâtă. Eu aș zice, judecând după copilăria mea, că nu-i bine să faci mari pauze între doi copii.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 19, 2016

   Reply

   Eu nu stiu de ce reiese ca nu sunt hotarata.. sunt mai mult decat hotarata :)

 • avatar image

  racoltapetru6

  mai 21, 2016

  Reply

  Ok. Atunci aștept, în viitorul apropiat, vestea cea mare. :)

 • avatar image

  Marius

  mai 18, 2018

  Reply

  Momentul potrivit nu este acelasi pentru toti, asta ar trebui sa inteleaga multa lume :)

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mai 19, 2018

   Reply

   Asa este! ;)

Lasă un răspuns