Parenting

Preocupată de ce cred ceilalți? Ca părinte, e mai bine să nu îți pese

Edy face uneori niște lucruri așa de grozave că aş da un spectacol să invit pe toată lumea să îl vadă. Dar nu o fac, pentru că nu mă interesează părerea altcuiva despre el. Pentru mine este „cel mai” şi nu îmi trebuie confirmare că e așa. 

De multe ori lumea nici nu se uită la câte știe, ci la cât de gras sau slab e, că are bluza pătată de mâncare, că se încruntă nu ştiu cum, că pantalonii ăia i-am dat și ieri, că seamănă cu nu ştiu cine și tot așa. 

Oamenii sunt cârcotași.

Când copilul vorbește frumos, se găsește cineva să comenteze că e prea slab sau gras. Dacă e vioi, e nasol că nu vorbește. Dacă e prea activ, e obraznic. Dacă e mic, sigur e îmbrăcat necorespunzător sau plânge prea mult. Din cauza cârcotelii, părinții sunt mai preocupați de părerile celor din jur decât de părerile lor referitoare la proprii copii. Şi e rău așa, că trece timpul şi nu mai reușim să vedem ce avem lângă noi.

Am observat că mulți părinți sunt jenați atunci când copilul nu se ridică la așteptările celor din jur. Dacă nu impresionează cu ceva, e clar, nu e bine crescut. Mă refer la faptul că acasă e într-un fel şi în oraș nu se comportă la fel, iar părinții au procese de conștiință că cei din jur nu i-au văzut capacitățile.

Chiar nu îți poți face o părere despre un copil in cateva minute.

Am mers odată în parc cu Edy și ne-am așezat pe o bancă. A venit un tătic cu fetița de 11 luni și se plimbau pe lângă noi. Eu i-am arătat lui Edy fetița, l-am întrebat dacă vrea să o salute. Edy a salutat iar tatăl respectiv a început să tragă de copil: „hai fă și tu cu mâna. Hai, așa cum faci acasă! Dă-i un pupic, măcar. Hai, de ce nu vrei? Fă cum faci acasă! Măcar fă-i pa-pa”.

Când a văzut că fata nu vrea şi nu vrea, a început să ne spună vizibil jenat că acasă face și din mână, dă și pupic şi că nu înțelege de ce acum nu a vrut. Mă uitam la el așa crispată, dezamăgită şi mă întrebam cu ce l-a ajutat că s-a scuzat atât. Nu ne mai văzusem niciodată, putea spune că pleacă și atât. Edy nu face pa-pa nici acum de fiecare dată, la aproape 2 ani şi nu insist. Cred că atunci când va fi momentul va face singur. Nici noi nu facem din mână la plecare, el de ce trebuie să facă? Nu vrea, nu-l forțăm. 

Eu sunt de părere că trebuie să ținem întotdeauna cu familia, nu cu cei din jur. Citisem la un moment dat nu mai știu unde despre momentul în care te întâlnești cu cineva cunoscut şi copilul tău spune la adresa persoanei ceva de genul „nu îmi place fața ta”. Noi avem tendința să intrăm în panică și să facem copilul cu ou și cu oțet „vai, să îți fie rușine” sau alte de astea.

Am putea să îi acceptăm părerea (poate chiar nu îi place de persoana respectivă) şi să dregem situația delicat („îmi cer scuze, e încă mic şi nu prea înțelege lucrurile astea”). Mai târziu e ok să avem o discuție separată cu el despre momente de acest gen. Astfel, nu îi transmitem mesajul „ține-ți gura”, nu îl facem de râs și îi respectăm părerea. Copiii au dreptul la păreri şi la faptul că vor să facă sau nu lucruri. Nu sunt animale pe care să le dresăm, sunt copii sensibili pe care trebuie să îi ajutăm să se exprime.

Eu am învățat să nu mă gândesc la ce cred alții despre copilul meu.

Am avut momente în care am avut tendința să mă justific sau să dau explicații (şi poate încă mai am, e ceva moștenit) dar mi-am dat seama că ceilalți nu dau doi bani pe motivele noastre. Nu interesează pe nimeni. Bârfă iese din orice.

În seara asta am ieșit cu Edy și încă cineva la plimbare. Ne-am mai întâlnit cu încă o persoană şi cea cu care eram eu a fost întrebată dacă a ieșit cu cel mic. Răspunsul nu a fost „da, ne plimbăm că e plăcut afară” cum era de așteptat ci „da, dar ce mofturos eee, nu știu ce e cu el în seara asta”. Ce e drept, Edy chiar era mofturos şi obosit, dar m-a enervat situația.

Cui nu-i place de fiul meu, să nu se uite.

Nu îmi cer scuze la nimeni că îmi vede copilul. Nu trebuie să îi placă cuiva de el, așa că nu îmi cer scuze că e mofturos sau că nu îndeplinește condițiile de bază impuse de societate. E al meu, așa l-am crescut, mofturos.

E treaba mea dacă cineva crede că mă chinui cu el sau dacă are impresia că al meu nu cere nimic niciodată și a-l crește e o vacanță prelungită. Fiecare își crește copiii în stilul propriu și atât. Nu e nevoie de alte explicații.

Eu pe Edy o să îl protejez. Sunt sigură că toate lucrurile astea vor ajuta mai târziu la relația noastră. Eu nu vreau un subaltern. Nu vreau un copil care să spună doar ce şi când i se permite, ci un copil sigur pe el care să aibă încredere în noi, părinții lui.

 Pe curând!

Facebook Comments
Frica de alți copii
Sfaturi pentru părinții începători

9 Comments

  • avatar image

    racoltapetru6

    mai 23, 2016

    Reply

    Subscriu și eu, cu toată convingerea, la cele spuse de tine.

    • avatar image

      emotiidemamica

      mai 23, 2016

      Reply

      Inseamna ca am dreptate :)

      • avatar image

        racoltapetru6

        mai 25, 2016

        Reply

        Fără nicio îndoială! :)

  • avatar image

    mamicadeleut

    mai 25, 2016

    Reply

    Bravo pentru articol si pentru convingeri ! Cand avea bebe cateva luni si eu nu aveam cine stie ce experienta, ascultam de parerea "babelor" din familie. Alergam cu bebe la doctor pentru ca era "prea slab", "se uita stramb", "nu aude", "are extremitatile disproportionate fata de corp"...dar m-a lamurit doctorul...sunt persoane, din pacate si ffff apropiate, care isi hranesc vanitatea cu vorbe grele la adresa tuturor doar ca sa fie ele mai cu mot. M-a racorit cumva articolul si sper sa ajute cat mai multe mamici. Acum nu mai dau doi bani pe ce crede lumea. Am cel mai cel copil si nimeni nu mai indrazneste sa zica nimic de el !

    • avatar image

      emotiidemamica

      mai 25, 2016

      Reply

      Adevarul e ca la inceput mi-am pus o mie de întrebări daca fac bine.. acum si eu m-am obisnuit cu mine :) si parca pot discerne altfel in anumite situatii. Nici nu mai pun la suflet tot ce mi se spune.. Cred ca daca te tii la inceput pe pozitii si iei atitudine ajuta pe mai tarziu ca prinzi inctedere in propriile forte. Daca ne lasam duse de val ajungem sa facem totul din auzite si după parerile celor din jur

  • avatar image

    cestmoialinaldt

    mai 25, 2016

    Reply

    Ai mare dreptate, trebuie sa ni i apropriem altfel mai tarziu nu o sa ne considere si prietenii lor si in loc sa vina la noi cu orice problemuta, or sa fuga de noi. Ori nu asta cautam cant incercam sa i educam cum se cuvine. :)

  • avatar image

    Adina

    oct. 10, 2016

    Reply

    Mi-a scapat articolul asta :) Am citit la un moment dat ca unii se simt mai bine cand se scuza. De exemplu, daca tii o prezentare si esti foarte emotionat, ajuta sa spui la inceput: "-am mari emotii, sper ca nu o sa ma lasati singur daca ma voi balbai un pic" (ceva haios, nu stiu daca e cel mai bun exemplu, dar ca idee). E ceva psihic. Am incercat-o si pe mine si a mers :). Nu am vrut sa ma scuz, ci faptul ca am prezentat pentru prima oara ceva s am spus asta m-a facut sa ma simt mai bine. Sunt si eu om si am impartasit emotii - m-a ajutat. Daca m-au judecat x si y, treaba lor. Cred ca asa si cu taticul respectiv. E normal sa vrei sa vada lumea ce poate odorul si sa fii dezamagit ca acasa face si in vizita nu, dar se educa! Mai zice o datA, de doua, de noua si va intelege. Eu am ajuns sa vorbesc in fata a catorva sute de oameni, pe o scena, si nu am mai avut nevoie de introduceri :) Daca si sistemul ne-ar invata de mici... Ce bine ar fi!

    • avatar image

      emotiidemamica

      oct. 10, 2016

      Reply

      Cu copiii nu e chiar asa. Adica daca azi s-ar putea sa spuna ceva, mâine ai toate sansele sa nu mai auzi. Sau daca unei persoane ii zambeste si ii face cu mana, la alte zece s-ar putea sa se uite incruntat, sa planga sau sa nu vrea sa "execute" ce zic parintii. Si toata treaba asta se educa greu. Adica daca la 11 luni face cu mana, la 2 ani cand toata lumea cere in mod expres asta pentru ca "e mare copilul si trebuie sa stie", el nu face doar pt ca nu vrea. Asta nu inseamna ca stie sau nu sa faca din mana. O sa vezi mai tz ca presiunea e mare din partea celor din jur si ei se asteapta ca sa vada la copilul tau de toate. Iar timpul nu trece mai repede. Tot trebuie sa astepti o vreme, uneori si un an pentru schimbari. Noua ni s-a spus " sa nu ma faci de ras", "fa asa ca asa trebuie" insa asta nu e o solutie. Trebuie rabdare si sa accepti sa fii judecata aspru :). Poate tu nu ai asa multa lume carcotasa in jur, dar sigur nici nu o sa scapi de situatii de astea

  • Cum reacționezi când copilul cade și se lovește?

    mai 09, 2019

    Reply

    […] decât o căzătură şi uneori râde şi zice „buf” încă de cinci ori după aceea. Am învățat să nu îmi pese ce zic alții și fiindcă așa simt că îl ajut să devină independent, așa mă […]

Lasă un răspuns