Mancare, sanatate, retete

Gustările lui Edy la 1 an și 8 luni. Variante sănătoase pentru a evita dulciurile din comerț

Diversificare introducem fructe variante sănătoase

Edy are un an și 8 luni şi, ca orice copil, vrea să molfăie ceva între mese. Când ieșim afară şi i se face foame sau nu apucăm să ajungem acasă exact la ora mesei, e necesar să găsim variante. M-am gândit să vă scriu cum procedăm noi și ce variante sănătoase am găsit în aceste cazuri. 

Până acum, Edy nu a mâncat dulciuri din comerț. Am căutat să nu îi dau cine știe ce gustări pline de e-uri şi conservanți, așa că cel mai des am la mine fructe. Edy mănâncă merele fără coajă, așa că înainte să plec de acasă pun într-o punguță câteva felii. Mi se pare că fructele sunt întotdeauna o variantă perfectă mai ales că nu îi strică foamea.

Am mai luat în geantă portocale, banane, căpșuni într-o caserolă mică (îi plac foarte mult) sau alte fructe de sezon( pere, caise, prune, piersici, gutui etc). Dacă nu avem fructe proaspete îi dau și deshidratate, dar asta se întâmplă foarte rar. Când mergem la piață îi cumpăr fructe dacă vrea şi i le spăl la robinetul de acolo. Nu îi dau niciodată fructele nespălate.

Fructele deshidratate le cumpăr de la magazinele naturiste. Iau stafide, merișor, mixuri de fructe, coacăze, curmale etc. Mă interesează să nu fie confiate. Cele confiate au și zahăr adăugat, așa că iau neapărat deshidratate.

În afară de fructe, mai cumpăr rondele de orez. Întotdeauna mă uit pe etichetă pentru că majoritatea au foarte multe ingrediente. Cele mai bune pentru noi sunt cele din imagine, de la SanoVita. Conțin doar orez expandat, fără sare sau alte adaosuri.

Gustari-copii-bebelusi-sanatos-intre-mese

În geanta mea se găsesc cam tot timpul alune. Arahidele de la Fiesta, cu coajă, sunt sărate dar sunt foarte gustoase, coapte, nu prăjite. Eu i le cojesc și aleg să nu fie din acelea cu multă sare pe ele. Nu se îneacă cu ele. i-am dat alune de când a împlinit un an şi poate mai înghite uneori jumătăți, dar și mestecă. Îi plac foarte mult.

Chiar dacă alunele sunt primele pe listă, cumpăr des şi fistic, semințe de floarea soarelui, de dovleac, migdale, alune de pădure, caju etc. Fisticul îi place cel mai mult dar nu le refuză niciodată nici pe celelalte. Când cumpăr, mă uit să fie de asemenea coapte, nu prăjite. Bineînțeles că ar fi mai sănătos să le coc eu acasă, dar se întâmplă foarte rar să fac asta.

Edy mai mănâncă și semințe de pin. De multe ori ca gustare, dar uneori așa îi fac poftă de mâncare. Adică îl aduc în bucătărie și îi spun că i-am pregătit semințe de pin și apoi continuăm cu masa, fără să opună niciun fel de rezistență. Dacă se joacă şi îi spun că mergem să mâncăm, nu e la fel de încântat, deci pentru noi e o soluție bună câteodată.

Printre ronțăieli se numără şi grisinele uneori. Deși sunt multe tipuri pe piață, rar găsesc cu ingrediente bune, chiar dacă pe pungă scrie „grisine simple”. Majoritatea nu sunt chiar simple… Noi am ales de la Solaris pentru că au doar făină, ulei, drojdie și sare. Au și covrigei buni, dar lui Edy nu îi plac covrigeii acum.

Se întâmplă să cumpărăm din oraș covrigi cu susan sau semințe de floarea soarelui, dar nu e o regulă la fiecare ieșire. Prefer să îl hrănesc bine când plecăm de acasă.

Am mai cumpărat ananas la conservă de la Dole. Soțul meu e mare fan şi în afară de ananas şi suc propriu nu are altceva adăugat. Știu că nu e recomandat să mănânce copiii ceva la conservă, dar fiindcă am mâncat noi și nu are zahăr adăugat, i-am dat și nu a fost o tragedie. V-am mai zis, fiecare alege în funcție de propriile păreri.

Aceasta este lista noastră cu vadiante sănătoase de gustări, modelată şi după preferințele lui Edy. Biscuiți și pufuleți am evitat să îi dau. Aș mai vedea gustare şi un iaurt, însă Edy nu e mare fan. Iaurturi cu fructe nu i-am dat niciodată și nici nu am de gând. Din acelea natur îi mai dau dimineața sau seara. Are zile când mănâncă mai mult și zile când mănâncă mai puțin.

Tu ce variante sănătoase de gustări îi dai copilului când mergi în oraș?

Pe curând!

Facebook Comments
Despre gustările sănătoase GreenSense
Limonadă

7 Comments

 • avatar image

  racoltapetru6

  mai 23, 2016

  Reply

  Ar trebui să iau lecții la capitolul ăsta, dacă aș fi părinte. Sunt atâtea alegeri!

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 23, 2016

   Reply

   Unele alegeri sunt bune si pt noi. Eu cred ca e mai bine sa mancam o punga de alune decat o ciocolata de exemplu :)

 • avatar image

  mopana

  mai 28, 2016

  Reply

  Eu eram cu iaurturile. Imi placeau si fructele, dar nu atat de mult. Ma cam obligau ai mei sa le mananc :(

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 28, 2016

   Reply

   :) bine ca era alternativa

   • avatar image

    mopana

    mai 28, 2016

    Reply

    Ai dreptate :)) Nu pot spune ca m-au fortat, dar cand le vezi acolo zi de zi, le mananci nu ai ce sa faci :) Hugs <3

 • avatar image

  Sircu Tatiana

  iun. 07, 2016

  Reply

  Eu le pun la pachet alor mei sandwich-uri creative ca cele de aici. Poate va ajuta si ideea asta: jurnaluldietelor.blogspot.ro/2015/12/mini-sandwich-uri-gustoase-si-sanatoase.html

 • De ce Edy nu mănâncă pufuleți? - Emotii de mamica

  oct. 25, 2016

  Reply

  […] întâmplat în fața mea am mulțumit Celui de Sus că am luat decizia asta. Sunt o grămadă de gustări sănătoase cu care putem înlocui […]

Lasă un răspuns