Povestiri din viata

Pătuț de lemn vs. pliabil

Dacă a venit timpul să cauți un patut pentru bebe, cred că te vor ajuta cele câteva sfaturi de mai jos. Am scris acest articol ca să știi ce să ai în vedere când alegi între un pătuț pliabil și unul de lemn. Iată:

– În primul rând cele de lemn sunt mai stabile față de cele pliabile. Unii părinți evită pătuțul de lemn ca să nu se rănească bebelușul, dar se pot pune protecții pe margine care să nu permită accidentele.

– Pătuțul pliabil este ușor de manevrat. Îl poți plimba peste tot, strânge sau desfășura oricând. Îl poți lua când pleci din localitate și nu e nevoie să îi cauți loc de depozitare când nu mai ai nevoie de el. Există şi pătuțuri de lemn cu roți, însă nu se strâng într-o geantă ca cele pliabile.

– Noi am avut un pătuț pliabil pentru Edy și atunci când se mișca în el, se legăna şi nu îi plăcea. Cred că se speria. Stabilitatea contează foarte mult la vârste mici, însă unii copii dorm mai bine legănați şi ăsta poate fi şi un avantaj.

– Un alt lucru pe care eu îl consider foarte important este că la unele pătuțuri de lemn o parte se detașează așa încât ai acces la copil fără să te ridici. În plus vezi dacă totul e în regulă când ai nevoie. Poți alăpta direct din pat, copilul își simte părinții aproape și nu e pericol să cadă. Cred că e foarte important acest lucru, însă trebuie să ai grijă ca mărimea patului să nu fie diferită de cea a pătuțului. (Unele au cleme de prindere de pat și trebuie să fie la aceeași înălțime).

– Pătuțul de lemn se curăță un pic mai ușor față de cel pliabil. Dacă ai husă și saltea le poți spăla la mașină, iar de pe lemn praful se șterge cu o cârpă moale. Cel pliabil se prafuieste pe margini și se poate șterge tot cu cârpa, dar nu se poate spăla în totalitate în mașină. La noi Edy stătea cu gura pe margine şi ștergeam cu cârpă umedă când se păta. Mi se pare mult mai practic şi mai igienic să poți spăla tot așa cum trebuie.

– Pătuțul pliabil e de obicei colorat şi cu figurine din desene animate,iar cel de lemn e mai sobru şi clasic. Se poate însă folosi husă colorată pe cel de lemn pentru a-l înveseli dacă asta e o problemă.

– Pătuțul pliabil are uneori o zona de depozitare dedesubt dar numai dacă nu este folosit ca țarc de joacă. Cel de lemn nu are spațiu de depozitare în general dar există modele cu tot felul de dulapuri suplimentare.

– există pătuțuri de lemn care pot fi folosite apoi ca pat normal pentru copil. Deși sunt mai scumpe, mi se par foarte practice pentru că nu investeşti de două ori şi nu ai de depozitat patul mic.

Prețul este diferit în funcție de model, dar cele de lemn sunt în general mai scumpe.

Paturi de lemn şi pliabile găsiți pe site-ul Noriel. Rămâne să vă decideți voi ce aveți nevoie pentru propriul copil.

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
Din nou cu căruciorul la plimbare
Halatul cu iepuraş

7 Comments

 • avatar image

  Racolța Petru

  mai 18, 2016

  Reply

  Deduc că pătuțul de lemn e mai indicat, doar că-i mai scump și necesită niște îmbunătățiri. Eu zic că merită.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 18, 2016

   Reply

   Asa zic si eu

  • avatar image

   marimaria88

   mai 28, 2018

   Reply

   Și eu tot pentru pătuț de lemn am fost întotdeauna. De lovit se poate lovi mai rău în cel pliabil căci are cadrele acelea din fier.

   • avatar image

    Emoţii de mamică

    mai 28, 2018

    Reply

    Accidente se pot intampla oricand din orice. Copiii trebuie supravegheati ori cu patut, ori fara

 • avatar image

  Marius

  mai 18, 2018

  Reply

  Noi avem ambele. Patutul de lemn pentru acasa si patutul pliabil pentru deplasari. Din pacate dupa varsta de 6 luni a renuntat la ambele :))))

  • avatar image

   Emoţii de mamică

   mai 19, 2018

   Reply

   La noi nu a stat mai deloc in patut. Foarte putin l-am folosit...

  • avatar image

   marimaria88

   mai 28, 2018

   Reply

   Nici noi nu l-am folosit la Eliza, dar în schimb îl folosim la Gabi. Și îl iubește enorm. Până nu îl pun în pătuțul lui nu se culcă.

Lasă un răspuns