Nou nascut si bebelus / Parenting

Sfaturi pentru părinții începători

constientizezi cand devii parinte

Părinții începători au multe emoții și sunt la intersecția cu un drum presărat cu necunoscute. Mama are nevoie de mult sprijin după naștere și ar ajuta-o enorm să existe înțelegere și armonie în familie. Probabil că fiecare dintre ei au nevoie de sfaturi, dar nu atât de multe încât să nu mai știe cum e bine să procedeze. M-am gândit să ajut eu cu câteva repere pe care ar fi bine să le cunoască părinții începători.

Tații au tendința să nu se bage, de multe ori pe motiv că nu se pricep, de aceea o să vă împărtășesc un secret: nici mamele nu se pricep! Toate lucrurile se fac la început cu emoții și frică, stângaci, poate și greșit, dar până la urmă se învață. Sunteți amândoi începători şi puteți învăța împreună!

Poate că, de multe ori, apariția unui copil vă pune multe semne de întrebare. În plus oboseala, neștiința, mulțimea de sfaturi primite din toate direcțiile vă panichează. Eu cred că toată lumea trece prin asta şi cea mai bună metodă de a ieşi învingător este să îți asculți instinctul!

Știu că o să te gândești în nenumărate cazuri: „oare fac bine așa?”, „am destul lapte?”, „oare îl țin prea mult în brațe?”, „o să am un copil obraznic?”, „nu îl alint prea mult?”, „o să mă descurc?” și muuuulte altele. Toate vin în mintea noastră, a tuturor, pe fondul neîncrederii în propriile forțe.

De fapt inima e cea care ne zice ce să facem şi ar trebui ascultată.

Copilul are nevoie de părinți. Ținutul în brațe nu e niciodată prea mult. De fapt, un copil ținut în brațe va ști că în părinții săi găsește sprijin oricând și, contrar părerilor tuturor, va fi mai independent. Copiii nu știu altceva decât că sunt în siguranță aproape de bătăile inimii mamei și pe parcurs se vor familiariza și cu restul lucrurilor și persoanelor din jur.

Ce ar trebui să facă toți părinții începători ?

În primul rând să își iubească copilul. Da, poate sună ciudat, dar a-l iubi înseamnă și a petrece timp cu el, a-i vorbi, a-i cânta, a-l ține în brațe, plimba, a-l hrăni, a-l schimba, a te asigura că este bine. Cred că în primii ani din viață ar trebui ca educația lui să fie pe primul loc și nu curățenia sau mâncarea. Timpul de calitate petrecut cu copilul va face din el un adult responsabil.

Poate va fi greu, vei fi obosit, stresat, nervos, însă autocontrolul de acum te va ajuta mai târziu. O casă liniștită, în care fericirea și dragostea sunt pe primul loc va face loc armoniei. Copilul va învăța lucruri frumoase, va fi mai relaxat și va avea un start bun. Pentru asta e nevoie de comunicare între soți, compromisuri și multă multă rabdare.

Copiii nu se nasc obraznici!

Pot avea personalități diferite, însă nu se nasc cuminți sau obraznici. Acest lucru este influențat de către părinți, de mediul în care cresc și felul în care părinții acționează, contează mult încă de la naștere. Dacă ai impresia că ai un copil obraznic, înseamnă că ceva nu faci bine. Caută variante de parenting cu blândețe!

Copilul are nevoie să îi vorbești, să îi arăți lucruri noi, să îi explici ce face bine dar și ce face rău, să îl ajuți și să te joci cu el cât mai mult. Are nevoie de înțelegere, calm şi iubire. Nu fi autoritar, nu fi permisiv, fii echilibrat, deci caută calea de mijloc.

Vei trece prin multe situații grele. Vei avea momente în care vei plânge, va trebui să iei decizii multe și în timp scurt. Așa e cu copiii, dar să știi că plânsul face bine și ne ajută sa găsim calea. A fi părinte nu e un lucru ușor și nici nu e ceva ce știe toată lumea să facă. Informează-te, citește, învață. Doar așa vei fi mai bun și vei putea evolua tu, ca părinte, pentru a vedea evoluție și în copil.

Pe curând!

Facebook Comments
Despre sex. Al copilului, bineînțeles
Cum procedăm când mergem cu copilul mic la cumpărături?

4 Comments

 • avatar image

  Monica

  mai 05, 2016

  Reply

  La mine tata a fost de toate :) Si politist bun, si politist rau... si frate... si sora... Nu spun ca mama nu a facut nimic din toate astea. Dar tata a fost acolo mereu poate si pentru ca avea mai mult timp.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 05, 2016

   Reply

   Eu sunt de parere ca cel mai bine e cu ambii parinti pe aceeasi lungime de unda.. insa daca nu se poate macar unul sa compenseze...

 • avatar image

  Racolța Petru

  mai 05, 2016

  Reply

  Ieri am văzut un film bun pe Cinemax, „Empire Falls”, în care tatăl îi spunea fetei lui adolescente că iubirea nu vine la comandă, ci din instinct. Dacă nu ai dragoste de copilul tău, înseamnă că e ceva în neregulă și e nevoie de un psiholog.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 05, 2016

   Reply

   Eu cred ca dragostea vine.. insa convingerile fiecaruia (sa pupi copilul doar cand doarme, bataia e rupta din rai etc) racesc in timp relatiile si se ajunge unde (eu cel putin) sper sa nu ajung niciodata

Lasă un răspuns