Nou nascut si bebelus / Parenting

Pentru părinții începători

constientizezi cand devii parinte

Părinții începători au multe emoții. După naștere, mama are nevoie de mult sprijin şi faptul că există înțelegere în familie o ajută enorm! Tații au tendința să nu se bage, de multe ori pe motiv că nu se pricep. Eu vreau să vă spun un secret.. Nici mamele nu se pricep! Toate lucrurile se fac la început cu emoții și frică, dar până la urmă se învață. Ajutați-vă soțul să înțeleagă că sunteți amândoi începători şi că puteți învăța împreună!

Poate că, de multe ori, apariția unui copil vă pune multe semne de întrebare. În plus oboseala, neștiința, mulțimea de sfaturi primite din toate direcțiile vă panichează. Eu cred că toată lumea trece prin asta şi cea mai bună metodă de a ieşi învingător este să îți asculți instinctul!

Știu că o să te gândești în nenumărate cazuri: “oare fac bine așa?”, “am destul lapte?”, “oare îl țin prea mult în brațe?”, “o să am un copil obraznic?”, “nu îl alint prea mult?”, “o să mă descurc?” și muuuulte altele. Toate vin în mintea noastră, a tuturor, pe fondul neîncrederii în propriile forțe.

De fapt inima e cea care ne zice ce să facem şi ar trebui ascultată.

Copilul are nevoie de părinți şi ținutul în brațe nu e niciodată prea mult. De fapt, un copil ținut în brațe va ști că în părinții săi găsește sprijin oricând și, contrar părerilor tuturor, va fi mai independent. Copiii nu știu altceva decât că sunt în siguranță aproape de bătăile inimii mamei și pe parcurs se vor familiariza și cu restul lucrurilor și persoanelor din jur.

Ce ar trebui să facă toți părinții începători ?

În primul rând să îți iubești copilul. Da, poate sună ciudat, dar a-l iubi înseamnă și a petrece timp cu el, a-i vorbi, a-i cânta, a-l ține în brațe, plimba, a-l hrăni, a-l schimba, a te asigura că este bine. Cred că în primii ani din viață ar trebui ca educația lui să fie pe primul loc și nu curățenia sau mâncarea. Timpul de calitate petrecut cu copilul va face din el un adult responsabil.

Poate va fi greu, vei fi obosit, stresat, nervos, însă autocontrolul de acum te va ajuta mai târziu. O casă liniștită, în care fericirea și dragostea sunt pe primul loc va face loc armoniei și copilul va învăța lucruri frumoase, va fi mai relaxat și va avea un start bun. Pentru asta e nevoie de comunicare între soți, compromisuri și multă multă rabdare.

Copiii nu se nasc obraznici.

Pot avea personalități diferite, însă nu se nasc cuminți sau obraznici. Acest lucru este influențat de către părinți și modul lor de acțiune contează mult încă de la naștere. Dacă ai impresia că ai un copil obraznic, înseamnă că ceva nu faci bine.

Copilul are nevoie să îi vorbești, să îi arăți lucruri noi, să îi explici ce face bine dar și ce face rău, să îl ajuți și să te joci cu el cât mai mult. Are nevoie de înțelegere, calm şi iubire.

Eu cred că dacă asta îți propui, reușești.

Pe curând!

 

Facebook Comments
Despre sex. Al copilului, bineînțeles
Cu Edy la cumpărături (1 - 2 ani)

4 Comments

 • avatar image

  Monica

  mai 05, 2016

  Reply

  La mine tata a fost de toate :) Si politist bun, si politist rau... si frate... si sora... Nu spun ca mama nu a facut nimic din toate astea. Dar tata a fost acolo mereu poate si pentru ca avea mai mult timp.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 05, 2016

   Reply

   Eu sunt de parere ca cel mai bine e cu ambii parinti pe aceeasi lungime de unda.. insa daca nu se poate macar unul sa compenseze...

 • avatar image

  Racolța Petru

  mai 05, 2016

  Reply

  Ieri am văzut un film bun pe Cinemax, „Empire Falls”, în care tatăl îi spunea fetei lui adolescente că iubirea nu vine la comandă, ci din instinct. Dacă nu ai dragoste de copilul tău, înseamnă că e ceva în neregulă și e nevoie de un psiholog.

  • avatar image

   emotiidemamica

   mai 05, 2016

   Reply

   Eu cred ca dragostea vine.. insa convingerile fiecaruia (sa pupi copilul doar cand doarme, bataia e rupta din rai etc) racesc in timp relatiile si se ajunge unde (eu cel putin) sper sa nu ajung niciodata

Lasă un răspuns