Jurnal de sarcina / Sarcina, maternitate si nastere

Săptămâna 11 de sarcină

Dacă în săptămânile 8-10 de sarcină nu v-am arătat silueta mea, iată ca astăzi o aveți în prim plan :). Se pare că am scăzut un kilogram față de cum eram la prima ecografie. Mi se pare că mă satur repede cu mâncare, parcă mă umplu deodată, dar seara mi se face foame şi mănânc ceva ușor. În săptămâna 11 de sarcină degetele puiului mic s-au despărțit şi oasele sale devin tot mai puternice.

E recomandat să consumăm alimente bogate în calciu pentru ca şi dinții săi să fie puternici. Prinde din ce în ce mai mult formă umană, deși picioarele sunt mult mai mici în comparație cu capul. Se dezvoltă foarte repede. Acum are în jur de 4-6 cm din creștet până în tălpi şi începând din această săptămână până în cea de-a 16-a, va crește cu câte un centimetru. Încă nu se poate distinge sexul bebelușului deşi toate suntem nerăbdătoare să îl aflăm, nu-i așa? Bebelușul are loc să înoate în lichidul amniotic, așa că asta face acolo.

Uterul s-a mărit și el, e cam cât un grapefruit, așa că unele mămici pot observa cât de cât schimbări la nivelul burticii. La mine nu știu dacă se observă. Unele femei deja observă şi diferențe la cântar. Eu am 56.5 kg (cu un kg mai puțin decât inițial), dar ştiu mămici și cu 3kg în plus la vremea asta. Dacă sunteți la prima sarcină şi doctorul v-a spus că e ok 7-10 kg in primele 5 luni şi încă pe atât în ultimele, să știți că lucrurile nu stau chiar așa. Încercați să luați cât mai puțin în greutate la început pentru că spre final nu le mai puteți ține în frâu. E foarte greu de luat doar 7 kg în ultima parte a sarcinii, așa că grijă mare la alimentație: la prăjeli, dulciuri, fast food, combinații grele etc.

Fiindcă de acum creșterea fătului este tot mai accelerată, burtica va crește.

Unele mămici încep să folosească produse cosmetice antivergeturi, pentru hidratare, elasticitatea pielii etc. Eu la prima sarcină nu am făcut vergeturi pentru că am noroc de o piele elastică, dar produsele pe care o să le folosesc vor fi cât se poate de naturale: unt de shea, ulei de măsline, ulei de cocos, de argan etc. Mi se par mult mai hidratante, cu proprietăți mai puternice de regenerare şi sunt sigură că sunt mai sănătoase față de cele de pe piață.

Cantitatea de estrogen a crescut așa că putem să observăm că unghiile şi părul cresc mai repede. Şi cantitatea de sânge din corp e mai mare şi există posibilitatea să vedem la spălatul pe dinți sânge care curge din gingii. La mine deocamdată nu e cazul.

Băile nu trebuie să fie fierbinți. De fapt e de preferat duşul rapid în timpul sarcinii. Nici statul la soare nu e recomandat, putem leșina pe stradă. Nu e de glumă, stările de slăbiciune sunt des întâlnite în sarcină și chiar dacă nu ai avut până acum, te poți trezi pe jos dacă stai mult la soare. Deci evităm pe cât posibil.

Alimentația şi modul nostru de viață îi pot influența dezvoltarea, așa că cel mai bine e să avem grijă ce consumăm. Implicați și viitorul tătic în dezvoltarea micuțului in burtă. Citiți împreună despre schimbări, mergeți împreună la ecograf. E important să știe şi el ce se întâmplă!

Tu cum te simți?
Pe curând!

Citește şi despre săptămâna 12 de sarcină

Facebook Comments
Mai pot dormi pe burtă dacă sunt însărcinată?
Săptămânile 8-10 de sarcină

8 Comments

 • avatar image

  deea tusk

  iun. 26, 2016

  Reply

  Super!Îmi amintesc și eu de perioada aceea.Aveam mici crampe jos pentru că uterul se extindea.Imi văzusem puiul la ecografie și eram f emoționată.Asteptam cu nerăbdare să îl simt miscandu-se.Sarcina ușoară în continuare.O mică sugestie: pozele dacă poți să le faci un pic mai luminoase si clare.

  • avatar image

   emotiidemamica

   iun. 26, 2016

   Reply

   O sa incerc... e f cald afara si ne-am baricadat in casa asa ca lumina e zero aproape. Sotul e la serviciu asa ca am facut pozele cum am putut :(

 • avatar image

  mamadematei

  iun. 27, 2016

  Reply

  Hey, felicitări! Sănătate și toate cele bune :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   iun. 27, 2016

   Reply

   Mulțumesc!

 • avatar image

  racoltapetru6

  iun. 27, 2016

  Reply

  Cred că vecina mea are tot atâtea săptămâni de sarcină, și e tot la al doilea copil. Probabil că veți naște deodată. :)

  • avatar image

   emotiidemamica

   iun. 27, 2016

   Reply

   :) sa ii zici ca o aștept pe blog sa schimbam impresii

 • avatar image

  cestmoialinaldt

  iun. 27, 2016

  Reply

  Hai ca arata foarte bine pentru săptămâna 11. E bine ca te a prins vara si poti manca multe, multe fructe. Sarcina ușoară în continuare!

  • avatar image

   emotiidemamica

   iun. 27, 2016

   Reply

   :) multumesc! Da, cred ca si iarna daca era devoram orice feuct gaseam

Lasă un răspuns