Diverse / Parenting

Cum reacționăm când copilul cade şi se lovește?

Copilul cade și se lovește un an

Întotdeauna se întâmplă mici accidente. Înainte de a fi părinte, poate avem tendința să judecăm. Vedem copilul altcuiva cum cade și se lovește iar părinții nu sunt lângă el să evite, așa că ne gândim că nu își cresc bine copilul. Apoi avem și noi copil şi aflăm că o căzătură de pe pat nu e o tragedie și că se întâmplă oricui, iar unele accidente din parc se întâmplă, oricât de mult l-ai supraveghea. 

Era noaptea când Edy când a căzut prima dată din pat. Avea cam 8 luni. S-a rostogolit în pat și am auzit doar o bufnitură urmată de plâns. Tremuram toată și m-am speriat. L-am liniștit repede pe el, dar eu încă mă gândeam dacă nu l-a afectat cumva.

Când a început să exerseze mersul, era atent pe unde calcă. Am considerat că are nevoie să învețe unele lucruri singur şi nu am stat în umbra lui la fiecare pas. S-a mai întâmplat să cadă, însă am reușit să privesc lucrurile altfel. Am hotărât să vă scriu şi vouă despre acest subiect pentru că știu mulți părinți stresați care au nevoie de îndrumare.

Cum reacționăm când copilul cade și se loveşte?

Când cel mic e bebeluș, e dificil să îl vezi că plânge din neatenția ta. Cade, se întâmplă, însă în loc de procese de conștiință e bine să îi urmăreşti gesturile. Plânsul după o căzătură e „de bine”. Se sperie, îl doare, e normal. Nu e normal să leșine, să aibă amețeli, să îl vezi altfel decât e de obicei. 

Unii copii vomită din cauza sperieturii, însă uneori poate fi o altă cauză şi trebuie mers la medic. Apare cucui, curge sânge, va trebui să fii acolo lucidă să acționezi cumva. Dacă te pierzi, nu îl ajuți. 

Copiii mici au capul ca o minge. Adică flexibil şi rezistent. Nu putem ignora o căzătură, însă dacă nu sunt semne şi modificări de comportament, nu cred că e nevoie să alergăm cu disperare la medic. Eu sunt convinsă că mamele au un al șaselea simț şi pot evalua situația şi stabili dacă e sau nu necesar un consult de specialitate. 

Când mai crește şi deja conștientizează acest lucru, în afară de faptul că trebuie să evaluăm situația, trebuie să avem grijă şi la comportamentul propriu. Am văzut copii care făceau o tragedie dintr-o căzătură pe covor aproape nesemnificativă, doar pentru că părinții reacționau greșit. E bine să fim lângă ei dacă au nevoie de ajutor, dar cred că dacă insistăm prelungim momentul.

Când copilul cade și se lovește, un „îmi pare rău” e mai potrivit decât altceva

A căzut, nu e necesar să plângem și noi cu el. Îl putem întreba dacă are nevoie de ajutor, îl putem ajuta, lua un pic în brațe dacă e cazul, dar nu cred că trebuie să ne năpustim asupra lui să îl ridicăm repede, să îl scuturăm ca și cum s-a întâmplat o nenorocire. Îi putem explica faptul că a căzut, putem aștepta să se ridice, îl ajutăm dacă nu poate şi eventual detensionăm un pic situația.

Îi putem arăta cum se poate scutura singur, îl putem face să râdă şi cu timpul va trece şi el ușor peste astfel de momente. Va putea înfrunta singur, nu va depinde tot timpul de noi. Asta înseamnă că îl ajutăm să devină independent.

De cele mai multe ori ne vine să spunem: „Vezi? Ți-am zis eu să fii atent” sau „Data viitoare să nu mai faci așa, să fii atent că uite ce se întâmplă”. Copilul are nevoie să simtă că cineva îi e alături, nu că îl cicălește sau îi ține morală. Un „te-ai lovit, îmi pare rău” e mult mai potrivit decât orice altceva.

Am văzut şi părinți care stau foarte mult în spatele copilului de frică să nu cadă. Cu cât sunt mai mici, greutatea e mai mică şi căzăturile sunt mai ușoare. Dacă stăm în urma lor, se vor baza tot timpul pe noi şi le va fi foarte greu să facă lucrurile singuri.

Când copilul învață să urce scări şi să coboare, putem sta lângă el dar nu e nevoie să îl atingem, dacă vedem că se descurcă. Va prinde încredere în el. Dacă urcă pe o rampă, un gard sau stă pe o piatră, de multe ori țipăm la el să coboare, dar nu ajutăm așa.

Nu e bine să strigăm copilul atunci când face ceva ce noi considerăm că poate avea urmări, pentru că îi afectăm concentrarea. Nici să îl muștruluim dacă ceva nu îi iese. Suntem acolo să îl ajutăm şi îndrumăm.

Şi mie mi-e milă de Edy când cade. Am avut noroc până acum să nu îl văd în situații foarte urâte. Uneori am devenit și acea mamă denaturată care se uită de la trei metri distanță cum copilul urcă singur pe tobogan sau coboară scările din bloc ținându-se de balustradă (la vârsta de 2 ani). Aștept să îmi ceară ajutor dacă nu reușește să urce o bordură şi când cade îi zic doar „ne ridicăm şi ne scuturăm”.

Uneori sar oamenii din jur să îl ajute când cade şi poate sunt judecată şi eu că nu o iau la fugă când îl văd pe jos. Edy știe că nu e decât o căzătură şi uneori râde şi zice „buf” încă de cinci ori după aceea. Am învățat să nu îmi pese ce zic alții și fiindcă așa simt că îl ajut să devină independent, așa mă comport.

Tu cum reacționezi în astfel de situații? Dar copilul tău? Crezi că e bine ce faci?

Pe curând!

Dacă îți place să citești articolele mele și vrei să fii la curent cu ceea ce postez, mă poți urmări pe pagina de Facebook.

Facebook Comments
De ce să nu facem comparații între copii?
Dezamăgirea de astăzi. Cum mi-a zis să renunț la alăptare

5 Comments

 • avatar image

  Super-Mami

  iul. 19, 2016

  Reply

  Adevarul e ca daca tresari, alergi imtr-um suflet ca vai de mine, ce s-a intamplat, copilul sesizeaza agitatia ta si reactioneaza asa cum ii transmiti. Trebuie un pic de stapanire - nu ignoranta!

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 19, 2016

   Reply

   Asa este

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 21, 2016

   Reply

   Noi am incercat sa ii aratam ca ne pasa dar fara a-l tine 15 minute in brate sa il mangaiem de parca ar fi cel mai dezastruos lucru din lume. Nu batem ușile sau pragurile ca l-au ranit, mai pupam uneori si atat.

 • avatar image

  racoltapetru6

  iul. 19, 2016

  Reply

  Nici mie nu mi-a plăcut să fiu cocoloșit de câte ori mă loveam, de aceea îmi ascundeam loviturile sau rănile, după ce am mai crescut nițel.

  • avatar image

   emotiidemamica

   iul. 21, 2016

   Reply

   :) si eu am facut asa cand cineva mi-a spart capul si odata cand m-a prins un moș la furat corcoduse si mi-a dat cu bățul la picioare. Eram vanata de numai. Cred ca mai degraba nu am spus ca sa nu ma certe, nu sa ma cocoloseasca :))

Lasă un răspuns